Přesvědčování X manipulace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naučil jsem se....
Advertisements

Databáze.
Integrita bezúhonnost
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Vítáme Vás na semináři : Advokát a jeho klient Brno, dne Přejeme hezký a příjemný den !
Dětský svět Dětské naivní teorie
Čím se trápí staršovstva Ostrava Otázky 1. Jaké jsou Vaše jednání staršovstva. Prozraďte něco, jak to vypadá u Vás! - Dlouhé jednání, správce.
IveHale s.r.o..
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Zásady pozorování a vyjednávání
3. kap. TAKTIKY JEDNÁNÍ S KLIENTEM
Jak vést diskuzi Zásady – rady - nebezpečí Výhody diskuze Společné dopracování se výsledku Společné dopracování se výsledku Odstranění pochybností a.
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,
Otevřená komunikace a konstruktivní kritika
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Vybrané techniky a metody sociální práce
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
Proces komunikace VYSÍLAČPŘIJÍMAČ Předávat myšlenky Porozumět informaci PŘENOS ZakódovatDekódovat Poruchy.
(specifické prostředí ve škole)
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mravní výchova.
První zaměstnání Petr Machala.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Jak se účinně na vyjednávání připravovat Co bychom si měli před každým jednáním promyslet?
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Pravda a lež Iveta Bohatová, C4A.
Komunikace a prezentace KOPRD
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Komunikativní dovednosti Téma: Komunikace – 1 z klíčových kompetencí Autor: Mgr. Michaela Škodová MVČ – I. ročník,
Cílená zpětná vazba Metody pro reflexi v EV.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA A ASERTIVITA
9. Realizace práva a jeho aplikace
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
ZÁKLADY ASERTIVITY.
KOMUNIKACE.
Argumentace (logické aspekty), argumentace v právu: přednáška č. 11
Tiskový mluvčí v media relations Duben 2011: vláda chtěla ušetřit 6 mld Kč na stavebním spoření zavedením zvláštní 50% sazby daně z poskytnuté zálohy státní.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Asertivita Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
4. P – Promotion – komunikace Jde o komunikaci se zákazníkem. Pro komunikaci firma obvykle volí tzv. princip AIDA. A – Awareness (upoutání pozornosti),
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Svědomí a vina Zámečník Martin, C4A. Svědomí „hlas svědomí“, „hlas uvnitř“ objevuje se, pokud nastane rozpor našich norem, ideálů nebo zásad podmíněno.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Intuitivní rozhodování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Naučil jsem se....
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
Jejich přijímání a vyjádření
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Komunikace.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Přesvědčování X manipulace Workshop ELIXÍR 26.-27.1.2007

Cíle workshopu mapovat naše zkušenosti inspirovat jaké jsou poznatky, co se osvědčilo Cíle workshopu

Přesvědčování a manipulace Klíčová slova přesvědčování X manbipulace teze, argument, logická chyba Shostormovo dělení koherence Přesvědčování a manipulace

Přesvědčování je umění přimět lidi, aby něco dělali nebo něčemu věřili, aniž je k tomu nutíme.

Přesvědčování argumenty získáváme: konstatováním skutečnosti, která je všeobecně uznávaná a není třeba ji dokazovat statistickými údaji z důvěryhodných zdrojů indukcí dedukcí analogií autoritou, na niž se odvoláváme Přesvědčování

Tvrzení s logickými chybami a falešnými argumenty – například: argumentace falešnou autoritou – paní Nováková, která čte všechny noviny..., slavné osobnosti, které nejsou odborníky v daném oboru… argumentace v kruhu – v poslední době vzrostla zločinnost, protože přibylo trestné činnosti. volné asociace – když už zavřeli i našeho řezníka, musela zločinnost o hodně vzrůst. argumentace falešnou analogií – čím dál víc lidí jezdí po světě, proto je určitě i víc zločinců. Argumentum ad hominem – místo o věci hovoříme o sobě – Novákovi nevěřím ani slovo, když proto řekl, že roste zločinnost, určitě to není pravda. Argumentum ad populum – odvolání na mínění lidu – Koho teď potkám, ten tvrdí, že roste zločinnost. Argumentum ad baculum – argument klackem – kdo tvrdí, že zločinců je dnes míň než dřív, zaslouží poslat do kriminálu, aby to poznal na vlastní kůži. Sofizma – falešný argument – v posledních letech vzrostla zločinnost, protože se zrušil trest smrti. Přesvědčování

MANIPULACE Manipulace Manipulací rozumíme vědomé nebo i bezděčné (nevědomé) použití neférových způsobů chování, respektive jednání. Manipulace

Manipulace Manipulativní způsoby Další způsoby manipulace: Vzbuzování pocitu nepostradatelnosti - Pochlebování (lichocení) Vzbuzování pocitu viny Vydírání Obelhávání Vytrhávání ze souvislosti a neříkání celé pravdy Gesta, mimika, ... Manipulace

Manipulace Šest pravidel pro zacházení s manipulací. zůstat věcný a čestný – dbát na ryzost svých argumentů a jejich reálné zdůvodnění zůstat klidný a trpělivý nereagovat kauzálně (nečekat na podnět protihráče), nýbrž jednat aktivně, je nutno si zachovat nad rozhovorem kontrolu sledovat vytrvale svůj cíl – být i trochu tvrdošíjný a nenechat se odlákat na jiný terén soustředit se na konkrétní formy chování – a pokud u partnera něco na jeho chování vadí, lze mu to vyjádřit vybudovat si zlatý most – hledat možnosti, jak rozhovoru vrátit vědný, konstruktivní proběh a to i po nějakém drastickém pokusu o manipulaci. Manipulace

Obranné metody a komunikační techniky, které lze účinně použít, jsme-li manipulováni: Otázky a naslouchání Ignorování a pokračování Předstíraná prostoduchost Přeskakující gramofonová deska Změna perspektivy Vystoupení ze hry Manipulace

Manipulace Když jsme čestní, slušní, féroví Poškrábal jsem ti záda, poškrábej je také ty mně. Reciprocita Velký strejda to umí lépe než ty. Uznávání autorit Tak jsi svatý nebo ne? Koherentnost konání, soulad činů se sebeobrazem Když je něčeho nedostatek, je to cenné. Princip vzácnosti Manipulace