VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF205 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMLeden.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
NázevKarboxylové kyseliny I Předmět, ročníkChemie, 2. ročník Tematická oblast Deriváty uhlovodíků Anotace Prezentace sloužící k výkladu učiva, obsahuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkany.
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
Reakce alkanů a cykloalkanů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminy, vznik, vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_131.
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_58.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_167.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_170.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
Karboxylové kyseliny.
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Příprava a izolace arenů.
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Nejvýznamější sloučeniny s dvojnými vazbami.
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek

 Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní plyn.  Je možné tyto látky získat i jiným způsobem?

 Nasycené uhlovodíky je možné získat z velkého množství organických sloučenin, ale ne vždy jsou tyto přípravy a výroby výhodné (ekonomika, množství získané látky, čistota látek atd.)  K nejčastěji používaným výrobám patří: - katalytická hydrogenace nenasycených uhlovodíků, - redukce alkylhalogenidů kovem, - dekarboxylace solí karboxylových kyselin.

 Katalytická hydrogenace nenasycených uhlovodíků.  Jedná se o jednu z nejpoužívanějších redukčních metod v organické chemii. Je založena na působení vodíku na sloučeninu za přítomnosti katalyzátoru.  Jako katalyzátory se nejčastěji uplatňují kovy (Pt, Pd, Ni), které se pro katalýzu speciálně upravují.  Podle typu katalyzátoru i hydrogenované látky se tyto reakce provádějí při různých teplotách (od 25 o C do 350 o C) a tlacích (od 0,1 Mpa po 40 Mpa).

 Příklady:  R 1 -CH=CH-R 2 + H 2 25 o C, 0,1 MPa R 1 -CH 2 -CH 2 -R 2 PtO 2 alken alkan C 6 H 5 CH 3 + H 2 → C 6 H 6 + CH 4 toluen cyklohexan methan

 Katalytická hydrogenace patří mezi významné výrobní reakce. Je například základem výroby syntetického benzínu a mazacích olejů.  Syntetický benzín se vyrábí například hydrogenací hnědouhelného dehtu, kde se získává benzín o oktanovém čísle 75 – 80, který se dále upravuje.

 Redukce alkylhalogenidů kovem.  Tato metoda má uplatnění především v chemických laboratořích. Jedná se o redukci alkylhalogenidů kovem (většinou zinkem) v kyselém prostředí.  Obecně je možné reakci vyjádřit rovnicí:  R-X + Zn + H + R-H + Zn 2+ + X - R=alkyl X=Cl,Br,I CH 3 CH 2 CH 2 CH 2 Cl +Zn + H + CH 3 CH 2 CH 2 CH 3 + Zn 2+ + Cl - 1-chlorbutan butan

DDekarboxylace solí karboxylových kyselin. OOpakování ze základní školy: CCo to jsou karboxylové kyseliny? JJsou to deriváty uhlovodíků, které obsahují ve své molekule karboxylovou skupinu –COOH. Určitě znáte kyselinu octovou a mravenčí.  CH 3 COOH HCOOH

 Soli karboxylových kyselin vznikají náhradou atomu vodíku v karboxylové skupině atomem kovu např. sodíkem -COONa.  Reakce se provádí termickým rozkladem příslušné bezvodé soli organické kyseliny s alkalickým hydroxidem:  R-COONa + NaOH t R-H + Na 2 CO 3  Sůl kyseliny alkan R=alkyl

 Například methan se dá připravit zahříváním octanu sodného se směsí NaOH a Ca(OH) 2 :  CH 3 -COONa NaOH t +Ca(OH) 2 CH 4 + Na 2 CO 3

 Zdroj informací:  McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, Počet stran ISBN (VUT v Brně).  VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, Počet stran 368. ISBN  HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, Počet stran 232. ISBN

 Téma sady: Studium uhlovodíků  Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Vzdělávací obor:Chemie  Tematický okruh:Organická chemie  Autor: Ing. Jan Voříšek  Rok vytvoření materiálu: 2012  Název materiálu: Příprava a výroba alkanů a cykloalkanů.  Jazyk:čeština  Očekávaný výstup:Žák obecně popíše přípravu a výrobu alkanů a uvede konkrétní postupy výroby.  Klíčová slova: organická chemie, alkany, příprava alkanů, hydrogenace, dekarboxylace, redukce alkenů.  Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka  Cílová skupina:žák  Stupeň a typ vzdělávání:gymnaziální vzdělávání  Typická věková skupina: let   Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu. Při výuce se snažíme, aby žák pochopil základní principy přípravy alkanů.