Ústav chemie pevných látek. Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

Christina Bočáková 3. ročník
Fakulta chemické technologie
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Studijní program Stavební inženýrství
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
VÝZKUMNÝ PROGRAM č.6 Experimentální ověřování nových technologických postupů u kovových materiálů s vyššími kvalitativními parametry. VÝZKUMNÝ PROGRAM.
Metoda analýzy Barkhausenova šumu
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
Uhlík.
Krystaly Jaroslav Beran.
Infračervená sektrometrie s Fourierovou transformací
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Miroslav Luňák Vlastnosti vrstev a struktur na bázi a-Si:H
Chemie a její obory.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
O nás –Tradiční a nejstarší ústav Fakulty technologické (1969) –Výzkum, vývoj a inovace v oblasti plastů a kaučuků –Vzdělávání v polymerech na všech úrovních.
Dusík, N.
Institut environmentálního inženýrství 546
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nanokrystalické oxidy kovů Libor Libor Machala
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
Radiační příprava práškových scintilátorů
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Rentgenová fluorescenční spektrometrie XRF
Aplikace analytické metody head – space na zeminy kontaminované VOC
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Uhlík, síra, fosfor.
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
LÁTKY A TĚLESA.
Od nanoobjektů k aplikacím... Aplikace Medicínské inženýrství Magnetický záznam Katalýza Senzory Optika – lasery, diody Vlákna a tkaniny Vlastnosti Magnetické.
Základní pojmy organické chemie
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
RTG fázová analýza Tomáš Vrba.
Kyslík.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
OKO pro výzkum nových technologií Pracovní setkání inovačních firem Konsorcium: BIC Brno, spol. s r.o. Grantika CS, a.s. Regionální poradenská agentura,
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Jištění kvality technologických procesů
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
12F2_RTG krystalografie Petr Zbořil
Fyzika kondenzovaného stavu
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Obecná a anorganická chemie
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Již v roce 1707 byla v Praze založena Česká stavovská inženýrská škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
„Green analytical chemistry“
Centrum výzkumu Řež s.r.o.
Transkript prezentace:

Ústav chemie pevných látek

Ústav s mnohaletou tradicí a moderním zaměřením Ústav chemie pevných látek je nástupcem dřívější Katedry mineralogie. Již v polovině 19. století profesor F. X. M. Zippe založil mineralogickou sbírku na tehdejší pražské polytechnice. O rozšíření sbírek se později významně zasloužili profesoři A. Ondřej a J. Kašpar a dnes se mineralogické sbírky na Ústavu chemie pevných látek řadí mezi největší v Evropě. Vědecká a výzkumná činnost Ústavu chemie pevných látek, původně zaměřená na mineralogii a úpravnictví nerostných surovin, se během posledních desetiletí značně změnila. Rozvinulo se studium struktur krystalických látek s využitím rentgenové difrakce, dnes soustředěné hlavně na strukturní a fázovou analýzu farmaceuticky účinných látek. Současné vědecko-výzkumné aktivity ústavu jsou zaměřeny také na přípravu a aplikace nových materiálů a geochemii životního prostředí.

Rentgenové difrakční metody Princip řešení struktury při použití RTG difrakce Struktura sacharosy a její uspořádání v krystalu Ústav chemie pevných látek je vybaven rentgenovým monokrystalovým a práškovým difraktometrem, jež umožňují provádět strukturní a fázovou analýzu pevných látek. Ze získaných dat zjišťujeme detailní strukturu krystalických látek včetně jejich uspořádání v krystalu. Díky softwaru vyvinutém na ústavu můžeme studovat také rozložení kavit a solventů v krystalu.

Modifikace farmaceutických látek Schéma struktur kokrystalu, soli a jejich hydrátů/solvátů Struktura seskvihydrátu chloridu trospia (hydrát soli léčivé látky) Léčivé látky musí splňovat řadu parametrů, aby při podání léku pacientům bylo dosaženo cíleného efektu. Pro zajištění vhodných parametrů je potřeba mnohé léčivé látky modifikovat. Ve spolupráci s farmaceutickými firmami na Ústavu chemie pevných látek léčivé látky modifikujeme např. snížením velikosti částic, navázáním na nosič, vytvořením kokrystalu, soli či solvátu.

Podvojné vrstevnaté hydroxidy Tyto zajímavé sloučeniny s vrstevnatou strukturou a aniontově výměnnými vlastnostmi lze uplatnit v mnoha aplikacích. Na Ústavu chemie pevných látek využíváme podvojné vrstevnaté hydroxidy k přípravě hybridních materiálů (do anorganické struktury zabudujeme organické látky) a k přípravě oxidových katalyzátorů pro odstranění kontaminantů z ovzduší. Podvojný vrstevnatý hydroxid se zabudovaným paracetamolem Struktura podvojného vrstevnatého hydroxidu Oxidový katalyzátor pro rozklad N 2 O (tablety a aktivní vrstva na hliníkové fólii) Co-Mn-Al

Modely struktur vybraných zeolitů s typickou sítí kanálů a dutin Geochemie životního prostředí Některé anorganické materiály se díky své struktuře a sorpčním vlastnostem používají pro odstraňování látek nežádoucích v životním prostředí. Takovými materiály jsou jílové minerály, oxidy a hydroxidy železa nebo zeolity. Za použití zmíněných materiálů provádíme na Ústavu chemie pevných látek výzkum transportu toxických prvků (Se, As, Sb atd.) v životním prostředí. Snímek kaolinitu pořízený elektronovým mikroskopem 50,0 µm

Mineralogické sbírky Na Ústavu chemie pevných látek se nachází jedny z největších mineralogických sbírek v České republice, které tvoří rozsáhlé systematické sbírky s ukázkami minerálů v surovém i opracovaném tvaru; dále sbírky krystalografické s ukázkami přírodních nerostů a jejich idealizovaných modelů a také sbírka terminologická seznamující s morfologickým vývinem nerostů. Hlavní sbírkový sál mineralogických sbírek Drúza ametystu, jeden z exponátů mineralogických sbírek

Ústav chemie pevných látek se nachází ve 3. patře budovy A. Dostat se k nám můžete po schodech z příčné chodby N ve 2. patře nebo výtahem z příčné chodby H v přízemí. Další informace o Ústavu chemie pevných látek najdete také na webových stránkách Na Ústavu chemie pevných látek je možné studovat v rámci bakalářských studijních oborů Syntéza a výroba léčiv, Chemie a technologie materiálů, Chemie a materiály ve forenzní analýze, Chemie a dále v rámci navazujících magisterských a doktorských oborů. Studijní obory Kde nás najdete?