Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úpravy spojené s chemickou reakcí
Advertisements

PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Ochrana Ovzduší - cvičení 6 Omezování plynných emisí
Typy chemických reakcí
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Chemické prvky-nekovy č.1
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
A B Rychlost chemické reakce time D[A] Dt rychlost = - D[B] Dt
STUDIUM CHOVÁNÍ ESTERŮ KYSELINY KŘEMIČITÉ V ZÁSADITÉM PROSTŘEDÍ
Výroba kyseliny sírové
FS kombinované Chemické reakce
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakční rychlost Rychlost chemické reakce
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
KINETIKA CHEMICKÝCH REAKCÍ
Termodynamika a chemická kinetika
CHEMICKÉ REAKCE.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Kinetika chemických reakcí
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
TECHNOLOGICKÉ PROCESY
Kinetika chemických reakcí
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Reakční kinetika předmět studia reakční kinetiky
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Biochemie Úvod do biochemie.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Železo Richard Horký.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Chemie anorganických materiálů I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Základy chemických technologií 2009 ORGANICKÁ TECHNOLOGIE JE SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KETRÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA SUROVINY NA KONEČNÝ VÝROBEK.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Základy chemické kinetiky
Základy chemických technologií 2014 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
R YCHLOST CHEMICKÉ REAKCE RNDr. Marta Najbertová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chemické reakce RNDr. Marta Najbertová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Název: Rychlost chemické reakce
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TECHNOLOGICKÉ PROCESY
Reakční kinetika.
CHEMICKÁ KINETIKA. chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Transkript prezentace:

Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY, VZNIKÁ MEZIPRODUKT ČI FINÁLNÍ PRODUKT PROBÍHAJÍCÍ CHEMICKÝ DĚJ JE CHARAKTERIZOVÁN CHEMICKOU ROVNICÍ A MECHANISMEM, REAKČNÍMI PODMÍNKAMI, TĚMITO CHARAKTERISTIKAMI SE ŘÍDÍ CELKOVÝ TECHNOLOGICKÝ REŽIM

Základy chemických technologií 2009 KATALYTICKÉ PROCESY VŠECHNY PROCESY VYUŽÍVAJÍCÍ ÚČINKU KATALYZÁTORU NA RYCHLOST REAKCE KATALYZÁTOR:SNIŽUJE AKTIVAČNÍ ENERGII REAKCE NEMŮŽE REAKCI VYVOLAT, KDYŽ JE TATO TERMODYNAMICKY NEMOŽNÁ OVLIVŇUJE RYCHLOST PŘÍMÉ I ZPĚTNÉ REAKCE, CHEMICKÁ ROVNOVÁHA SE NEMĚNÍ KATALYZÁTORY: RŮZNĚ SELEKTIVNÍ ENZYMY: NEJSELEKTIVNĚJŠÍ

Základy chemických technologií 2009 KATALÝZA 1)HOMOGENNÍ:VÝCHOZÍ LÁTKY, MEZIPRODUKTY, PRODUKTY I KATALYZÁTOR JSOU VE STEJNÉ FÁZI 2)HETEROGENNÍ:ZÚČASTNĚNÉ LÁTKY JSOU V RŮZNÝCH FÁZÍCH PRŮMYSLOVÝ KATALYZÁTOR 1)VLASTNÍ KATALYTICKY AKTIVNÍ LÁTKA 2)NOSIČ:ODOLNÁ, LACINÁ LÁTKA S DOSTATEČNĚ VELKÝM POVRCHEM (KŘEMELINA, SILIKAGEL, ALUMINA) 3)AKTIVÁTOR: ZVYŠUJE AKTIVITU KATALYZÁTORU KATALYTICKÝ JED: SNIŽUJE ÚČINNOST KATALYZÁTORU, RUŠÍ PRŮBĚH KATALÝZY

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA H 2 SO 4 SUROVINY: TĚŽBA SÍRY: NEROSTNÁ LOŽISKA MAJÍ OBSAH 10-70% SÍRY ÚPRAVA: SÍRA Z JINÝCH ZDROJŮ:

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA H 2 SO 4 - POSTUPY 1)HISTORICKÝ:RETORTOVÝ – DESTILACE TZV. VITROLOVÝCH BŘIDLIC (FeSO 4 )V KERAMICKÝCH NÁDOBÁCH 2)NITRÓZNÍ: 3)KONTAKTNÍ:

Základy chemických technologií 2009 KONTAKTNÍ ZPŮSOB 1)VÝROBA SIŘIČITÉHO PLYNU (SO 2 ) SPALOVÁNÍ SÍRY: PRAŽENÍ PYRITU: POKUD JE POTŘEBA, SIŘIČITÝ PLYN SE ČISTÍ ZAŘÍZENÍ: VEDLEJŠÍ PRODUKT:

Základy chemických technologií 2009 KONTAKTNÍ ZPŮSOB 2)OXIDACE SO 2 NA SO 3 REAKCE MÁ VYSOKOU AKTIVAČNÍ ENERGII A PROBÍHÁ POMALU OPTIMÁLNÍ PRŮBĚH REAKCE: 10% SO 2, 11% O 2, 79% N 2 KATALYZÁTOR: ZAŘÍZENÍ:

Základy chemických technologií 2009 ČTYŘSTUPŇOVÝ ETÁŽOVÝ REAKTOR S VRSTVAMI KATALYZÁTORU

Základy chemických technologií 2009 TRUBKOVÝ REAKTOR

Základy chemických technologií 2009 KONTAKTNÍ ZPŮSOB 3)ABSORPCE SO 3 4)ZAŘÍZENÍ: ABSORPČNÍ MÉDIUM:

Základy chemických technologií 2009 ABSORPČNÍ VĚŽE

Základy chemických technologií 2009 POUŽITÍ H 2 SO 4 ZÁKLADNÍ CHEMIKÁLIE CHEMICKÉHO PRŮMYSLU PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA ANORGANICKÉ PIGMENTY VISKÓZOVÁ VLÁKNA

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA NH 3 NH 3 VÝCHOZÍ LÁTKA PRO VŠECHNY OSTATNÍ SLOUČENINY DUSÍKU KLASICKÉ ZDROJE (LEDKY) MAJÍ DNES UŽ MALÝ VÝZNAM SUROVINY SYNTÉZNÍ PLYN

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA NH 3 PRINCIP:PŘÍMÁ SYNTÉZA Z PRVKŮ REAKCI PODPORUJE: OPTIMÁLNÍ PODMÍNKY PRO KATALYZÁTOR: STUPEŇ KONVERZE: KATALYZÁTOR: KATALYZICKÉ JEDY:

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA NH 3 ZAŘÍZENÍ:ETÁŽOVÝ REAKTOR POUŽITÍ:ZÁKLADNÍ SLOUČENINA N 2 VÝROBA HNO 3 MOČOVINA HNOJIVA CHLADIVO

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA HNO 3 HISTORICKÉ VÝROBY:Z LEDKU ZE VZDUŠNÉHO N 2 V ELEKTRIC. OBLOUKU NEPOUŽÍVAJÍ SE SUROVINA: PRINCIP:

Základy chemických technologií 2009 VÝROBA HNO 3 KATALYZÁTOR: VHODNÉ VLASTNOSTI KATALYZÁTORU REAKTOR: POČET SÍT V REAKTORU: DALŠÍ REAKČNÍ KROKY PROBÍHAJÍ V ABSORPČNÍCH VĚŽÍCH POUŽITÍ HNO 3 PRŮMYSLOVÁ HNOJIVA BARVIVA VÝBUŠNINY PESTICIDY