Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1689
Název: VY_32_INOVACE_55 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Základní škola Panenský Týnec Panenský Týnec 166 Téma: Katalyzátory Ročník: 8. Autor: Bc. Adam Štípek Datum:

2 katalýza, katalyzátor, reakce Anotace:
Klíčová slova: katalýza, katalyzátor, reakce Anotace: Prezentace slouží ve výkladové části hodiny zabývající se katalyzátory a jako opora pro vypracování párovaného pracovního listu (VY_32_INOVACE_56)

3 Katalyzátory

4 Obsah Obecná definice katalyzátoru Obecné dělení katalyzátorů
Katalyzátor v zápisu chemické reakce Ukázka katalyzované reakce Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí

5 Obecná definice katalyzátoru
Katalyzátor je látka, jež vstupuje do chemické reakce, pozměňuje její průběh, ale zároveň se při ni nespotřebovává ani nemění.

6 Dělení katalyzátorů Obecný katalyzátor Katalyzátor - inhibitor
- snižuje množství energie potřebné k rozběhnutí reakce (např. teplotu vzplanutí ) - zrychluje průběh reakce př: voda při korozi železa Katalyzátor - inhibitor - zvyšuje množství energie potřebné k rozběhnutí reakce - zpomaluje průběh reakce př: voda ve dřevě na otop

7 Dělení katalyzátorů Selektivní katalyzátor
- mění průběh reakce tak, že výsledný hmotnostní poměr produktů reakce je jiný, než by byl bez jeho použití. - tento typ katalyzátorů je často používán při mnoha výrobách organických sloučenin kde vedle požadované látky vzniká zpravidla i mnoho látek nežádoucích.

8 Dělení katalyzátorů Katalytický jed
- znemožňuje funkci katalyzátoru -> katalyzátor je v reakční směsi obsažen, ale nemůže ji jakkoli ovlivňovat. př: platinový katalyzátor v autě poškozuje přítomnost sirovodíku ve spalinách

9 Katalyzátor v zápisu chemické reakce
Přítomnost katalyzátoru v průběhu reakce značíme jeho umístěním nad nebo pod šipku v rovnici

10 Ukázka katalyzované reakce
Reakce práškového hliníku s jódem katalyzovaná vodou

11 Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí
Cigaretový popel – katalýza hoření sacharózy - pokud se budeme pokoušet zapálit kostku cukru nad plamenem kahanu, roztaví se a steče. Po přidání malého množství cigaretového popela však začne hořet. Důvodem je katalytické působení kationtů některých kovů, jež jsou v popelu obsaženy.

12 Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí
Rhodium (Rh) – katalýza rozkladu oxidů dusíku - Rhodium se vedle platiny používá v konstrukcích automobilových „katalyzátorů“. Rhodium v těchto zařízeních umožňuje rychlý rozklad jedovatých oxidů dusíku na čistý dusík a kyslík a zlepšuje tak kvalitu vzduchu v okolí dopravních komunikací -především ve městech.

13 Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí
Oxid titaničitý (TiO2) – fotokatalýza rozkladu oxidů dusíku a oxidace mnoha těkavých organických látek - Oxid titaničitý se zdá být výhledovým materiálem používaným jako bílé barvivo v pokojových výmalbách. Nejen, že je velice bílý, ale navíc ještě napomáhá k rozpadu mnoha škodlivých a zapáchajících látek. - ke katalytické funkci TiO2 je „bohužel“ zapotřebí UV záření.

14 Vybrané příklady katalyzátorů a jimi katalyzovaných reakcí
Oxid manganičitý (MnO2) – katalýza rozkladu peroxidu vodíku - Oxid manganičitý neboli burel je v laboratorních podmínkách používán jako katalyzátor rozkladu peroxidu vodíku za účelem přípravy plynného kyslíku.

15 Zdroje a literatura Cs.wikipedia.org En.wikipedia.org
Vacík, Jiří, PŘEHLED STŘEDOŠKOLSKÉ CHEMIE, Praha, SPN, 1999, 368str., ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google