Mezinárodní soustava jednotek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření úhlů Stupňová míra (devadesátinná, nonagesimální) je zavedena tak, že pravý úhel je rozdělen na 90 dílů, které se nazývají (úhlové) stupně, značí.
Advertisements

Astronomické jednotky délky
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Podmínky používání prezentace
Počítačová grafika III - Cvičení Integrováví na jednotkové kouli
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Fyzikální veličiny Fyzikální vlastnosti, stavy a změny v přírodě, které je možno změřit a následně vyjádřit číselnou hodnotou, vyjadřujeme fyzikálními.
Opakování – převody jednotek, příklady
Opakování – převody jednotek, příklady
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
Základy elektrotechniky
Měření délky LC.
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
Úvod do fyziky (pokračování)
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
SEMINÁRNÍ PRÁCE MATEMATIKA Created by Petr Nohejl Copyright© 2005 Fšechna práva vyhrazena..
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Rovinné útvary.
2. Fyzikální jednotky a veličiny
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
1 ÚVOD.
3. Základní, doplňkové a některé odvozené jednotky soustavy SI
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
16. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI I.- Oblouková míra
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jednotky objemu 1 Základní jednotky.
Mezinárodní veličiny a jednotky. Základní veličiny a jejich jednotky VeličinaJednotka NázevZnačkaNázevZnačky Délka. dráha l (el), s metrm HmotnostmKilogramkg.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_145_dráha-seznámení s fyz. veličinou Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-001 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Délka Základní jednotkou je metr (značka „m“). 1 metr je délka dráhy, kterou urazí světlo ve vakuu za sekundy.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Koule těleso, tvořené množinou všech bodů prostoru, které mají od daného bodu S (střed) vzdálenost menší nebo rovnu r (poloměr)
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
PaedDr. Jozef Beňuška
Čo je to Systéme Internacional d´Unites
Soustava SI Petr Čáp KVINTA B.
Interaktivní test na jednotky základních fyzikálních veličin
Transkript prezentace:

Mezinárodní soustava jednotek SI

Každá fyzikální veličina souvisí s mnoha jinými veličinami. Nelze proto volit jednotky fyzikálních veličin libovolně. - vztahy mezi čísly udávajícími velikost veličin by nemuseli být totožné se vztahy mezi samotnými veličinami - soubor jednotek by byl nepřehledný  vytváříme soustavy fyzikálních veličin a jednotek 1) volíme určitý počet veličin za základní - stanovíme k nim ZÁKLADNÍ JEDNOTKY 2) jednotky ostatních veličin definujeme (odvozujeme) od základních jednotek pomocí fyzikálních zákonů veličinovými rovnicemi v nichž vystupují základní veličiny - tzv. ODVOZENÉ JEDNOTKY

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Jednotky délky: metr, kilometr, centimetr, stopa, míle, yard, palec, loket, astronomická jednotka, parsec, světelný rok... Zákonné jednotky používané u nás vycházejí z Mezinárodní soustavy jednotek označované SI - Systéme Internacional d´Unités.

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky podle Mezinárodní soustavy jednotek SI: základní veličiny a jejich jednotky, odvozené veličiny a jejich jednotky, násobky a díly jednotek, vedlejší jednotky. Pozn.: Mezi odvozené jednotky patří také radián (rovinný úhel) a steradián (prostorový úhel), které dříve tvořily samos- tatnou skupinu nazývanou Doplňkové jednotky.

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Základní veličiny a jejich jednotky název veličiny značka jednotka značka jednotky délka l metr m hmotnost kilogram kg čas t sekunda s elektrický proud I ampér A termodynamická teplota T kelvin K svítivost kandela cd látkové množství n mol

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Odvozené jednotky fyzikálních veličin název veličiny značka jednotka značka jednotky obsah S čtverečný metr m2 objem V kubický metr m3 rychlost v metr za sekundu m.s-1 síla F newton N tlak p pascal Pa energie E joule J výkon P watt W

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Odvozené jednotky fyzikálních veličin Odvození jednotky rychlosti: Odvození jednotky objemu: fyzikální rozměr Odvození jednotky energie: jednotka

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Rovinný a prostorový úhel název veličiny značka jednotka značka jednotky rovinný úhel a,b,g radián rad prostorový úhel S,W,P steradián sr Velikost rovinného úhlu s vrcholem ve středu kružnice se měří délkou oblouku, který tento úhel vytíná na kružnici. Velikost prostorového úhlu s vrcholem ve středu kulové plochy se měří velikostí plochy, kterou kužel vytíná na povrchu koule.

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Rovinný a prostorový úhel název veličiny značka jednotka značka jednotky rovinný úhel a,b,g radián rad prostorový úhel S,W,P steradián sr Radián je rovinný úhel, který na kružnici s poloměrem r vytne oblouk kružnice stejné délky l, jako je její poloměr (l = r).

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Rovinný a prostorový úhel název veličiny značka jednotka značka jednotky rovinný úhel a,b,g radián rad prostorový úhel S,W,P steradián sr Steradián je prostorový úhel s vrcholem ve středu kulové plochy, který na této ploše vytíná část o obsahu čtverce se stranou délky poloměru koule. Steradián je prostorový úhel, který na povrchu koule o poloměru r vytíná plochu o obsahu r2.

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Rovinný a prostorový úhel název veličiny značka jednotka značka jednotky rovinný úhel a,b,g radián rad prostorový úhel S,W,P steradián sr Radián a steradián jsou bezrozměrné jednotky. Jejich fyzikální rozměr je 1.

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Násobky a díly jednotek fyzikálních veličin předpona značka násobek tera T 1 000 000 000 000 1012 giga G 1 000 000 000 109 mega M 1 000 000 106 kilo k 1 000 103 mili m 0,001 10-3 mikro 0,000 001 10-6 nano n 0,000 000 001 10-9 piko p 0,000 000 000 001 10-12

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Další často užívané násobky a díly předpona značka násobek hekto h 100 102 deka da 10 101 deci d 0,1 10-1 centi c 0,01 10-2

Zákonné fyzikální veličiny a jejich jednotky Vedlejší jednotky fyzikálních veličin název veličiny značka jednotka značka jednotky teplota t stupeň celsia oC čas minuta, hodina, den min, h, d objem V litr l hmotnost m tuna obsah S hektar ha energie E elektronvolt eV vzdálenost d astronomická jednotka AU