.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Název materiálu: Předložky se 4. pádem
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
TUKY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _05
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Tuky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Suroviny pro cukráře II. ročník
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Transkript prezentace:

.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15 Název materiálu: Tuky. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Tuky“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„Tuky“, živočišné, rostlinné, tuhé, mazlavé, tekuté. Klíčová slova: Živočišné, rostlinné, tuhé, mazlavé, tekuté. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 26.03.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Potraviny a výživa I Pavla Vejražková Tuky Potraviny a výživa I Pavla Vejražková

Složení a druhy tuků Dělíme je podle konzistence na tuhé, kapalné a kašovité Podle původu rozeznáváme rostlinné oleje a živočišné máslo, sádlo, trány Obsahují vitamíny A,D,E ,K, fosfatidy, lecitin Tuky jsou bezbarvé, bílé, žluté nebo nahnědlé, špatným skladováním žluknou ovlivňuje světlo, teplota, vlhkost. Při přípravě pokrmů vysokou teplotou se tuky přepalují a rozkládají, vzniká akrolein ten podporuje růst a vznik rakovinných novotvarů. V obchodě se tuky rozdělují na živočišné, rostlinné a upravované .

Druhy tuků Podle původu – živočišné, rostlinné Podle konzistence – tuhé, mazlavé, tekuté Živočišné – z jatečných zvířat – vepřové sádlo - hovězí a skopoví lůj - máslo vyrábí se stloukáním smetany - husí a kachní sádlo – vypéká se - rybí tuk získává se zpracováním ryb

Druhy tuků Rostlinné tuky získáváme ze semen plodů a dužin rostlin - slunečnice, řepka olejka, len, sója, podzemnice olejná, hořčice Obsahují esenciální mastné kyseliny působí proti ateroskleróze Vyrábí se jedlé oleje, stolní margarín, ztužené tuky. Dovážené druhy tuků - sezamový, ořechový, olivový olej, oleje lisované za studena – panenské.

Druhy tuků Tekuté rostlinné tuky – Maja, Vegetol, Vitol, Lukana Tuhé ztužené živočišné a rostlinné tuky – Omega, Lukana, Ceres soft, Iva Mazlavé živočišné a rostlinné tuky- Perla, Rama, Hera, Lukana Jakost - hodnotí se senzoricky, - chemicko- fyzikálně

Výroba rostlinných tuků Lisování za studena - panenský olej, je světlý, přirozená chuť, vůně -za tepla - 2.etapa lisování , vyšší teplota a tlak. - Olej méně kvalitní, tmavý. Extrakce - provádí se tukovým rozpouštědlem za zvýšené teploty Rafinace - je technologická operace, při které se odstraňují z olejů netukové složky.

Výroba rostlinných tuků TRŽNÍ DRUHY OLEJŮ Panenské- jednodruhové slunečnicový, olivový, sezamový, bodlákový,ořechový - směsné Rafinované - jednodruhové - nevitaminizované Ceresol, řepkový, olivový, sójo- - vitaminizované Vegetol, Slunol, Lukana, Epavit - směsné Zlatý olej, Lukana stolní, Delikates Bylinkové oleje - ochucené bylinkami, bazalkový, saturejkový, česnekový .

Použití tuků v kuchyni Tuky mají rozmanité použití ve studené kuchyni., od předkrmů moučníků až po pomazánky. Tuky mají rozmanité použití v teplé kuchyni - dušení - pečení - smažení - do těst, majonéz, salátů, maštění

Skladování tuků Skladují se v suchu, chladnu a temnu, v chladírnách. Sklady musí být suché temné, čisté, dobře větratelné protože tuky snadno přijímají cizí pachy, proto je skladujeme odděleně od aromatického zboží. Kolísání teploty, vlhkost vzduchu a světlo jim škodí. Trvanlivost tuků je omezená. Vady tuků - žluknutí, plíseň, cizí pach.

Použitá literatura: Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště.