Expertní systém pro preskripci Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt ePreskripce a poskytování údajů o vydaných LP
Advertisements

Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR a SR
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce.
Elektronická preskripce
Centrová léčba roku několik poznámek
Základy databázových systémů
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
Ing. Stanislav Blažek Ph.D. Jindřich Juhaňák
Pozice pojištěnce VZP ve zdravotním systému EU
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
Systém financování v primární péči
Dohodovací řízení 2011 Akutní péče 100% úhrady roku 2009 včetně center a MNP (návrh SZP a AČMN) nebo 95% úhrady roku 2009 se zohledněním center a MNP (návrh.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Perspektivy clearingu pro IDS, kraje a dopravce Ing. Michael Holešovský Certifikovaný senior projektový manažer IPMA B® ČSAD SVT Praha, s.r.o.
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Problémy lékové politiky v ČR
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Elektronické služby VZP ČR
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Aplikace pro vedení a kontrolu Příloh č. 2 pro ZZ STAPRO s.r.o. Pernštýnské nám Pardubice
Generická preskripce a pozitivní listy
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Strana: 1 © Vema, a. s. Ucelené řešení pro řízení lidských zdrojů, ekonomiky a logistiky.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Realizační tým ICZ duben 2005
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
Datové Centrum IKEM, ÚIK David Hačkajlo, Jana Hyánková, Daniela Němcová Datové Centrum IKEM, ÚIK Symposium InterSystems 2004, Praha.
Projekt LISp-Miner Milan Šimůnek. Milan Šimůnek – Projekt LISp-Miner2 Obsah Význam databází a uchovávaných informací Proces dobývání znalostí z databází.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Neprodáváte ? Na trhu jsou levnější programy pro zdravotnictví Na trhu jsou programy, které toho umí víc Nemám čas učit se nové věci Myslíme si, že …
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Centrální registr ●software a technické zabezpečení Ladislav Filip ●odborná konzultace Jaromír Kolařík ●zastřešuje jako celek Imatrade.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
C O N N E C T I N G B U S I N E S S & T E C H N O L O G Y Seminář č.20 - Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných LP Roman Slowioczek,
FINANČNÍ PRŮZKUM POTENCIÁLNĚ ZÁVAŽNÝCH LÉKOVÝCH INTERAKCÍ ROK 2013 A 2014.
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Skutečné náklady a potenciální přínosy systému eRecept
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
NDP aneb Národní akční plán
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
INTEGRACE řešení základních registrů
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
ZÁKLADNÍ REGISTRY – ANEB CO NYNÍ POTŘEBUJEME VĚDĚT
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
software a technické zabezpečení Ladislav Filip
eHealth v ambulancích – obavy i očekávání
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

Expertní systém pro preskripci Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D. léků Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D. Principal Business Consultant HEALTH © Adastra, Confidential

SITUACE: Léky nejen pomáhají, ale i ŠKODÍ; V ČR neexistuje žádná statistika hospitalizací pro nežádoucí účinky léků; Informace ze zahraničí (Prokeš, Infopharm): prospektivní studie z nemocnic v Merseyside (GB) – přepočet na ČR: 40. 000 hospitalizací ročně z důvodu nežádoucích účinků léků, 850 úmrtí z důvodu nežádoucích účinků léků (srovnatelné s počty obětí dopravních nehod), 72% případů je možno předejít, podíl lékových interakcí pro nežádoucí účinky léků může být i 50%.

VÝCHODISKA: Kontroly historické preskripce Adastra, s.r.o. 09/2007 – 03/208: cca půl druhé desítky databází zakódovaných dat o roční preskripci léků, více než 8 miliónů léků ve více než 10 miliónech baleních, více než 1 milión pojištěnců všech zdravotních pojišťoven, finanční hodnota preskripce přes 2 mld. Kč, více než 56 tisíc preskribujících pracovišť (ZP, ambulance nemocnic – FN, KN, ON), šíře preskripce: více než 900 ATC skupin (6,5%), více než 5 tisíc kódů léků,

KONTROLA HISTORICKÉ PRESKRIPCE : Vyhledání potenciálních lékových interakcí (PLI) 4. až 6. stupně v historické preskripci; Vyhledání léků příbuzných ATC skupin; Zkušenosti: léky v PLI 4. až 6. stupně 0,8% – 3,5% všech nákladů na léky; léky příbuzných ATC skupin dalších 0,5% - 1,5% nákladů na léky; až 53% lékařů předepisuje léky v nejzávažnějších PLI (6. stupeň = velmi závažná + kontraindikace); 1,4% - 3,5% pojištěnců s preskripcí dostává léky v PLI 4. až 6. stupně, 0,1% - 0,6% pojištěnců s preskripcí dostává navíc léky příbuzných ATC skupin P2 (spolupodání není účelné a/nebo může být rizikové). Stejne jako vyse

Další VÝSLEDKY: Preskripce léků s PLI 4. až 6. stupně je v naprosté většině případů 60% - 99% způsobena stejným lékařem; Nejedná se o problém předávání informací o léčbě, ale o neznalost; Cca 48% až 51% pacientů s preskripcí má během roku předepsán jen 1 lék; Více než 50% léků, které se překrývají v užívání u pacientů je předepsáno ve stejný den (bez ohledu na interakce); V ročních vstupních souborech lze navíc nalézt: pacienty s více než 20 druhy léků, předepsaných v jeden den, pacienty s více než 69 různými kódy léků během roku (50 ATC), lékaře s tisícovkou předepsaných léků v PLI 4-6. Stejne jako vyse

Expertní systém pro preskripci Adastra: komplexní systém pro kontrolu a verifikaci dat při předepisování léků, autonomní komponenta, pro zabudování do IT infrastruktury nemocnice (NIS) - preferovaný způsob, možnost izolovaného využití v tzv. webovém modu, využívá mj. rozsáhlou expertní databázi lékových interakcí a příbuzných ATC skupin (Infopharm), funguje jako „expert“ podporující rozhodování lékaře - zjištění mají informativní charakter - lékař může doporučení ignorovat, jsou-li k tomu dostatečné důvody, systém za lékaře nerozhoduje - je jenom pomocníkem. Dva mody provozu: Webový mod: pracuje s registrem pacientů, strukturálním popisem ZZ (lékaři, odbornosti), s daty o historické preskripci, s pozitivními a negativními seznamy léků atd. (určen k implementaci do Intranetu nemocnic nebo pro AZZ), Integrální mod: přímé zabudování do aplikace NIS.

Výčet zásadních funkcí: Interakce a příbuzné ATC: kontrola lékových interakcí léků na receptu, kontrola proti již zapsaným receptům (léky z lékařských dekurzů, ZULPy), příprava na komunikaci a kontrolu s CÚR (úložiště Rp), Kontrola proti pozitivnímu a negativnímu listu léků – možnost ovlivnění sortimentu předepisovaných léků, Kontrola adekvátnosti preskripce k diagnóze - zásadní – hlavní Dg. připojena ke každému předepisovanému léku (široké analytické možnosti), Oprávněnost preskripce ve vztahu k odbornosti lékaře, „Nápověda“ pro správnou preskripci léků s omezením „P“, Statistické vyhodnocení preskripce, detekce anomálií i evidence případů, kdy lékař vědomě ignoruje doporučení expertního systému.

Praktické informace: Data o preskripci a jejich diskrétnost: data zůstávají vlastnictvím uživatele systému, systém připraven na komunikaci s centrálním úložištěm receptů. Komunikace s různým „okolním“ softwarem: systém vybaven programátorským rozhraním (API) v podobě tzv. webových služeb, spolupracuje s jakýmkoliv software, který umí komunikovat prostřednictvím těchto služeb.

Další praktické informace: Aktualizace expertního systému - pravidelně nová verze, s ročním intervalem aktualizace, Aktualizace strukturálních údajů - pozitivního či negativního listu, dalších číselníků - prostřednictvím datového rozhraní, importem v CSV formátu, (aktivitou uživatele & v rámci technické podpory). Aktualizace databáze lékových interakcí pravidelně zajišťuje Adastra jako placenou službu s čtvrtletním intervalem aktualizace (každý Q garantované rozšíření databáze o 250 nových položek) – smlouva Infopharm, Produkt společnosti Adastra, JLabs poskytuje technickou implementaci, know-how a design rozhraní (příp. pomoc při zabudování do konkrétních NISů). lubomir.dvoracek@adastracorp.com lada@janiga.cz

Děkuji za pozornost