Chov skotu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Užitkové vlastnosti skotu
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.03 •SOU Obořiště •Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník •Číslo klíčové aktivity:
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Užitkové vlastnosti skotu
Užitkové vlastnosti skotu
Kombinovaná plemena nejpočetněji zastoupená plemenná skupina na světě
Plemena skotu.
Bc. Lenka Benediktová CGB/APBI
Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM)
Masná užitkovost.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
Zemědělství světa.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Užitkové vlastnosti skotu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Chov prasat.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mléčná užitkovost Terminologie
Praví tuři – kraniologické skupiny
Zootechnická taxonomie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
MASO.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TRŽNÍ ČÁSTI HOVĚZÍHO MASA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Vliv Improvacu na kvalitu vepřového masa Cesty vedoucí k dosažení rentabilního chovu prasat Národní výstava hospodářských zvířat a hospodářské techniky.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_577_ Bourání masa Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
Zootechnická taxonomie
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Chov skotu

Chov skotu dosud nejdůležitější část živočišné výroby neustále se snižuje počet chovaných zvířat Do roku 1989 – extenzívní vývoj s vysokými stavy zvířat -nízká užitkovost - nízká produktivita práce Transformace = snížení odbytu produktů pokles stavů a ztráta rentability Produkty: mléko -maso + ostatní suroviny - plemenný materiál - údržba krajiny, úloha v TUZ Cíle: zastavit pokles stavů zvyšovat potřebu mléka (r.1997-195kg, 2002- 220 kg) zlepšovat ekonomiku produkce

Chov skotu organizačně: Chov mléčného- dojeného skotu – plemena Holštýnské, Jersey Chov masného skotu bez tržní produkce mléka (BTPM) vhodná plemena: Hereford, Aberdeen Angus, Charolais, Limousine, Simental, Chov kombinovaného typu – tradiční plemeno Český strakatý skot vhodné pro produkci mléka i masa

Reprodukce skotu – důležitý prvek ekonomiky zásada – každá kráva 1 tele za rok! Přirozená plemenitba – v chovu masného skotu (BTPM) Inseminace – v chovu dojeného skotu Ekonomické ztráty ze špatné reprodukce – cca 1,5 mld kč ročně

Vlivy na mléčnou produkci: Mléčná užitkovost tvorba mléka – 1lt = průtok 500 lt krve přes mléčnou žlázu složení mléka – po otelení nezralé mléko „mlezivo“ – zdravotní význam pro tele - zralé mléko- k dojení a ke spotřebě pro lidskou výživu 12,5% sušiny = 3,8% tuku, 3,3%bílkovin, 4,7% laktoza 0,7% minerálie Vlivy na mléčnou produkci: Plemenná příslušnost Hmotnost dojnice Výživa a krmení Klimatické faktory Zdravotní stav Dojení

Prvovýroby a základní zpracování mléka Osvědčení o způsobilosti Normy: -ošetřování a uchování mléka po nadojení -čištění a desinfekce - syrové mléko - metody zkoušení mléka Hodnocení jakosti syrového mléka : fyzikální a chemické hygienické zásady: odběr vzorků analýza do 48 hod centrální laboratoře Zpracování v mlékárně: příjem -čištění mléka - pasterizace – nízká –65°C –20 min - šetrná – 74°C –20 sec - mžiková – 85°C – 2 sec - sterilizace – záhřev nad 100° - homogenizace - výroba mlékárenských výrobků

Produkce hovězího masa Růst a výkrmnost zvířat Jatečná hodnota – jatečná výtěžnost - kvalita jatečného trupu => dělení dle kvality Kvalita jatečného zvířete – hodnocení systémem SEUROP Kvalita masa : - nutriční vlastnosti - senzorické vlaastnosti -technologické vlastnosti - hygienické vlastnosti Bourání –Přední čtvrť: krk, podplečí, vysoký roštěnec, hrudí, plec - Zadní čtvrť : nízký roštěnec, svíčková, bok s kostí, bok bez kosti, kýta, oháňka Ččásti hodnotné : svíčková, roštěnec, kýta = 43% Části středně hodnotné : plec, podplečí, krk = 32% Části málo hodnotné : bok s kostí a bez kosti, hrudí = 26% Býk 530kg = 70-75% svalovina, 10-15% tuk, 15-17% kosti

Chov masného skotu Extenzívní systémy s úkolem údržby krajiny => nutnost dotací Pastevní chov – pastevní areál – duben – listopad často chov s minimem ustájení Technologie : výkrmny celoroštové kotcové hluboká podestýlka – vhodnější, užívaná při pastevních chovech

Technologie v chovu skotu Typy stáje : vazné stelivové volné bezstelivové Typy technologií ve stáji: mobilní stacionární Odchov telat : - vzdušný odchov Odchov jalovic : boxové ustájení, hluboká podestýlka, kotce technologie odchovu by měla být shodná technologií chovu krav Chov dojnic : -vazné ustájení volné ustájení – boxové, kombiboxové, hluboká podestýlka problematika tekutého hnoje-kejdy Dojírny : rybinové, tandemové, polygony, roboty