Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Užitkové vlastnosti skotu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Užitkové vlastnosti skotu"— Transkript prezentace:

1 Užitkové vlastnosti skotu

2 Mléčná užitkovost skotu
vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost !!! Tvorba mléka V mléčné žláze (alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem – struk) sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy intenzívní růst mléčné žlázy – v období pohlavního dospívání a březosti

3

4 Spouštění mléka

5 Fyzikální a chemické vlastnosti mléka
hustota 1,028-1,032 g/cm3 pH 6,6-6,8 bod varu 100,15o C bod tuhnutí -0,55o C Složení mléka Mleziva (5-7 dní p.p.) voda 87,5% 75% tuk 3,8% 5,4% bílkoviny 3,3% (80% kasein) 15,10% (imunoglobuliny) laktóza 4,7% 3,3% miner. látky 0,7% 1,2% (hl. Mg)

6 Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno
technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne

7 Laktace má dvě fáze vzestupná fáze, dní dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) sestupná fáze Perzistence - index relativní pokles vzhledem k maximu rozdíl mezi maximem a nějakým bodem perzistence - jeho dosažení P2:1

8 dojivost za 2. 100 dní laktace . 100
Hodnocení laktace laktační křivka (jednovrcholová, plochá) průběh - perzistence (stálost) laktace Index perzistence laktace (P2:1) dojivost za dní laktace dojivost za dní laktace 80-89,9 velmi dobrý laktační křivka plochá 70-79,9 dobrý laktační křivka normální

9 Mléčná užitkovost skotu
Tvar laktační křivky

10 Mléčná užitkovost skotu
Hodnocení laktace normovaná laktace dní zkrácené úseky laktace 100, 200 dní celoživotní užitkovost relativní užitkovost na 100 kg živé hmotnosti FCM, PCM, LCM (FPLCM) přepočet na stejný obsah ml. složek FCM = M (0,4 + 0,15t)

11 Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu
Vnitřní Plemenná příslušnost Dědivost produkce mléka h2 = 0,25 - 0,30 procentický obsah bílkovin h2 = 0,50 - 0,60 procentický obsah tuku h2 = 0,40 - 0,50 produkce bílkovin v kg h2 = 0,40 produkce tuku v kg h2 = 0,35 Individualita Činnost mléčné žlázy Plodnost (vliv porodu, SP, mezidobí)

12 Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu
Vnější Výživa Technologie chovu – ustájení a ošetřování, dojení, stání na sucho, mikroklima Kvalita odchovu Pořadí laktace

13 Zpeněžování mléka cena za kg (l ) mléka
zatřídění podle : obsahu složek mléka (tuk%, u bílkovin – splnit minimální obsah 3,4%) obsah tukuprosté sušiny ( 8,5%) počtu somatických buněk (hl. leukocyty – max. 400 000 v ml; obsah podle zdravotního stavu mléčné žlázy – mastitidy) mechanické nečistoty – nesmí obsahovat inhibiční látky – nesmí obsahovat (desinfekce, antibiotika, saponáty…) Coli bakterie – nesmí obsahovat celkový počet mikroorganismů (CPM) – počty dle limitů pro jakostní třídu …a další…

14 Technologie a technika dojení

15 Technologie a technika dojení
vazné stáje - dojení na stání do konví nebo do potrubí volné ustájení - dojírny příprava dojnice kontrola vemene klidné zacházení se zvířaty šetrné a nepřerušované dojení optimální technika

16 Správný postup při dojení
čištění vemene – omytí, osušení (oxytocin) oddojení prvních střiků dojení (oxytocin – spouštění mléka) po sejmutí dojícího zařízení desinfekce struků sanitace dojícího zařízení po každém ukončení dojení ve stáji (např. 2x denně) dodržovat hygienu, klidný přístup ke zvířatům

17

18 Dojení ve vazném ustájení

19 Rybinová dojírna

20 Paralelní dojírna Tandemové dojírny

21 Rotační dojírny

22

23 Robotizované dojení

24

25 Ošetřování a skladování mléka
filtrování mléka (potrubní filtry, filtrace před vtokem do chladící nádrže) snížení teploty po nadojení (za minut) na 3-5oC a udržení po celou dobu skladování při mísení mléka z dalšího dojení teplota ne nad teplotu 10oC skladovací kapacita chladících nádrží

26 Chladící nádrže

27 Kontrola mléčné užitkovosti

28 v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele)
  u všech dojnic ve stádě   provádí pověřený a vyškolený pracovník zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

29 Kontrola mléčné užitkovosti - metody
M e t o d a A : Zahrnuje zjišťování dojivosti a obsahu tuku, bílkoviny a laktózy, event. dalších složek mléka. Je prováděna ve dvou variantách. Kontrolu provádí pověřený pracovník oprávněné osoby. Varianta A4: v průměrných intervalech 27,5 až 30,5 dne ze všech dojení v kontrolním dnu 12, event. 13 kontrolá za rok považuje se za standardní Varianta AT: v průměrných třicetidenních intervalech z jednoho dojení střídavě jeden měsíc ráno a druhý měsíc večer při 12 kontrolách za rok při rozmezí 29,5 až 30,5 dne

30 M e t o d a B : Kontrolu provádí chovatel prostřednictvím osoby k tomu pověřené v průměrném intervalu 30 dnů ze všech dojení v průběhu kontrolního dne při 12 kontrolách za rok Za věrohodnost výsledků je zodpovědný chovatel (všechny záznamy provádí chovatel, nebo jím pověřená organizace). Zahrnuje zjišťování dojivosti a obsahu tuku, bílkovin a laktózy event.dalších složek mléka. Výsledky se publikují odděleně od metody A a nelze je použít pro účely kontroly dědičnosti mléčné užitkovosti.

31 Kontrola mléčné užitkovosti
dojivost - průtokoměry (Tru -Test) odběr vzorků - poměrný vzorek, objem ml (% tuků, bílkovin, laktózy)   první kontrola nejdříve 6.den po otelení zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy!

32

33 Kontrola dojitelnosti
jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci) současně s KU v kontrolní den    pomocí průtokoměru a stopek   doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje)   stanovení s přesností na 0,2 l   výdojek menší než 5 l se nehodnotí

34 Kontrola dojitelnosti
Ukazatele: APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min. (nezahrnuje strojní dodojek)   nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne)   standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001 . (D - 100)

35


Stáhnout ppt "Užitkové vlastnosti skotu"

Podobné prezentace


Reklamy Google