Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Tři roky etické výchovy ve Veselí nad Moravou
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Pozitivní hodnocení sebe
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Komunikace citů „Každý se může rozzlobit – to je snadné. Avšak rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Psychologie štíhlé postavy
1 MÁM SVÉ TĚLO RÁDA Projekt „Zdravě jíst, zdravě žít II.“
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov41 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jak psát výstupní hodnocení E-learningový kurz, 5 lekcí Co má výstupní hodnocení obsahovat podle zákona, pravidla hodnocení, čeho se vyvarovat, posouzení.
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Mravní výchova.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Zpracovala: Simona Hyková
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
1 Týmová práce TYMP 2/ C6 Styly vedení lidí/ 2. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA.
Tělesné sebepojetí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Narcismus.
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
1 Týmová práce TYMP 1/ C6 Styly vedení lidí Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Význam hodnotové orientace v OM Osnova Hodnoty obecně a hodnoty týkající se nás samých 4 kardinální ctnosti a nově diskutované hodnoty Hodnoty jako zdroj.
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Skupinová dynamika III Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Katedra společenských věd ve sportu Fakulta sportovních studií.
N AŠE PRVNÍ VYSVĚDČENÍ 31.Ledna A je tady další den „D“. Přijdeme do školy a tam na tabuli básnička. Všichni ve sváteční náladě i oblečení a celí.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Včera, dnes a zítra VYTVÁŘENÍ ELEMENTÁRNÍHO POVĚDOMÍ O ŠIRŠÍM PŘÍRODNÍM, KULTURNÍM PROSTŘEDÍ, O JEHO ROZMANITOSTI, VÝVOJI, NEUSTÁLÝCH PROMĚNÁCH.
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
ANOTACE OBJASNIT ŽÁKŮM POJEM SEBEDŮVĚRA, POPSAT
Příjemce podpory: TRIALOG
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
psychologie osobnosti – vztahově-postojové složky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
M A G I E B A R E V.
Rozházené kostky …srovnáš je?.
Pravidla ve školce – správné chování v MŠ
Pomůcky k pohybu Eva Kovářová 1.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Lidská důstojnost a pozitivní hodnocení sebe Všichni lidé se rodí svobodni a jsou si rovni. (Listina základních práv a svobod)

Důstojnost člověka Svoboda a zodpovědnost Svědomí Prožívání štěstí a radosti Sebetranscendence Sebereflexe Vytváření hodnot Smysluplnost

Cesta k smysluplnému životu Neuzavírat se do ústraní, ale otevřít se životu. Otevřít oči, uši, srdce a vidět, co se kolem děje. Slyšet, vidět, chápat výzvy, které k nám ze světa doléhají. Správně výzvy interpretovat a s přihlédnutím k vlastním možnostem se rozhodnout. Uskutečnit a realizovat rozhodnutí.

Jáství Podmětné a předmětné já Sebesystém Sebevědomí Sebehodnocení Sebeprezentace

Přiměřené sebevědomí Kladný realistický názor na sebe Sebejistota Přijímání pochvaly Přijímání kritiky Podílení se na různých činnostech

Výchova k přiměřenému sebevědomí Vřelost ve vztahu učitel-dítě. Žáci jsou považováni za významné a zajímavé osoby. Jsou respektovány jejich názory a stanoviska. Učitelé mají soudržnější a vyšší nároky. Výchovné metody jsou průhlednější a důslednější. Výchova se vyhýbá tělesnému trestání. Dobré chování je odměňováno a je odnímán souhlas za špatné. Učitelé vědí hodně o svých žácích.

Zdravé sebehodnocení Zdravá míra sebedůvěry při plnění úkolů Snaha osvojit si určité dovednosti Ve škole, mezi kamarády atd. se cítí většinou šťastně Působí optimistickým dojmem

Nezdravé sebeoceňování Dítě se samo shazuje. Začíná mít přehnaně kritické poznámky na adresu jiných lidí. Není ochotno vyzkoušet cokoliv nového. Přehnaně se snaží na sebe upoutat pozornost. Něčím se neustále vychloubá. Je přesvědčeno, že ho nemáte dostatečně rádi, a že ho neoceňujete tak, jak by si zasloužilo.

Výchova k pozitivnímu sebehodnocení Zamyslet se nad svými očekáváními. Odpovídají naše představy skutečným schopnostem dítěte? (akceptace a atribuce) V rozhovorech s dítětem vyzvednout jeho úspěchy, nemluvit příliš o neúspěších. Vést dítě k úsilí i tam, kde zaznamenalo neúspěch. Všímat si každého zlepšení a úspěchu.

Vývojová psychologie Tělesné já Psychologické já I. stupeň Snaživost vs. pocity méněcennosti Zážitek úspěchu Konstruktivní přístup k neúspěchu Hodnocení od druhých

Vývojová psychologie - adolescence sebeposuzování Identita Náhradní identita Rozptýlená identita Status moratoria Pravá identita