Kakostovité (Geraniaceae)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny na Vysočině
Advertisements

Rostliny okolo naší školy
Luční traviny a rostliny
FOTO HERBÁŘ.
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Lilkovité.
Silénkovité (hvozdíkovité)
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KRTIČNÍKOVITÉ, ZVONKOVITÉ
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
Růžovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
Znaky krytosemenných rostlin
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Kakost luční (Geranium pratense)
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
(Heracleum sphondylium)
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PODRAŽCOVITÉ, PRYSKYŘNÍKOVITÉ
Konvalinka vonná.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: PUPALKOVITÉ, ŠŤAVELOVITÉ, NETÝKAVKOVITÉ
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Dřišťálovité-Berberidaceae
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HVOZDÍKOVITÉ, TŘEZALKOVITÉ, VIOLKOVITÉ
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství pole
TLUSTICOVITÉ Crassulaceae.
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
VIOLKOVITÉ VIOLACEAE.
Společenstvo polí a sídel
Na louce Dřeviny a byliny.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: HLUCHAVKOVITÉ
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Chráněné rostliny.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Vstavačovité Rostliny.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Název prezentace (DUMu):
Chráněné rostliny na Slovácku
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Název prezentace (DUMu):
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliovité (Liliaceae)
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Název prezentace (DUMu):
Geraniaceae – kakostovité
Rubiaceae (mořenovité)
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Caryophyllaceae (hvozdíkovité)
Perokresba podle předlohy, 7. ročník
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

Kakostovité (Geraniaceae)

Jsou to byliny nebo keře, často se žlaznatými chlupy Listy většinou vstřícné, vzácně celistvé, řapíkaté až přisedlé, s palisty Květ je pravidelný nebo souměrný, pětičetný,oboupohlavný, ve vrcholičnatých květenstvích. Plodem je tobolka, která se rozpadá v měchýřkovité až nažkovité dílčí plody. Do této čeledi se řadí asi 11 rodů s 600 druhy , vyskytují se hlavně v mírných pásech a nejvíce jich je v jižní Africe Některé druhy se pěstují jako ozdobné rostliny

Kakost luční Vytrvalá bylina Listy jsou v přízemní růžici,dlouze řapíkaté a chlupaté Květy jsou modré až fialové se světlými až nachovými žilkami, vzácně růžové nebo bílé. Kvete od května do září. Plodem je tobolka Vyskytuje se na vlhkých loukách, preferuje půdy na živiny bohaté, a polohy mírně teplé. V ČR hojný především na Moravě a Slezsku. Jeho kořen se využívá v léčitelství.

Kakost bahenní Vytrvalá, 30 až 90 cm vysoká bylina Listy vstřícné, přízemní a dolní dlouze řapíkaté Květy ve 2květých vidlanech, stopkaté, před rozkvětem a po odkvětu dolů sehnuté Kvete v květnu až červnu Roste na vlhkých loukách, ve světlých lužních lesích, a na půdách s vysokou hladinou spodní vody V ČR se vyskytuje dosti hojně .Celkově roste zejména ve střední a východní Evropě

Kakost krvavý Vytrvalá bylina vysoká 20-40 cm Kvete od května do července Roste na suchých slunných stráních, skalkách, v lesních lemech, křovinách nebo světlých hájích Oddenek obsahuje třísloviny vyvolávající srážení krve, v lidové medicíně se používal k zástavě krvácení

Kakost smrdutý Jednoletá nebo vytrvalá bylina Po rozedmutí nepříjemně páchne Listy jsou vstřícné, řapíkaté Kvete v květnu až říjnu, Korunní lístky jsou karmínově červené až růžové, s bělavými pruhy Plod tobolka VČR je velmi hojný Využívá se v lékařství

Pumpava obecná Jedno až dvouletá bylina vysoká 20 až 70 cm Zpočátku vyrůstá přízemní listová růžice, která později odumírá Květenství stopkaté, se 2 až 12 květy, korunní lístky růžové až růžovofialové, vzácně bílé. Kvete v dubnu až srpnu Vyskytuje se na polích,mírně suchých trávnících preferuje půdy suché a kamenité. V ČR roste od nížin do pahorkatin roztroušeně až hojně, v chladnějších oblastech jen vzácně. Používá se v léčitelství: zastavuje krvácení, v malých dávkách zvyšuje krevní tlak, ve velkých dávkách jej snižuje, Je vhodným doplňkem při léčbě anginy pectoris, největšího využití však nachází v gynekologii. Působí i protinádorově.

Pelargonie páskatá (muškát) vytrvalý, asi 1 m vysoký, vzpřímený až šplhavý, měkce dřevnatý a řídce rozvětvený keř nebo bylina. Listy má okrouhle srdčité, 5–8 cm dlouhé, pětilaločnaté a vroubkované Květy jsou pětičetné, protáhle vejčité, v barvě bílé, růžové nebo v různých odstínech červené Tento známý druh je v přírodě velmi rozšířený. Roste na okrajích původních lesů nebo společně s dalšími rostlinami v houštinách na kamenitých svazích pahorků. Použití má zejména v podobě hybridů pro květináče, výsadby truhlíků, venkovních záhonů i jako vzrůstná podnož pro roubování stromkových tvarů

Pelargonie štítnatá víceletá popínavá rostlina, která má často až 2 m dlouhé tenké bylinné lodyhy Květy jsou pětičetné v barvě bílé, růžové, červené a fialové V přírodě kvete po celý rok, nejvíce však na jaře.