Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Transparentní a otevřené město - jak začít? Mgr. Jan Farský starosta města Semily 2006-2014 a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Otevřené a transparentní město Jaromír Beran asistent Mgr. Jana Farského starosta města Semily.
Advertisements

Postupy při podezření na korupci a následná opatření
Doporučení pro přípravu žádosti;
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
Projekt rekonstrukce sportovního zázemí TJ Janovice Prezentace pro zastupitelstvo obce Janovice dne
Dopady novely ZVZ na transparentnost veřejných zakázek v ČR Mgr. Martin Kameník, Oživení, o. s. Praha, 1. září 2011.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Městský úřad v Říčanech, Masarykovo náměstí 53/40, Říčany, Tel: , PROJEKT Říčany pro Vás … SNÍŽENÍ CEN ENERGIÍ PRO DOMÁCNOSTI.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Prevence korupce z hlediska příjemce dotace Ing. Martin Puš starosta města Jičín.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Jednou za 4 roky k volbám a šmytec Úředník ani politik není nepřítel » přechod od diskrétnosti státní správy/samosprávy k principu publicity zapojování.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zájem samosprávy nad zájmy hazardu Mgr. Jan Farský starosta města Semily poslanec PSP ČR za Liberecký.
Zadávací řízení dle pravidel PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“ Společně Měníme.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Dobrovolné transparentní zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta města Semily
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Elektronické zpracování požadavků – evidence v databázi akcí Město Studénka – Městský úřad Studénka Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zkušenosti s dobrovolnou transparentností zadávání veřejných zakázek Mgr. Jan Farský starosta.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Veřejné zakázky jako nástroj zvyšování zaměstnanosti v obci Výjezdní zasedání Svazu měst a obcí v Chanově, Most,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Webové stránky města Fulnek Webpadára 2013
Přednáška Akce: Přednášející: RNDr. Věra Palkovská | starostka | město Třinec| TFM Město Třinec a Facility Management.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Komise pro investice, územní plánování a životní prostředí
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Transparentní a otevřené město - jak začít? Mgr. Jan Farský starosta města Semily a poslanec PSP ČR Praha

2 Klíčové teze -Občané jsou akcionáři a starosta je správce společnosti -Co není tajné, je veřejné, -Veřejnou správu vykonáváme veřejně Důvěra občanů, zdroje rozpočtu

3 Otevřené a transparentní město 1.Zapojení veřejnosti 2.Průhledné hospodaření 3.Otevřený úřad 4.Transparentní výběrová řízení

4 1. Zapojení veřejnosti 2008 – byli jsme vyhodnoceni jako nejotevřenější radnice v rámci ČR  veřejná projednávání tepelné hospodaření, kino, náměstí, Cyklotrasa Jizera, Bavlnářská ulice  konkrétní výstupy  ankety, dotazníková šetření doprava do bazénu, zájem o školky, úpravy ulic, dětská hřiště  internetová a moderní komunikace web města, diskuze, MMS, FAQ, FB  nezkrácený záznam z jednání zastupitelstva

5 2. Průhledné hospodaření  Bytové hospodaření  přidělování bytů prostřednictvím soutěže  odbourání nefungujících pořadníků  pronájem za tržní ceny X sociální bydlení  Majetek obce  plán investičních akcí  důsledné uplatňování reklamací u investic  řádná údržba nemovitého majetku včetně zapojování nezaměstnaných (VPP, OPP a VS)  opravy místních komunikací -

6 2. Průhledné hospodaření  Spravedlivý přístup  stejná pravidla pro všechny občany a podnikatele  hlasitost požadavku a kontakty nerozhodují  Objektivita = rozhodování jednotlivců nahrazeno kolektivním  příspěvky spolkům rozdělují komise (dříve úředník)  kroniku hodnotí letopisecká komise (dříve starosta)  na novinách spolupracuje redakční rada (dříve jen vedení města)  Grantová schémata  spolky dostávají prostředky včas a podle stanovených pravidel  vyhodnocují komise nezávislé na vedení města a úřednících

7 3. Otevřený úřad Zásada: všechny informace jsou veřejné  dynamika  otevřenost komunikace, ankety, projednání s veřejností, MMS-ing, výběrová řízení na internetu, smlouvy, faktury objednávky  podněty se vyřizují  přenos zastupitelstva v televizi  podklady pro zastupitelstvo veřejně

8 3. Otevřený úřad  zaměstnanci  rozšíření úředních hodin/polední přestávka  visačky, představování do telefonu, komunikace s občany  vedoucí manažeři odměňováni na základě plnění jasně stanovených cílů  telefony, večery se starostou, hospody, spolky

9 3. Otevřený úřad  inspirace  fungující komise rady a výbory zastupitelstva  posuzování materiálů pro zastupitelské orgány  nové náměty i kritické podněty  zapojení (místních) studentů  zajímavé nápady  vyšší sounáležitost studentů s městem  úspora prostředků města  rozhovory s inspirativními osobnostmi  rozšíření obzorů  nové myšlenky do života města  poutání nových lidí k městu

10 4. Transparentní výběrová řízení  Účelové pořizování plnění faktická potřeba zakázky neexistuje (zakázku chce dodavatel)  Příprava zadávací dokumentace (výzvy) zadavatel pracuje na přípravě zadávacích podmínek s dodavatelem  Kombinace zadávacích podmínek účelová skladba vymezení předmětu plnění, kvalifikačních kritérií a dílčích hodnotících kritérií  Nedostatečná transparentnost postupu zadavatel nezveřejňuje informace, nebo je zveřejňuje jen vágně Korupční momenty v zadávání:

11 4. Transparentní výběrová řízení  Limit soutěžených zakázek od Kč/výjimky  Povinné zveřejňování celého průběhu soutěže zadání, hodnocení, smlouvy, dodatky  vše na internetu  Využívání objektivních kritérií ve vhodných případech cena jako preferované kritérium  Minimální stanovený počet obeslaných firem červen 2008 – byli jsme vyhodnoceni jako okresní město s nejlepší informovaností o VŘ, největší transparentnost Realizovaná opatření v Semilech:

12 4. Transparentní výběrová řízení  posílení lokální ekonomiky  efektivita  multiplikační efekt investic nejen že stavíme, ale co a jak, zaměstnanost  důvěra Cíle:

13 4. Transparentní výběrová řízení  Včasnost soutěžení až s mnohaměsíčním předstihem  vstup širšímu počtu firem i menším firmám, spolupráce  Přijatelná velikost zakázky velká zakázka rozdělena do subdodávek, což úřad realizuje sám  Informovanost obesílání potenciálních dodavatelů, vždy zdejší + někdo z okolí  Otevřenost vše na internetu: zadání i výsledky výběrového řízení včetně hodnotící tabulky a uzavřené smlouvy Nástroje:

14 4. Transparentní výběrová řízení  Posílení místní ekonomiky k zakázkám soutěženým až s dostatečným předstihem se dostávají místní firmy  Úspory cca 20 % vydaných prostředků, což odpovídá objemu získaných dotací v minulých letech  Vyrovnaný obchodní vztah odpovědný přístup umožňuje vyrovnaný obchodní vztah Výsledky:

Registr smluv 

Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí17 Děkuji za pozornost! Mgr. Jan Farský | | |