Dílna čtení Praha 15.1.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život je jako cesta vlakem…
Advertisements

Dokončení textu Čtenářská gramotnost.
Táborová love story Rysové. Hlavní postavy: Kiwi, Rychlonožka, Klouzačka, Srnka, Práče, Skokan, Puchýř a Tučňák Dále hrají: Prskavka, Sojka, Čiperka,
Kamarádi :o) :o).
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnán k cestě vlakem. Je to vyjímečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Vlak života Před nějakým časem jsem četl knihu, ve které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výjimečně zajímavé čtení pod podmínkou, že jej správně.
Slova Květiny.
Zbyněk Podhradský Reflexe aneb Jak to vidím já.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Vlak „život“ Před časem jsem četl knihu, v které byl život přirovnaný k cestě vlakem. Je to výmečně zajímavé čtení, pod podmínkou, že ho správně interpretujeme.
Rozbor uměleckého textu
Pro tebe Někdo na tomto světě tě miluje tak moc, že by pro tebe zemřel.             
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Strom přátelství Ročník: 3. ročník Autor: Kateřina Holaňová
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Jan Opatřil….
Jak vést diskuzi Zásady – rady - nebezpečí Výhody diskuze Společné dopracování se výsledku Společné dopracování se výsledku Odstranění pochybností a.
Sčítálek.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
které je stále třeba brát v úvahu !
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Dopis od Boha.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Jak to bylo doopravdy Tereza Kohoutová.
Přečti pořádně hlavně konec !!! a nepodváděj !! A hlavně si přečti konec, to nemá chybu, jsi na správném místě! Učitel filozofie jednoho dne přisel, do.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
Chci vám vyjádřit, co pro mne znamená
Ilustrátor Zdeněk Miler, autor Krtečka
KAMARÁD NewFoton.
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
Knížka je můj kamarád Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Rozhovor se… slečnou Magdalenou Žižkovou Co jsme zjistily o Majdě ? Co ji baví? Jak ji (ne)znáte…..
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
JÁ A MŮJ KAMARÁD Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Ahoj! Tak jsem slyšel, že chceš studovat na gymplu? Ano, rád bych, ale mám strach z přijímacích zkoušek z matiky!
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
Slova Květiny.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Referát – památka ČR Kritéria hodnocení.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
Čtenářsky podnětné prostředí
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Autor: Mgr. Irena Nádvorníková
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
které je stále třeba brát v úvahu !
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Pedagogická knihovna.
Sekce veřejných knihoven SKIP
Volnočasová pedagogika
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
ČÍST JE STEJNĚ KRÁSNÉ A ZDRAVÉ JAKO BĚHAT...
Ach ty naše krásné ženy.
Transkript prezentace:

Dílna čtení Praha 15.1.2009

Dílna čtení je celoroční systém práce, který pomáhá žákům v tom, aby se stali skutečnými čtenáři. Praktický systém určený dětem od 3. do 9. třídy vychází z programu RWCT (Čtením a psaním ke kritickému myšlení) a nabízí možný způsob, jak rozvíjet čtenářské dovednosti, jak rozečíst děti, které se dosud četbě vyhýbaly, a vytvořit ve třídě čtenářské společenství.

Klasický průběh dílny čtení Žáci mají u sebe knihy, které si vybrali před zahájením dílny 1.Úvodní minilekce zaměřená na jev, který budeme sledovat 2. Zadání sledovaného jevu 3. 20-30 minut samostatného čtení 4. Reakce na četbu ve dvojicích či individuální (ústní, písemná) 5. Společná práce v kruhu – sdělování, prezentace, vyvozování (6. Proces čtení – zabývání se průběhem samotné četby)

FUNKČNÍ DÍLNA ČTENÍ žáci mají pravidelně alespoň 1x týdně přímo v hodinách ČJ prostor 20-30 minut na samostatné souvislé čtení žáci čtou beletristické knihy, které si sami vybírají  /nutné mít připravenou zásobu pro děti vhodných a přitažlivých knih/ ve třídě probíhají čtenářské reakce (hovory o knihách) a s nimi související aktivity

Důležité součásti Dílny čtení HOVORY O KNIHÁCH  PÍSEMNÉ PŘEMÝŠLENÍ NAD KNIHAMI REFERÁT O KNIZE ZÁPISY Z ČETBY SEZNAM PŘEČTENÝCH KNIH PODVOJNÝ DENÍK / TROJITÝ DENÍK LITERÁRNÍ DOPISY SEBEHODNOCENÍ ČETBY a/ formulář (porovnávající žáka s ideální normou) b/ souvislé psané sebehodnocení (zaměřené na osobní pokrok žáka ve sledovaném období)

Hovory o knihách Hlavní postavy, čím jsou vám sympatické/ nesympatické Záporná postava v příběhu Staří a mladí – věk postav Co bych dělal na místě postavy Vztahy (kdo koho nesnáší, miluje,…) Motivace hrdinů – proč to dělají, co je k tomu vede, čeho chtějí dosáhnout Sci-fi představa: Byl jsi zmenšen a přemístěn do knihy, máš pouze jednu volbu – zvolit si postavu, v jejíž kůži budeš příběh prožívat (v čem výhoda, nevýhoda, proč sis vybral právě tuto postavu, příp. co se s tebou dělo) S kým by ses chtěl kamarádit a proč Co zažila postava příjemného /zmrzlina, zážitek,…/, co nepříjemného /injekce, hádka,…/

REFERÁT O KNIZE Doporučená osnova: Autor, název knihy, počet stran, žánr Kde a kdy se děj odehrává Hlavní postavy + stručná charakteristika Stručný děj (bez prozrazení rozuzlení) Citace - přečtení zajímavého úryvku z knihy Názor na knihu (hodnocení 0-10, zábava - čemu jsem se smál/ čeho nebo o koho jsem se bál, nové informace - co jsem se z knihy dozvěděl, jak se mi líbily ilustrace, co si myslím o postavách – sympatie, nesympatie a proč, co nebo koho mi kniha připomněla, …) KRITÉRIA: 1. Zájem posluchačů a snaha o jeho udržení 2. Osobní maximum

Seznam přečtených knih Knihy, které jsem přečetl/a Jméno ------------------------------- Třída ---------- Autor / název knihy žánr začátek četby konec četby počet stran hodnocení knihy, poznámky 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

PODVOJNÝ DENÍK Vypiš pasáž /část textu/, která na tebe zapůsobila /připomněla ti vlastní zážitek, představuje pro tebe záhadu, nemůžeš s ní souhlasit,…/ Napiš komentář ke zvolené pasáži. Proč sis zaznamenal právě ji /co ti připomněla, jaké otázky v tobě vyvolala, s čím nesouhlasíš,…/.

PODVOJNÝ DENÍK Vypiš pasáž /část textu/, která na tebe zapůsobila /připomněla ti vlastní zážitek, představuje pro tebe záhadu, nemůžeš s ní souhlasit,…/ Napiš komentář ke zvolené pasáži. Proč sis zaznamenal právě ji /co ti připomněla, jaké otázky v tobě vyvolala, s čím nesouhlasíš,…/. BEACHOVÁ, Lynn: Skřek šelmy „Propána!“ vykřikla Hillary, když najednou zaslechla zahřmění. „Slyšíš?“ „To je bouřka, “ řekla Tamara. „Ale je daleko.“ „Bouřky tady přicházejí rychle,“ upozornila je Hillary. „To snad není pravda, kilometry od nás je jenom pustina, je skoro noc, bude pršet a ještě ke všemu nás pronásleduje puma!“ (s.64) Nesouhlasím s touto pasáží. Holky měly až příliš velkou smůlu. Utekli jim koně, napadla je puma, začíná bouřka, je noc a neví, jak zpátky. Myslím si, že autorka to docela přehnala.

PODVOJNÝ DENÍK Vypiš pasáž /část textu/, která na tebe zapůsobila /připomněla ti vlastní zážitek, představuje pro tebe záhadu, nemůžeš s ní souhlasit,…/ Napiš komentář ke zvolené pasáži. Proč sis zaznamenal právě ji /co ti připomněla, jaké otázky v tobě vyvolala, s čím nesouhlasíš,…/. ULLRICHOVÁ, Hortensie: Čarodějnice se nelíbaj „Než jsem si ale mohla vymyslet nějakou lest, zavřeštěl sálem hlas. „Jojo. Ten patří Josefíně. Ta si ještě hraje s plyšovými zvířátky“. To byla samozřejmě Alice. Viděla dnes ráno, jak si ho přendávám z kapsy bundy do baťůžku. Samozřejmě se mi rovnou vysmála, prý že „Malá Jojo konečně našla správného kamaráda “. (s.47) Určitě bych nechtěla mít za žádnou cenu takovou škodolibou kamarádku, která by mi dělala takové naschvály. A taky si myslím, že v jejím věku není vůbec chyba mít nějakého plyšového talismana.

LITERÁRNÍ DOPISY Čau Verčo, dneska jsem četla knížku Můj vysněný kůň Diablo. Ta knížka byla smutná v tom, že jeden pán týral koně, hrozný člověk. Představ si, že máš koně, který je tvůj nejoblíbenější a kterého máš strašně ráda, a najednou vidíš, jak ho někdo bije bičem. Hrozná představa, já bych vzala ten bičík a spráskala ho. Takový člověk si nezaslouží nic jiného. Ale co bych dělala, kdyby to byl nějaký člověk, který má ty koně na starost, tak to nevím. Co bys udělala ty! Čau Nikola Já fakt nevím, co bych udělala, ale určitě ne tohle. Ráda bych si tu knihu někdy přečetla, jak že se jmenuje? Zajímá mě, jak to dopadne, ale myslím si, že dobře, protože většina příběhů končí šťastně. Ahoj Verča

CO NEZBYTNĚ POTŘEBUJEME K ROZEČTENÍ DĚTÍ Je nutné vytvořit zásobu různorodých atraktivních nebo alespoň přijatelných knih pro děti. Množství dětí nemá přístup ke knihám doma, nejsou z prostředí, kde se běžně chodí do knihovny. Nemůžeme spoléhat na to, že si knihy nějak obstarají samy a nějak to dopadne. Musíme také počítat s velkými rozdíly mezi dětmi, v 6.třídě čtou vedle sebe čtenářští čtvrťáci i sedmáci. Tento systém umožňuje ideální individualizaci a zároveň společnou práci bez jakéhokoli omezení. Možnosti získávání knih: Levné knihy Zásilkové knihkupectví Sagitta Antikvariáty U velmi atraktivních knih se vyplatí nečekat a nakoupit klidně za plnou cenu

Ještě jedna okolnost mluví výrazně ve prospěch Dílny čtení Ještě jedna okolnost mluví výrazně ve prospěch Dílny čtení. Zásadní rozdíl v četbě celé beletristické knihy a četbou krátkých ukázek v čítance. Podobně jako u sledování seriálu nás krátký úsek nezaujme, neznáme motivace hrdinů, jejich charakteristiku, vzájemné vztahy, minulost. Nedozvíme se, jak bude děj dále pokračovat, nemůžeme sledovat vývoj postav, neoceníme překvapivé zápletky. Z hlediska emočního se nestihneme s postavami spřátelit, neprožíváme s nimi jejich dobrodružství, nebojíme se o ně, jsou nám vcelku lhostejní…

Přeji Vám hodně úspěchů v rozečítání dětí a společné čtenářské zážitky. Čtení je ŠANCE… Mgr.Miloš Šlapal KPSCJ@seznam.cz