Dřevařský kongres Ostrava 16.9.2011 Postavení podnikatelů v LH a perspektivy podnikání v LH z pohledu SPLH Václav Šebek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Dřevěná kniha – 10% dříví na pni; princip
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Konference „Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce“ Ostrava, Prioritní oblast 2. – Hospodářská spolupráce Projekt Spolupráce.
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Hodnota za peníze v projektech PPP: Úvod k pojmům Owain Ellis 12. června 2008.
Informace o průběhu veřejné zakázky na lesnické práce 2012+
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Představení PS Lesnictví a zemědělství
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Petr Gandalovič Zemědělství a rozvoj venkova v barvách ODS.
Regionální politika RP ČR.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Moderní personalistika I. BLOK
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
TRH (tržní mechanismus)
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Stav akvizičního systému resortu obrany Závěry z interní prověrky akvizic MO ČR Alexandr Vondra
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
"Neratovice: podpora místních podniků v zakázkách malého rozsahu" Databáze podnikatelských subjektů.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Kalamitní situace - opatření
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Vyhýbání se daňovým povinnostem v digitální ekonomice
Transkript prezentace:

Dřevařský kongres Ostrava Postavení podnikatelů v LH a perspektivy podnikání v LH z pohledu SPLH Václav Šebek

Osnova přednášky 1. Představení sdružení 2. Současné postavení podnikatelů v LH 3. Perspektivy podnikání 4. Závěr

1. SPLH bylo založeno v roce sdružuje 28 právnických osob, které podnikají v lesnicko dřevařském sektoru a příbuzných oborech 3. Sdružení zastupuje navenek předseda představenstva nebo jím pověřená osoba 4. Měřeno velikostí sdružení představují členové v roce 2011 cca 70 % lesnické zakázky státního podniku Lesy ČR 5. Sdružení je členem Agrární komory ČR 6. Sdružení je členem KLDS Představení sdružení

Agroforest, a.s.Agrowald, s.r.o.České lesy, a.s. Lesy Hluboká n.V., a.s.LS Broumov Holding, a.s. JULEFA, s.r.o.LDF Rožnov, a.s. R-LES, a.s. LS Královský Hvozd, a.s. Lesní společnost Teplá, a.s. Lesy Beskydy, a.s.Lesy Ruda, a.s.LST, a.s. Opavská lesní, a.s.UNILES, a.s.Kaiser, s.r.o. Wotan Forest Service, a.s.Jihočeské lesy, a.s.Progles, s.r.o. Rašelina, a.s.Pradědský lesní závod, a.s. LESS FOREST, a.s.Kloboucká lesní, s.r.o.Kalespol, s.r.o. Lesostavby Frýdek-Místek, a.s. Servis les, s.r.o. Geodet a les, a.s.PL trade, s.r.o. Představení sdružení Členové

Rozložení zakázky

1. Základní rámec byl vymezen transformací ekonomiky na počátku 90. let 2. Podnikatelé nesli významnou část transformačních nákladů 3. Díky zvolené metodě privatizace proběhla modernizace oboru a zásadní racionalizace lesnických činností 4. Podnikatelé v LH mají nezastupitelnou roli při vytváření a udržení pracovních míst na venkově 5. Na rozdíl od zemědělství nejsou téměř žádnými příjemci dotací, ani jiných podpor ze strany státu Postavení podnikatelů v LH

Specifika podnikání v lesním hospodářství významně ovlivňují chování podnikatelů Sezónnost prací (Nerovnoměrná poptávka po kvalifikované pracovní síle v průběhu roku) Krátkodobost kontraktů (budovaná infrastruktura se často stává nepotřebnou) Vliv „velkých hráčů“ na vstupu a výstupu Využívání živnostníků a zahraničních dělníků Postavení podnikatelů v LH

1. SPLH podporujeme současný rámec podnikání postavený na „outsorcingu služeb“ a vymezený „Dřevěnou knihou“ 2. Klíčovými faktory jsou - komplexní lesnická zakázka - dlouhodobá lesnická zakázka - nesoutěžení celého území LČR v jeden okamžik - vstup dřeva na trh prostřednictvím privátních subjektů Postavení podnikatelů v LH Vztah ke státní zakázce

1. Nekoncepčnost a nepřipravenost tendrů ze strany státního podniku v minulých letech znamenala významné problémy pro soukromý lesnicko-dřevařský sektor 2. Neustálé změny koncepce správy státního lesa realizované managmenty státního podniku neumožňovaly rozvoj a stabilizaci firem 3. Nedořešená problematika indexace cen dříví 4. Neexistence možnosti diskuse mezi podnikateli a státem Postavení podnikatelů v LH Vztah ke státní zakázce

1. Omezená poptávka po nabízené komplexní službě u jiných majitelů lesa 2. Vynucování nepřiměřených smluvních podmínek ze strany Lesů ČR 3. Úzká vazba na dřevařský sektor jako nositele peněz pro lesní hospodářství 4. Legislativní a jiné faktory omezující podnikání (legislativa ŽP, zvyšování poplatků, implementace dokumentů EU) Perspektivy podnikání

Jde opravdu o dvoukolové řízení? v prvním kole se přihlásilo 66 uchazečů na 4132 SUJ do druhého kola postoupilo 62 uchazečů na 3930 SUJ počet uchazečů tak kolísá mezi na SUJ Byly správně nastaveny podmínky pro postup? (nepostoupilo 6% uchazečů, resp. 5% nabídek) Perspektivy podnikání Tendry LČR

Jsou LČR v dominantním postavení na trhu? Ano o této skutečnosti rozhodoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v roce 2005 viz Perspektivy podnikání Tendry LČR

Jsou podmínky tendru vyvážené ? Ne Dle zpracované právní analýzy je smlouva pro uchazeče nevýhodná a vysoce riziková. Některá ustanovení smlouvy jsou vynucena zadavatelem a jeví se jako zneužití dominantního postavení. Perspektivy podnikání Tendry LČR

Závěr: Přestože se můžeme domnívat, že zásady zadávání zakázky jsou konsensuální, způsob provedení výběrového řízení včetně výsledné smlouvy je pro podnikatele ale nepřijatelný. Perspektivy podnikání Tendry LČR

Děkuji za pozornost Václav Šebek Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Lesní 691 Hluboká nad Vltavou