Fyzika 2. ročník učebních oborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Planetky, měsíce planet
Sluneční soustava.
ZEMĚ A VESMÍR.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Planetky, měsíce, komety, meteory
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír (Space).
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
3. Mechanická energie a práce
Tlak.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
VESMÍR.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Sluneční soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Fyzika 2. ročník učebních oborů 5. Vesmír Fyzika 2. ročník učebních oborů

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Vesmír Fyzika učební obory druhý Mgr. Libor Vakrčka Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů v SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval(a) samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Josefa Sousedíka Vsetín, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně ve 3 vyučovacích hodinách.. Ve Vsetíně dne podpis autora Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů v SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Obsah: 5. kapitola: Vesmír 5.1. Vesmír 5.2. Sluneční soustava 5.2.1. Slunce 5.2.2. Kamenné planety sluneční soustavy 5.2.3. Plynné planety sluneční soustavy 5.2.4. Satelity 5.2.5. Malá tělesa sluneční soustavy 5.3. Pohyby Země 5.4. Galaxie 5.5. Měření vzdálenosti ve vesmíru 5.6. Shrnutí a procvičení učiva Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů v SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

5.1. Vesmír je označení pro veškerý (časo-)prostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi.

5.2. Sluneční soustava Slunce a všechna tělesa, která se pohybují v jeho gravitačním poli

5.2. Sluneční soustava internet Slunce Kamenné planety Satelity Plynné planety Malá tělesa Trpasličí planety Planetky Komety internet

5.2.1. Slunce je hvězda (kosmický objekt takové hmotnosti, že v něm vzplanula termonukleární reakce) Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což je řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 5 až 7 miliard let Téměř všechna energie Slunce je vyzařována ve formě elektromagnetického záření, které je nezbytným předpokladem pro všechny formy života na Zemi. Vzniká jako výsledek termonukleární reakce, kdy dochází k přeměně vodíku na hélium za současného uvolňování energie

5.2.2. Kamenné planety sluneční soustavy Merkur Venuše Země Mars

5.2.3. Plynné planety sluneční soustavy Jupiter Saturn Uran Neptun

5.2.4. Satelity (Měsíce) umělé (pouze Země) přirozené jsou tělesa přirozeného původu pohybující se po oběžné dráze kolem jiného vesmírného tělesa, kterým může být planeta, trpasličí planeta nebo planetka. velké plynné planety mívají rozsáhlý systém měsíců. Merkur a Venuše nemají žádné měsíce, Země jeden velký měsíc, Mars dva drobné měsíce

5.2.5. Malá tělesa sluneční soustavy 1)Trpasličí planeta je těleso sluneční soustavy, které splňuje následující 3 podmínky: obíhá okolo Slunce má dostatečnou hmotnost, aby jeho vlastní gravitace překonala vnitřní síly pevného tělesa, takže dosáhne tvaru přibližně kulatého není satelitem V současné době známe tři trpasličí planety: Ceres, Pluto a Eris.

5.2.5. Malá tělesa sluneční soustavy 1)Trpasličí planety Ceres (mezi Marsem a Jupiterem, rovníkový průměr 975km) Eris (za oběžnou dráhou Neptunu, rovníkový průměr 3000km) Pluto (24. srpna 2006 bylo na astronomickém kongresu v Praze vyškrtnuto ze seznamu planet, za oběžnou dráhou Neptunu, rovníkový průměr 2300km)

5.2.5. Malá tělesa sluneční soustavy 2) Planetka je malé těleso obíhající kolem Slunce, vzhledem k malé hmotnosti většinou nepravidelného tvaru. Nacházejí se zejména v prostoru mezi Marsem a Jupiterem, nebo za drahou Neptuna, kdežto jiné mohou křížit dráhu Země a dostávat se ke Slunci blíže než naše planeta. Za planetky se považují obvykle tělesa větší než 100 m. Menší se nazývají meteoroidy.

5.2.5. Malá tělesa sluneční soustavy Meteoroidy jsou tělesa sluneční soustavy o velikosti milimetrů až několik desítek metrů, která se pohybují mezi planetami Meteorit je menší kosmické těleso, které díky příznivým podmínkám dopadlo na povrch Země

5.2.5. Malá tělesa sluneční soustavy 3) Kometa je malý objekt složený především z ledu a prachu a obíhající po eliptické trajektorii kolem Slunce. většina komet se po většinu času zdržuje za oběžnou dráhou Pluta existují i komety, které se ke Slunci vrací. Mezi ně patří například Halleyova, Hale-Bopp nebo Kohoutkova kometa

5.3. Pohyby Země 1) Pohyb po oběžné dráze kolem Slunce: 365 dní 5 h 48min 46s = 365,2422 dne » přestupný rok Země se pohybuje nerovnoměrným pohybem po křivce,která je blízká elipse

5.3. Pohyby Země 1) Pohyb po oběžné dráze kolem Slunce: Vlivem sklonění rotační osy Země o 23,5° a oběžné trajektorie ve tvaru elipsy dochází k tomu, že se mění vzdálenost od Slunce a množství světla a tepla, které dopadá na jednu či druhou polokouli.

5.3. Pohyby Země 2) Rotace kolem zemské osy: Zemská osa je myšlená přímka procházející jižním a severním pólem. Země kolem této osy rotuje od západu na východ (proti směru hodinových ručiček). Jedna otočka o 360 º trvá 23 h 56 min 4,09 s

5.4. Galaxie je hvězdná soustava složená z hvězd, mlhovin, hvězdokup, mezihvězdné hmoty a tmavé hmoty hvězdy se téměř vždy nacházejí ve skupinách nazývaných galaxie galaxie drží pospolu působení gravitačních sil a jednotlivé komponenty obíhají kolem společného středu.

Spirální galaxie Nepravidelná galaxie

5.5. Měření vzdáleností ve vesmíru Světelný rok (ly): je vzdálenost, kterou světlo urazí za dobu jednoho roku asi 9 460 800 000 000 km Astronomická jednotka (AU): je průměrná vzdálenost Země od Slunce asi 150 000 000 km Parsek (pc): tvoří vzdálenost asi 3,26 ly asi 30 860 000 000 000 km

5.6. Shrnutí a procvičení učiva

SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ A LITERATURY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ A LITERATURY František Jáchim, Jiří Tesař, Fyzika pro 9. ročník ZŠ,SPN Praha2001, str. 102-152, ISBN 80-7235-130-3 Wikipedia - Encyklopedie na internetu Techmania – www.techmania.cz Ivan Štoll, Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU, 1.vydání, Prometheus Praha, str.233-238, ISBN 80-7196-223-6 Astronomia (astronomický server fakulty pedagogické ZČU v Plzni http://astronomia.zcu.cz/ Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů v SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů v SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín prostřednictvím využití ICT je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky