Vývoj evropské spolupráce a integrace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Advertisements

Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Vývoj evropské spolupráce a integrace
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
Veřejná správa v EU Hlavní vývojové etapy Evropské integrace
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Základní škola Evropské unie
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Seminář v Evropském domě
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Vznik mezinárodní smlouvy
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Vývoj evropské spolupráce a integrace
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Evropská unie a lidská práva
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Evropský integrační proces
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Amsterodamská smlouva
Společná obchodní politika EU
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Dějiny evropské integrace
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
VŠFS kombinované studium magisterské
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Evropské hospodářství
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Vývoj evropské spolupráce a integrace Reformy EU po Maastrichtu

Čtivo F+P – kapitola 7 Gerbet, P. (2004) Budování Evropy, kapitola X Klíma, Bureš (2005) Kam kráčíš Evropská unie? www.euroskop.cz

Úvod Východiska reforem po uzavření Maastrichtské smlouvy Amsterodamská smlouva Smlouva z Nice Evropská ústavní smlouva

1) Východiska reforem po uzavření Maastrichtské smlouvy Maastrichtská smlouva = výsledek celé řady nesystémových kompromisů Dánsko – SEU odmítnuta v referendu v červnu 1992 Deklarována důležitost subsidiarity; stvrzeny dánské „opt-outs“ v otázkách HMU a bezpečnosti Úspěch referenda v květnu 1993 Těsné referendum ve FR Parlamentní bitva ve VB

Maastrichtská smlouva u soudu Žaloba k ústavnímu soudu v NĚM – SEU považována za protiústavní Německý ústavní soud (Verfassungsgericht) rozhodl v říjnu 1993, že nikoliv ALE stanovil si právo odmítnout potenciální další smluvní změny, pokud by taková situace nastala v budoucnu – „Kompetenz-kompetenz“

Implikace ratifikačního procesu Zvýšený zájem občanů o EU kombinovaný se zvýšenou nedůvěrou Otázky legitimity Demokratický deficit – reformy EP nestačí Problémy institucionální rovnováhy Problémy identity a „vzdálenosti“ Nutnost vyšší transparentnosti a otevřené veřejné debaty

Nové výzvy pro Unii Rozšíření – reakce na nové mezinárodní uspořádání Prohloubení – reakce na přetrvávající problémy v rámci Společenství

a) Rozšíření 1989 – ES odhodláno podpořit nové demokracie; založení EBRD a PHARE 1991 – první Evropské (asociační) dohody (Pol,Maď,ČR)  příprava rozšíření o státy SVE Kodaňská kritéria – podmínky pro přijetí  demokracie, vláda práva, ochrana lidských práv (menšiny) a fungující tržní hospodářství 1994 - přijetí států EFTA – Rak,Fin, Swe (Nor  opět zamítlo v referendu)

Nástroje procesu rozšíření Evropské (asociační) dohody – nastolení vzájemné spolupráce, kodifikace a institucionalizace spolupráce Program PHARE – podpora financování ekonomické restrukturalizace Strukturovaný dialog – pravidelná setkávání a koordinace na úrovni ministrů (v Radě) Zesílená předvstupní strategie – založena na dokumentu EK Agenda 2000  adopce acquis, spoluúčast na programech společenství

b) Prohloubení Snaha řešit aktuální problémy ČS na úrovni ES – nezaměstnanost, chabý růst, deficity – ohrožen projekt HMU (datum realizace 1999) Reakce na kritiku systému ES – obavy z vnitřního trhu, institucionální rozvržení, komplikované evropské právo, různá schopnost a chuť ČS podílet se na integračním projektu Potřeba revidovat Maastrichtskou smlouvu

2) Amsterdamská smlouva Podepsána 2. října 1997 Velká očekávání zejména ze strany neofunkcionalistů a federalistů – napravení neřestí Maastrichtské smlouvy  značná zklamání – omezené výsledky, většina problémů týkající se reformy acquis a institucí nevyřešena Obtížná jednání komplikovaná přístupem některých ČS (VB) Přijata některá sporná opatření

Obsah smlouvy z Amsterodamu Kompletní přečíslování Smluv Komunitarizace části III.pilíře – nyní jen justiční a kriminální spolupráce Zesílená spolupráce – vícerychlostní Evropa? Obrana základních hodnot Unie – uvnitř možnost pozastavení členství (Rak), navenek Evropská bezpečnostní a obraná politika (EBOP) Sociální kapitola Nárys institucionální reformy – v případě nárůstu počtu členů nad 20 nutnost zásadní reorganizace institucí

3) Smlouva z Nice Potřeba vyřešit resty z Amsterodamu,blížící se vstup 10 nových států Cíl – institucionální a koncepční reforma Důvody – schváleno 10 kandidátských zemí Utopí se evropský projekt v bažině tolika ČS? Jednání v Nice – maratón Výsledek – omezený, místo koncepčních reforem záplaty na díry Podepsána v únoru 2001

Obsah smlouvy z Nice Rekalibrace hlasování kvalifikovanou většinou v Radě – POL a ŠPA těží nejvíce  skryté problémy Komise – 1 Komisař/stát, max 27 a rotační systém Parlament – max 732 poslanců Zjednodušení a posílení zesílené spolupráce Diskuze o budoucnosti Evropy (Konvent) – domluvíme se jak na věc

Následky smlouvy z Nice Nespokojenost na straně mnoha ČS Selhání ratifikačního procesu v Irsku – nové referendum

Konvent o budoucnosti Evropy Reakce na kritiku procesu formování a revize Smluv  netransparentní mezivládní konference Zasedal od února 2002 do října 2003 Cíl – otevřená veřejná debata Úkoly: Rozdělení a definování kompetencí EU Zjednodušení nástrojů používaných EU Zajištění demokratické transparentnosti a efektivnosti institucí EU Projednání alternativy vytvoření evropské ústavy

Jak fungoval Konvent? Zástupci vlád 15 ČS a 13 kandidátských zemí Zástupci národních parlamentů těchto zemí Zástupci EP, Ombudsmana a sociálních partnerů Pozorovatelé z poradních orgánů ES Předseda Giscard d‘Estaing Debata zároveň probíhala v pracovních skupinách a diskusních kruzích se zástupci občanské společnosti (NGOs, akademická veřejnost, obchodní kruhy…)

3) Evropská ústavní smlouva Výsledek práce Konventu Smysl – nahradit stávající smluvní základ jediným srozumitelným textem Struktura: cíle, pravomoci, rozhodovací postupy a instituce Listina základních práv (by-produkt zasedání v Nice) Politiky Unie Závěrečná ustanovení včetně postupů pro přijetí a revizi této smlouvy

Důležité inovace Ústavní smlouvy Právní subjektivita Unie Možnost vystoupit z Unie Občanství Unie a základní práva Stálá funkce Předsedy Evropské rady – 2,5 roku Zavedení fce Ministra zahraničí „sedícího na 2 židlích“ (místopředseda Komise a Rady) Komise – počet komisařů = 2/3 členských států, rotační systém Zjednodušení legislativních nástrojů Procedura spolurozhodování  základní legislativní procedura – posílení pravomocí EP

Kontroverzní body Evropské ústavy Základ Evropského státu? ČS jen provincie? Právní řád EU bude nadřazen právu ČS? Konec sdílené suverenity a začátek evropské suverenity? Občané ČS se stanou občany EU? Omezení suverenity ČS v oblasti zahraniční politiky? Doložka flexibility – nová možnost Unie rozšířit si pole působnosti? Snížení váhy malých ČS?

Ratifikace Evropské ústavní smlouvy Proces ratifikace selhal ve Francii a v Nizozemí Důsledky? Proč ne nová referenda jako v Irsku? Jaké byly hlavní důvody občanů Fr a Niz říci své ne?

Shrnutí Od podepsání Maastrichtské smlouvy dvojí tah Unie – prohloubení a rozšíření Je možné úspěšně rozšiřovat a zároveň prohlubovat? Smluvní revize nedokázaly prosadit zásadní reformy Ústavní smlouva padla na prohlubujícím se odporu občanů k evropskému projektu