Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ECVET v Programu celoživotního učení
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) Integrovaný plán rozvoje města („IPRM“) Sekce regionální politiky a cestovního ruchu Integrovaný plán rozvoje města.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Celostátní síť pro venkov
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
European Urban Knowledge Network
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
REFERENČNÍ RÁMEC PRO UDRŽITELNÁ EVROPSKÁ MĚSTA Bc. Iveta Baťalová Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 4. srpna.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
NKK Praha CAF-Externí zpětná vazba ověření efektivního fungování úřadu Mgr.Stanislav Loskot, MBA Mgr.Stanislav Loskot, MBA AQE advisors a.s.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
1.1 a Urban – Rural Relations
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního rozvoje Chomutov 20. června 2012

Obsah prezentace Co je Referenční rámec pro udržitelná evropská města (RFSC) Jaký je kontext RFSC Struktura RFSC Testovací fáze – průběh, závěry Diseminační fáze (2012 – 2013) Další kroky

Co je RFSC? nástroj pro evropská města usnadňuje dialog o udržitelném rozvoji a integrovaných přístupech v politice rozvoje ve městě mezi městy se všemi partnery na všech úrovních (místní, regionální, národní, evropská) interaktivní webová aplikace přístupná zdarma

Jaký je kontext RFSC? Rozhodnutí ministrů členských zemí EU odpovědných za urbánní politiku: Lipská charta o udržitelných evropských městech (květen 2007) - závazek implementace integrovaných přístupů v rozvoji měst Marseillská deklarace (listopad 2008) - podpora implementace Lipské charty - Francie – iniciace nástroje RFSC Toledská deklarace (červen 2010) - schválení pokračování projektu RFSC - testovací fáze prototypu prostřednictvím vybraných evropských měst

RFSC = partnerská spolupráce Pracovní skupiny MS/I Group Management tým (Francie, CEMR, DG REGIO) UDG (role monitorovacího výboru) Podpora CERTU (technická podpora, webmaster) Národní podpůrné skupiny (NSG) Projekt LC-FACIL (6 pilotních testovacích měst) NICIS Institut (podpora testovací fáze) 60 vybraných testovacích měst (podpora testovací fáze)

Tématická zaměření RFSC pomoc s vytvářením či posílení vlastních udržitelných strategií a projektů upevňování a sledování integrovaného přístupu v rozvoji města orientace na deprivovaná území monitoring pokroku výměna zkušeností mezi evropskými městy katalog ilustrativních příkladů

Pohled na celkovou strukturu RFSC 1) Nástroje Tvorba vlastní udržitelné strategie Kontrola integrovaného přístupu ve strategiích a projektech města Orientace na deprivovaná území Sledování pokroku (indikátory) 2) Sdílení Profil města (informace nejsou sdíleny se všemi uživateli) Historie výsledků (informace nejsou sdíleny se všemi uživateli) Najděte své partnerské město Ilustrativní příklady o pro komplexnost nástroje: sledování vzájemných závislostí o přeložen do českého jazyka!

Čtyři hlavní nástroje RFSC 1. Tvorba vlastní udržitelné strategie pomoc s vytvářením či posílení vlastních udržitelných strategií a projektů v souladu s prioritami města a cíli a principy EU

Čtyři hlavní nástroje RFSC 2. Kontrola integrovaného přístupu ve strategiích a projektech města kontrola uplatňování integrovaného přístupu v urbánním rozvoji vizualizace výsledků

Čtyři hlavní nástroje RFSC 3. Deprivovaná území zlepšování městské politiky a klíčových aktivit pro upadající městské čtvrti v kontextu města jako celku prostřednictvím specifických ukazatelů

Čtyři hlavní nástroje RFSC 4. Sledování pokroku (indikátory) 33 doporučených indikátorů možnost přidání vlastních ukazatelů přehledná tabulka pro vlastní monitorovací systém

Jádro hlavních nástrojů RFSC = 25 otázek cílených na udržitelný rozvoj pokrývají cíle a principy EU členěné dle čtyř pilířů udržitelnosti hospodářství sociální věci životní prostředí veřejná správa každá otázka má podotázky pro detailnější vysvětlení

Testovací fáze RFSC Cíle: ověření prototypu nástroje (V1) vyváženost rozdílných potřeb a zájmů kontrola naplnění stanovených cílů doporučení pro finální verzi RFSC zapojení širokého okruhu uživatelů získání všeobecné podpory nástroje Zapojeno 66 vybraných evropských měst (3 města ČR)

Časový plán testovací fáze RFSC březen – srpen 2011testovací fáze září průběžná zpráva (analýza výsledků) říjen průběžná zpráva (návrh doporučení) listopad 2011závěrečná zpráva říjen 2012finální verze RFSC

Průběh, výsledky testování několik způsobů získání zpětné vazby (např. statistiky, online průzkum, osobní setkání, finální dotazník, test funkčnosti) závěry z analýz výsledků testování potřeba změn struktury i obsahu RFSC zjednodušení, lepší orientace, výměna zkušeností

Diseminační fáze RFSC období 2012 – 2013 cíle: šířit povědomí o projektu informovat o možnostech využití RFSC podpořit užívání RFSC v každodenní praxi měst i odborné veřejnosti možnost měst ČR se zapojit

Informace k RFSC jsou dostupné na: Informace k RFSC jsou dostupné na: sekce Regionální politika - RFSC

Ing. Iveta Baťalová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Děkuji za pozornost