Abstraktní expresionismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POP ART Daniela Kubáňová.
Advertisements

POP ART.
Pop-art Autor: Michelle Malá a Nela Doláková
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
Umění 20. Století Malířské proudy a směry počátku 20. století
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
Pop-art 2.polovina 20. století.
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
Impresionismus Šedesátá léta 19. století.
ABSTRAKTNÍ UMĚNÍ Kateřina Černá 2.B.
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
KARLA KVASNICOVÁ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA-VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2007
,,Prožít umělecké dílo je důležitější než mu rozumět‘‘ Veškeré umění spoléhá do jisté míry na optické iluze. Op art s těmito jevy bezprostředně pracuje,
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Moderní umělecké směry KUBISMUS
Abstraktní umění 20. století.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
VÝTVARNÉ TECHNIKY Akční malba Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tajemství abstraktní malby III.
Paul Jackson Pollock
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Vincent Van Gogh – Umělecký směr Svým stylem zapadá van Gogh nejvýrazněji mezi fauvisty, expresionisty, z části pak i mezi ranou.
Zpracováno: Autor: Dobruše Fajkusová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Umělecké směry 20. století
ORFISMUS Jiří Salajka.
Geometrická abstrakce
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Surrealismus.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
IMPRESIONISMUS.
Přechod snímků automaticky Zapni zvuk hudba Billyho Vaughna Wonderland by night vytvořeno v PowerPoint 2007.
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_13.
OP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Keith Haring Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Alfredo Rodríguez, Malíř narozený v Tepicu v Mexiku v roce 1954
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Romantismus Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Lucie Ivachňuková Lucie Houdková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_25-17
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Akční malba Autor: Mgr. Olga Pasovská Název.
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Malířství mezi válkami DADAISMUS
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Formální interpretace uměleckého díla
Transkript prezentace:

Abstraktní expresionismus Veronika Koldová

Charakteristika Vznikl po druhé světové válce v USA Umělecká centra: New York, Kalifornie, San Francisco Označení abstraktní expresionismus bylo poprvé ve vztahu k americkému umění použito v roce 1946 uměleckým kritikem Robertem Coatesem v březnovém vydání časopisu New Yorker Poprvé však bylo použito v roce 1919 v souvislosti s abstraktními tendencemi v německém expresionismu Byl prvním samostatným americkým uměleckým směrem -> pozvedl americké umění na umění evropské Byl protestem proti realismu, byl osvobozením od tradic předchozího umění Svou inspiraci jeho umělci nezřídka hledali v primitivním umění, které považovali za čisté a původní. Charakteristika

Styl abstraktního expresionismu se vyznačuje použitím jakési podvědomé spontánní energie, která pomáhá utvářet dynamické a působivé dílo. Umělci používali rozměrná plátna, která na rozdíl od dřívějších tradic v umění pokrývali celá, bez zaměření na hlavní plochy obrazu Způsobem zobrazování byla abstrakce, částečně i figurativní abstrakce. Malířské techniky byly variovány, malba byla na podložku prováděna štětcem i různě velkými nádobami na barvy Charakteristika

Malíři

Legenda amerického umění, ztělesnění triumfu Ameriky - stejně jako pro Evropu Picasso americký malíř; nejvýznamnějsí představitel amerického abstraktního expresionismu Po roce 1947 vytvářel obrazy malované technikou drippingu - lití a cákání barvy na nenapnuté plátno na podlaze Jackson Pollock 1912-1956

Patřil mezi nejvýznamnějsí členy amerického abstraktního expresionismu Hlavně ale brutálně malované obrazy zen, agresivní tahy stětce; neomezoval se na čistou abstrakce - zenské tělo Malba u de Kooninga představovala silné vrstvy barvy energeticky rozetřené po plátně postupně ve vyvázenosti figurace i abstrakce Marilyn Monroe - exhibicionistické, lehce oslnivé rysy hollywoodské hvězdy Willem de Kooning 1904-1997

Narozen v Rusku, emigroval do USA se svými rodiči v roce 1913; byl převážně malířem samoukem, k abstrakci se stejně jako k filosofiím Dálného Východu dostal v roce 1945 Mark Rothko 1903-1970

Americký malíř byl mistrem v objevování prostorových efektů a bohatých barev, byl průkopníkem umění, které bylo nekompromisně abstraktní a zároveň obsahovalo silné emoce Barnett Newman 1905-1970

Americký malíř, mistrem abstraktního expresionismu, mnohé z jeho obrazů by bezpochyby mohly sloužit jako monumenty abstrakce Francis v jisté míře tvořil s inspirací japonského abstraktního umění; i když se jeho práce jeví jako bezprostřední, Francis si je vždy pečlivě metodicky promýšlel a komponoval Sam Francis 1923-1994

První výstavy abstraktních expresionistů se začaly konat ve 40 První výstavy abstraktních expresionistů se začaly konat ve 40. letech 20. století v newyorských galeriích The Art of This Century a Betty Parsons Gallery, které byly jedněmi z prvních podporovatelů tohoto nového uměleckého stylu. Výstavy

Abstraktní expresionismus se svým převratným stylem a dynamikou stal nejen prvním uznávaným stylem Spojených států, ale také hlavní inspirací pro evropské umění druhé poloviny 20. století.