Maastrichtské kritérium inflace a jeho záludnosti František Cvengroš Smilovice, prosinec 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Inflace Definice Ukázka spotřebního koše Jak ji zjistíme?
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Sezonní očišťování čtvrtletních národních účtů Michal Široký Odbor.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche The Vienna Institute for International Economic Studies 10 let Euro: zkusenosti.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Inflace.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
16/1 Hybatelé ekonomiky (české) a hrubé národní štěstí. Smilovice ’09 - prosinec M. Vlček.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
1 Nástrahy a léčky při zavádění eura v ČR Oldřich Dědek Národní koordinátor zavedení eura v ČR Svět práce a kvalita života v globalizované ekonomice Vysoká.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Inflace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Statistické srovnávání
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Koncepční přístupy k hospodářské politice
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Maastrichtské kritérium inflace a jeho záludnosti František Cvengroš Smilovice, prosinec 2006

Maastrichtské kritérium inflace u Trochu teorie nikoho nezabije u Praktické zkušenosti s uplatňováním u Případ ČR u Křišťálová koule

Legislativa u Smlouva o EU (Maastrichtská smlouva), čl. 121, odst. 1 : „… je požadováno dosažení vysokého stupně cenové stability patrné z míry inflace, která se blíží míře inflace nejvýše 3 členských států, jež dosáhly v oblasti cenové stability nejlepších výsledků.“ u Protokol (o kritériích konvergence), čl. 1 „Kritérium cenové stability znamená, že členský stát vykazuje dlouhodobě udržitelnou cenovou stabilitu a průměrnou míru inflace měřenou v průběhu 1 roku před provedeným šetřením, jež nepřekračuje o více než 1,5 procentního bodu míru inflace nejvýše 3 členských států, které v oblasti cenové stability dosáhly nejlepších výsledků. Inflace se měří pomocí indexu spotřebitelských cen na srovnatelném základě s přihlédnutím k rozdílnému vymezení pojmů v jednotlivých členských státech.“ Pramen : „Sladěnost …“

Praktická aplikace a implementace u Dlouhodobě udržitelná cenová stabilita : nevyjasněno, většinou nuplatňováno u Průměrná míra inflace měřená v průběhu 1 roku před provedeným šetřením = klouzavá míra inflace z HICP (KMI z HICP) v daném období u Nepřekročení míry inflace nejvýše 3 členských států o více než 1,5 p.b. = KMI z HICP testovaného státu  1,5 p.b. + nevážený aritmetický průměr KMI z HICP za právě 3 ČS u Nejlepší výsledky v oblasti cenové stability = nejnižší nezáporná klouzavá míra inflace z HICP Maastrichtské kritérium inflace je tedy splněno tehdy a jen tehdy, jestliže KMI z HICP testovaného státu v testovaném období  1,5 p.b. + nevážený aritmetický průměr KMI z HICP za 3 ČS s nejnižší nezápornou KMI z HICP.

HICP u Zaveden : Regulace EC č. 2494/95 – říjen 1995 u Cílem zajištění mezinárodní srovnatelnosti indexů spotřebitelských cen a hodnocení kritéria cenové stability u Pokrývá národně účetní peněžní výdaje na konečnou spotřebu domácností podle domácího konceptu u Stejný rozsah zboží a služeb, ale váhy určeny SÚ ČS, což odráží rozdíly ve struktuře spotřeby u Závazný systém agregace, ošetření změny kvality, záměny reprezentantů u Hlavním rozdílem proti českému CPI je, že neobsahuje imputované nájemné ve vlastnickém bydlení u Měsíční bazické indexy dostupné až od 1/1996, KMI z HICP od 12/1997, což způsobuje problémy při zpětné analýze

Původní motivace : snížení inflace Pramen : Eurostat

Původní motivace : snížení variability inflace Pramen : Eurostat, vlastní propočty

KMI z HICP v EA-12 a inflační kritérium Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Vady na kráse z pohledu ekonoma a statistika u Jednorázovost kritéria (jednou a dost) – možnost ovlivnění nestandardními operacemi u Rovné zacházení (DE, UK, FR nebo LV, EE, MT) u Okolo nuly se dějí věci u Necitlivost k rozšíření u Problém zaokrouhlování

Determinanty inflace u Nabídkové : –Administrativní opatření (nepřímé daně, regulované ceny) –Vnější šoky (ropa, …) –Kvalita konkurenčního prostředí (dlouhodobé) –Chování velkých hráčů („incumbenti“ v téměř monopolních oblastech) –Chování odborů (mzdové náklady) –Náhodné jevy (přírodní katastrofy, …) u Poptávkové : –Pozice v cyklu (? – malá otevřená ekonomika) –Měnová politika (ovlivňování expektací a poptávky) –Fiskální politika (?) –Náhodné jevy (? – těžko představitelné) Vláda a CB mohou inflaci jednorázově snížit.

Jednorázovost kritéria – případ Řecka Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Jednorázovost kritéria – případ Španělska Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Rovné zacházení s ekonomikami různé velikosti Pramen : Eurostat

Okolo nuly se dějí věci … (1) Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Okolo nuly se dějí věci … (2) Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Rozšíření v některých měsících zpřísnilo kritérium Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Problém zaokrouhlování u Uvedení problému : 2,749  2,651 2,7  2,7 u Zaokrouhlování HICP Upraveno „Eurostat news release 146/2005“ Aplikováno od ledna 2006 při přechodu na bazický rok 2005 zpětně na celou časovou řadu (v některých případech došlo ke korekcím údajů) Bazický index publikován na 1 či 2 desetinná místa v souladu s národními statistickými zvyklostmi Odvozené indexy (MoM, YoY, KMI) spočítány z publikovaných bazických indexů a publikovány v zaokrouhlení na 1 desetinné místo

Problém zaokrouhlování (2) u Zaokrouhlování inflačního kritéria Pokud je autorovi příspěvku známo, není upraveno ani legislativně ani zvykově u Důsledky : HICP publikováno na 1 desetinné místo Inflační kritérium jako průměr 3 hodnot zaokrouhlených na 1 desetinné místo může dosahovat těchto hodnot koncového rozvoje : X,Y0000; X,Y3333 a X,Y6667 Může nastat sporná situace např.: Testovaná hodnota 2,9 %, hodnota kritéria 2,86667 Z matematického hlediska by to neměl být problém, protože neplatí, že 2,9 = 2,90000, ale 2,9  2,85001 ; 2,94999 , a proto nelze jednoznačně rozhodnout, že kritérium není splněno. Je otevřenou otázkou, jak budou postupovat hodnotitelé !?!? Sporná situace tohoto typu zatím při hodnocení nenastala. Celkově v historii nastala 13x z 1905 pozorování, tedy v 0,7 % případů.

Test Slovinska – úspěšně prošlo Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Test Litvy – neprošla Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Česko : KMI z HICP a z CPI Pramen : Eurostat, ČSÚ

Česko : KMI z HICP a CPI rozdíl; průměr = 0,2 p.b., max. = 0,5 p.b. v 10/06 Pramen : Eurostat, ČSÚ, vlastní propočty

Česko : od roku 2003 kritérium převážně plněno Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Česko : křišťálová koule na závěr nejistotou je očekávané zavedení ekologických daní v roce 2008 Pramen : Eurostat, vlastní propočty

Shrnutí u Pravidla jsou (většinou) daná. u Maastrichtské kritérium inflace může být volatilní ve smyslu výrazného ovlivnění náhodnými jevy. u Splnění kritéria Českou republikou je reálné, nikoli však zaručené.

Děkuji všem, kdo neusnuli, za jejich pozornost. F.C.