Megality.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Egypt Pyramidy.
Zajímavá místa ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
TAJEMNÁ A ZÁHADNÁ MÍSTA
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Pravěké umění Mezolit a neolit.
MEGALIT Markéta Hubáčková.
Registrační číslo projektu:
aneb Něco málo o kamenech a hvězdách…
Mayské piramidy v Chichén Itzá
Egyptské pyramidy.
Určování zeměpisných souřadnic
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
V. Významné prehistorické vlivy člověka na reliéf
Klenot Prahy … … Karlův most
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pravěké umění.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ Kdy začíná umění? Dá se vůbec mluvit o umění?
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Egyptské pyramidy.
Poloha: 25°– 36° v. d.; 22° – 32° s. š. Nejstarší pyramida Džoserova pochází z doby asi př.n.l., která je vysoká 60m a stoupá v šesti stupních.
Egypt a Egyptské pyramidy.
III/2 XV A
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
HOMO ERECTUS - člověk vzpřímený
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy Co to vlastně je….
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
Vietnam v roce Největší světový objev jeskyně ! Vietnam v roce Největší světový objev jeskyně ! Podívejte se v r do největší jeskyně.
Pyramidy.
KARLŮV MOST.
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
KOUNOVSKÉ ŘADY Cestovní kancelář 5.B. INFORMACE, KTERÉ BYSTE MĚLI VĚDĚT Zde se nic neplatí, je to v lese, všude jsou směrovky, turistické značky a informace.
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
mnohem jednodušší spíš adorantky se vzpaženýma rukama.
Anglie ZŠ Bor, ZŠ Nebušice Vytvořila: Veronika Třísková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_01_DĚJINY UMĚNÍ I. – pravěk Téma:
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Českofalcká mohylová kultura – 1700 – 1300 př.n.l. - Plzeňsko.
Geografie náboženství
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Chronologie doby bronzové Jako doba bronzová se v ČR archeologicky vymezuje období přibližně mezi roky 2000 až 800 př. n. l. Periodizace a významné.
MĚŘENÍ ČASU Základem měření času se stalo pozorování opakujících jevů na obloze. Tak vznikly pojmy den, měsíc a rok. Jedním z důvodů měření času byla potřeba.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
PRAVĚK Starší paeolit Střední paeolit
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
P E R U STAŘÍ INKOVÉ - DOKONALÍ KAMENÍCI.
Marika Jiráková Třída: 6.b.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_6-13_ eneolit Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Pravěké megalitické stavby
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola T. G
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doklady vysoce organizované společnosti na sklonku doby kamenné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-10
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_32-02
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Megality

Jak vypadají? velký, někdy hrubě opracovaný kámen na místě a v poloze, ve které se běžně nevyskytuje. Megalitické stavby = komory, vystavěné z takových kamenů, někdy doplněné zdivem z menších úlomků nejstarší dochované stavby na světě

Ze kdy pocházejí? z období neolitu, eneolitu a starší doby bronzové ani dnes se přesně neví, jak dokázali pravěcí lidé tyto kameny dopravit na místo a vztyčit Název pochází z řečtiny – megos (velký) a lithos (kámen)

K čemu sloužily? nejspíše jako kultovní objekty, o některých se uvažuje jako o astronomických observatořích postaveny na místech, kde při rovnodennostech nebo slunovratech vrhaly stín na jedno určité místo a mohly tedy sloužit jako monstrózní kalendáře.

Rozdělení Menhiry - samostatně vztyčené otesané i neotesané kameny. Dolmeny - několik vztyčených kamenů s vodorovným překladem, připomínajících bránu. Trility - dva opracované pilíře s překladem, spojené čepy. Tumuly - soustavy dolmenů pokryté drobným kamením.

Menhiry Dále tvoří: kamenné řady - skupiny menhirů na půdorysu přímky. výskyt: Carnac kromlechy - kruhy menhirů výskyt: VB, Irsko henge - kromlechy obklopené valem výskyt: Anglie (Stonehenge) Stéla, Obelisk

Dolmeny Dále tvoří: Demidolmeny - předchůdci dolmenů, dva kameny sklopené do podoby brány Skříňkové hroby - komora z dolmenů, zapuštěná do země výskyt: severní Evropa Chodbové hroby - dlouhá přístupová chodba výskyt: Kréta, Mykény Galerie - půdorys chodby výskyt: Francie Transeptové komory - složitý půdorys

Trility Od trilitů je odvozován architektonický systém – architrávový Existuje také dilit – tvar písmena T

Výskyt po celém světě nejhojněji v Evropě od Středozemí, přes západní Francii a Britské ostrovy včetně Irska až po Skandinávii starší „kousky“ převážně na středomořských ostrovech (Malta, Sicílie). nejvíce výskytů – Bretaň (cca. 2500 menhirů a jejich soustav) a Irsko (cca. 6000) nejznámějšími – Stonehenge,Aleje v Carnacu nejstarší megalit je z doby 6,5 tisíc let př. n. l. na Maltě

Stonehenge komplex menhirů a kamenných kruhů na Salisburské pláni v Jižní Anglii. název ze staré angličtiny stavba: okolo roku 1900 př.n.l. vystavěn kruh z vnější strany tvořený příkopem a z vnitřní valem, 1750 př.n.l. vystavěny dva kruhy kamenů uvnitř příkopu. Vnější kruh – trility. Přibližně v roce 1650 př.n.l. vystavěny dvě podkovy, vnější z pěti trilitonů (dolmenů). kameny se směrem ke středu snižují. dokončena okolo roku 1400 př.n.l. zajímavé: 30.ledna 2007 objeveny zbytky vesnice s obdobnou dřevěnou kruhovou stavbou

Le Grand menhir největší menhir na světě: 350 tun a 21metrů. dodnes se neví, proč byl přemístěn, ani k čemu sloužil. v minulém století byl zasažen bleskem a rozlomil se zajímavé: povrch megalitu pokrývají rovnoběžné řádky a přesné kruhové otvory, to vše v granitu, který odolává dnešním rozbrušovacím kotoučům.

Malta nejstarší megalitické památky na světě (starší než pyramidy) Mnajdra, Tarxien: půdorys v podobě trojlístků srostlých k sobě Koleje u Dingli: rýhy v kamenném podloží (až 60cm) nejspíše vytlačené vozíky při přepravě stavebního materiálu. další: dolmen u San Pawi, Hagar Qim (největší uměle vztyčený megalit), Hypogenium (podzemní pohřebiště – uměle vyhloubené) zajímavé: většina kamene musela být dovezena

Irsko Mohylové hroby staré několik tisíc let Velké množství osamocených menhirů, dolmenů, ale i celých kromlechů carowmore

Čechy Kamenné řady na Karlovarsku „zakopaný“ menhir v Dlážkovicích Ojedinělé výskyty, anebo falzifikáty ze současnosti.

Zajímavé Materiál na většinu megalitických staveb se nenalézá na stejném místě jako objekt. Pravděpodobně musel být přepravován na velké vzdálenosti, byť vědci vůbec netuší jak. Jediným vodítkem, které nám z dob stavitelů zůstává, jsou tajemné koleje na maltézském ostrově, vyryté do vápencového podloží..