Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MEGALIT Markéta Hubáčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MEGALIT Markéta Hubáčková."— Transkript prezentace:

1 MEGALIT Markéta Hubáčková

2 MEGALIT Megalit (z řečtiny, mega – velký, lithos – kámen) souhrnně označuje objekty z velkých, neopracovaných nebo nahrubo opracovaných balvanů, budované pravěkými lidmi. Megality mají svůj původ většinou v neolitu a při jejich stavbě nebylo použito zdiva ani pojiva.

3 VÝSKYT MEGALITU Vyskytují se nejvíce v Evropě a Středomoří, obdobné stavby lze ovšem nalézt po celé planetě. Klasické megalitické monumenty se ponejvíce vyskytují na britských ostrovech. V oblasti mezi řekami Rýn a Labe zasahují hluboko do střední Evropy. Megality stavěly v různých dobách různé kultury za různým účelem, přesto se zdá, že všechny lidské skupiny v určitém období své dějinné existence stavěly z velkých kamenů. Stonehenge ve srovnání s velikostí postav návštěvníků. (Velká Británie)

4 TYPOLOGIE Megality se dělí do dvou základních typových skupin:
na jednotlivé kameny, vztyčené v krajině samostatně, či do formací (kruhy, linie, menhiry), na vázané stavby, sestavené z na sebe kladených, velkých kamenů (dolmen, trilit, komorové stavby). Některé stavby kombinují megalitickou techniku s jinou, nazývány jsou megaxylické, v megadendrických je kámen nahrazen dřevem.

5 DRUHY 1. Megalit: jeden nebo více obrovských kamenů zvláštně uspořádaných; 2. Menhir: nejjednodušší megalit, osamocený podlouhlý kámen stojící v krajině; 3. Kromlech: kruh z menhirů, může být kruhový, hranatý, jednoduchý nebo z branek, jak je tomu například v anglickém Stonehenge; 4. Dolmen: placatý kámen podepřený zespodu několika dalšími kameny, 5. Tumulus: podobné jako dolmen, s tím rozdílem, že je celý zasypaný zeminou; 6. Řady (alignement): řady menhirů umístěné v krajině; 7. Alee couverte: v severní Bretagni, zakrytá chodba z dlouhých kamenů; 1 2 3 4 5 6 7

6 FUNKCE Funkce megalitů byla pravděpodobně daleko složitější, než se donedávna soudilo. Komorové megality můžeme chápat jako dobovou obdobu veřejných staveb společensko-kultovního a reprezentativního charakteru. Jsou určené spíše než mrtvým pro živé, kteří je budovali kolektivně a pro kolektiv. Stonehenge ve Velké Británii

7 MEGALITY V ČR mnoho jich bylo zničeno, zůstaly po nich pomístní názvy a legendy další byly přemístěny Oblasti s větším počtem dochovaných megalitů: severozápadně od Prahy (okr. Louny, Rakovník, atd.) jižní Čechy (okr. Strakonice)

8 MEGALITY V ČR Slavětín Nečemice Rakovník Kounovské řady Smečno
Klobouky na Kladensku Ledce Horoměřice Hřívčice Drahomyšl

9 MEGALIT

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "MEGALIT Markéta Hubáčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google