Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Egyptské pyramidy

2 Egyptské pyramidy jsou prvním a do dneška jediným dochovaným divem starověkého světa. Ačkoliv se v Egyptě vyskytuje několik desítek pyramid, za první div světa jsou považovány pouze pyramidy, nacházející se na pyramidovém poli v Gíze nedaleko hlavního města Káhiry.

3 Pyramidy v Egyptě jsou nejznámější a nejstarší z pyramidových staveb, patří k největším stavbám v historii. Cheopsova pyramida je řazena mezi sedm divů světa a byla nejvyšší stavbou až do stavby Eifelovky. Egyptské pyramidy jsou postaveny z velkých kamenných bloků, nebo z cihel. Stavba pyramid probíhala bez znalosti železa a složitějších technologií. První pyramida pochází z období III. dynastie, poslední pak z XIII., někdy bývá uváděno XIV. dynastie (tzn. že všechny byly postaveny v mezi lety 2700 a 1700 př.n.l.

4 Přestože o účelu i vzniku egyptských pyramid koluje řada, které jsou označovány jako nevědecké, shoduje se vědecký svět na tom, že se jednalo o hroby krále. U některých pyramid je jedna a více dalších, menších pyramid, které někdy sloužily jako hrob manželek. Některé z těchto staveb sloužily k náboženským účelům, většina egyptologů se domnívá, že v nich přebývala králova. Někteří králové si nechali postavit dvě pyramidy, což bývá vysvětlováno egyptským dualismem, který spočíval v tom, že byli králové Horního iDolního Egypta. Zajímavostí je, že existují i pyramidy, které sice měly být hrobkou, ale král se nechal pohřbít jinam. Většina egyptologů se domnívá, že se pyramidy vyvinuly z mastab a že jsou egyptským vynálezem, neovlivněným cizími vlivy.

5 Pyramida je jehlanovitá stavba
Pyramida je jehlanovitá stavba. Základem pyramid bývá zpravidla čtyřúhelník nebo trojúhelník, obecně to však může být jakýkoliv polygon. To znamená, že pyramida má obvykle tři nebo čtyři strany. Tyto strany musí být trojúhelníkové. Konstrukčně nejjednodušší je udělat pyramidu na čtvercové (resp. přibližně čtvercové) základně, protože nevzniká problém spojit stěny do jednoho bodu. Tuto vlastnost má drtivá většina starověkých pyramid.

6

7 Jednou bych se chtěl jet na pyramidy podívat
Jednou bych se chtěl jet na pyramidy podívat. Stejně mi vrtá hlavou jak takové velkíé stavby mohli Egypťani postavit… Vojtěch Waldmann


Stáhnout ppt "Egyptské pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google