Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Egyptské pyramidy

2 Původ pyramid Král Džoser vládl starobylému Egyptu v letech př.n.l. Byl to muž osvícený, a tak se za jeho panování v zemi uskutečnila řada technologických novinek. Když se např. rozhodoval o stavbě své hrobky, jeho architekt Imhotep mu navrhl tvar pyramidy. To byl návrh vpravdě revoluční, protože do té doby se stavěly hrobky pouze ploché a obdélníkové.

3 Pyramidy Je to stavba, která má tvar jehlanu.
Základem jehlanu je čtyřúhelník nebo trojúhelník, čili pyramidy mají tři nebo čtyři strany. Drtivá většinou egyptských pyramid mají strany čtyři, protože to je konstrukčně jednodušší.

4 Stavění pyramid Pyramidy byly nejprve stavěny z hliněných cihel, později z velkých kamenných bloků. Stavby probíhaly bez znalosti nových technologií a železa. První pyramida pochází ze III. dynastie, poslední z XIII. dynastie. Někdo tvrdí, že z XIV. Pro upřesnění všechny pyramidy byly postaveny mezi 2700 – 1700 př. n. l.

5

6 Účely pyramid O vzniku pyramid koluje mnoho „nevědeckých,, názorů. Vědci se ale většinou shodují na tom, že se jednalo o hroby králů. U některých pyramid je jedna a více dalších, menších pyramid, které někdy sloužily jako hrob manželek. Někteří králové si nechali postavit dokonce dvě pyramidy. Zajímavé zase je, že některé pyramidy mají být jako hrobky, ale jejich králové se nechali pohřbít jinam.

7

8 Cheopsova pyramida Cheopsova pyramida leží na konci pouště západně od Nilu. Nechal ji postavit faraon Chewuw(2590 až 2568 př. n. l.). Řecká forma jeho jména zní Cheops, jinak se jí také říká Chufuova. Dva králové z pozdější dynastie, Chefrén a Mykerinos, postavili velmi blízko další dvě pyramidy. Tyto tři pyramidy dohromady tvoří pravděpodobně jeden z nejznámějších stavebních komplexů na světě, který po staletí každého fascinuje a je pozorován s posvátnou úctou.

9

10 Menkaureova pyramida Je to nejmenší pyramida v gíze u Káhiry. Je to pyramida krále Menkaura, což byl dobrotivý panovník. Jeho pyramida je na poli v Gíze nejmenší, ale i tak už nikdo jiný po něm vyšší pyramidu nepostavil.

11 Toto je konec! Doufám, že se vám moje prezentace líbila!


Stáhnout ppt "Egyptské pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google