Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa-jeden ze světadílů
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
RAKOUSKO.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Rakouská republika 5. ročník
RAKOUSKO.
RAKOUSKÁ SPOLKOVÁ REPUBLIKA
Rakousko – sousední stát
Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.
Slovenská republika Sousední stát ČR.
Elektronická učebnice - I
RAKOUSKO Patrik Bis 2010 Počet obyvatel osm milionů Patrik Bis 2010.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Veronika Šturcová Druhá
Alpské země.
RAKOUSKO II. Martin VRZALA.
VY_32_INOVACE_05_Rakouská republika
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Elektronická učebnice - I
Republika Rakouska.
Téma hodiny: Rakousko Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
RAKOUSKO Martin VRZALA.
Slovenská republika 5. ročník
Německo.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
Rakouská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
RAKOUSKO NÁŠ JIŽNÍ SOUSED ZNAK VÍDEŇ Linec (2. díl)
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Alpská země – náš soused Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_38.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
NĚMECKO
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
RAKOUSKO pokračování. RAKOUSKO pokračování Obyvatelstvo Hustota - 96 obyv. na 1 km ², 56 % lidí žije ve městech Rakušané 93,4 %,cizinci 6,6 % průměrná.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čtěte pozorně, ať vám nic neunikne!
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Název: VY_52_INOVACE_14 Středočeský kraj
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Rakousko Vlastivěda – 5. ročník
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Liberecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední Evropa.
Spolková republika Německo
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Rakousko Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Rakousko Znak Vlajka

Rakousko Oficiální název zní Republika Rakousko. Rakousko je vnitrozemská federativní republika ležící ve střední Evropě. S ČR sousedí na severu. Skládá se z 9 spolkových zemí. V minulosti bylo spolu s Českem a dalšími zeměmi součástí velkého soustátí- habsburské monarchie. Rakousko je neutrální zemí, není členem NATO ani jiného vojenského spolku. Je členem EU a OSN.

Rakousko V Rakousku žije okolo osmi milionů obyvatel. Úředním jazykem je němčina. Oficiální měnou je 1 euro. Hlavním městem je Vídeň, která leží na řece Dunaj a má asi 2 miliony obyvatel. Další významná města jsou Linec, Salcburk, Gratz, Insbruck. České pojmenování Rakousko pochází od pohraničního hradu Ratgoz, jehož název čeští obchodníci zkomolili na Rakús (nebo Rakuš) a pak podle něj pojmenovali celou zemi.

Rakousko Rakousko a sousední státy

Rakousko Vídeň

Rakousko Zajímavosti o Vídni Prater-starodávný lunapark s proslulým ruským kolem. Schönbrunn-zdaleka nejskvostnější z mnoha habsburských paláců, k němuž patří překrásné zahrady, lesy, fontány, bludiště, skleníky a zoo. Fiakry-po Vídni se můžete projet fiakrem. Mozarthaus-dům, ve kterém žil a tvořil známý hudební skladatel.

Rakousko Wolfgang Amadeus Mozart

Rakousko Povrch Více než polovinu území Rakouska pokrývají velehory Alpy. Velké nížiny leží na východě podél Dunaje. Na severu se rozprostírají vrchoviny. Celá třetina Rakouska je pokryta lesy.

Rakousko Rakouské Alpy

Rakousko Vodstvo Od západu k východu protéká Rakouskem řeka Dunaj, která je využívána pro říční dopravu. Na Dunaji leží Vídeň a Linec-průmyslové město. Zemědělství V Podunají a Vídeňské pánvi se pěstuje cukrovka, kukuřice, ječmen, pšenice, zelenina, ovoce, vinná réva. V horách = horské pastvinářství = chov ovcí a skotu na mléko i na maso na kvalitních pastvinách.

Rakousko Alpské zemědělství

Rakousko Průmysl Rakousko má rozmanité, ale většinou nedostatečné nerostné zdroje. Země je největším světovým producentem magnezitu. Téměř 3/4 elektřiny vyrobí hydroelektrárny, které využívají horských toků s prudce tekoucí vodou. Významná je těžba soli v Solné komoře nedaleko města Salcburku. Těžbu dřeva využívá dřevozpracující průmysl.

Rakousko Hydroelektrárny

Rakousko Otázky: 1.Kde leží Rakousko? 2.Z kolika spolkových zemí se skládá? 3.Jaké je hlavní město? 4.Jaké velehory jsou v Rakousku? 5.Která velká řeka tudy protéká? Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje hudební skladatel na obrázku?

Rakousko Wolfgang Amadeus Mozart

Rakousko Zápis: Oficiální název zní Republika Rakousko. Rakousko je vnitrozemská federativní republika ležící ve střední Evropě. S ČR sousedí na severu. Skládá se z 9 spolkových zemí. V minulosti bylo spolu s Českem a dalšími zeměmi součástí velkého soustátí- habsburské monarchie. Rakousko je neutrální zemí, není členem NATO ani jiného vojenského spolku. Je členem EU a OSN. V Rakousku žije okolo osmi milionů obyvatel. Úředním jazykem je němčina.

Rakousko Hlavním městem je Vídeň, která leží na řece Dunaj a má asi 2 miliony obyvatel. Další významná města jsou Linec, Salcburk, Gratz, Insbruck. Povrch Více než polovinu území Rakouska pokrývají velehory Alpy. Velké nížiny leží na východě podél Dunaje. Na severu se rozprostírají vrchoviny. Celá třetina Rakouska je pokryta lesy. Vodstvo Od západu k východu protéká Rakouskem řeka Dunaj, která je využívána pro říční dopravu. Na Dunaji leží Vídeň a Linec-průmyslové město.

Rakousko Zemědělství V Podunají a Vídeňské pánvi se pěstuje cukrovka, kukuřice, ječmen, pšenice, zelenina, ovoce, vinná réva. V horách = horské pastvinářství = chov ovcí a skotu na mléko i na maso na kvalitních pastvinách. Průmysl Země je největším světovým producentem magnezitu. Téměř 3/4 elektřiny vyrobí hydroelektrárny, které využívají horských toků s prudce tekoucí vodou. Významná je těžba soli v Solné komoře nedaleko města Salcburku. Těžbu dřeva využívá dřevozpracující průmysl.

Rakousko Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousko http://cestovani.tiscali.cz/viden-20-nejvetsich- zajimavosti-21192 http://cs.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus _Mozart http://www.zemepis.net/zeme-rakousko Vlastivěda 5 učebnice pro 5. ročník ZŠ Česká republika jako součást Evropy Vše platné k 30.5.2012

Konec