Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, anketní šetření v RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Advertisements

Národní soustava kvalifikací pro terciární vzdělávání Praha & Brno 2. A 4. prosince 2008
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období listopad 2007 – únor mimořádné a 2 řádná zasedání ( a a )
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Tatiana Gavalcová Rada VŠ, Pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Boloňský proces: jak dál po vyhlášení EHEA (Budapešť - Vídeň, březen 2010)
OMC Pracovní expertní skupina
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Obnova vozového parku v České republice
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Vývoj v Evropě a vysoké školství v ČR Věra Šťastná, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Zpráva o činnosti Studentské komory 5. sněm RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Pracovní setkání 28. června 2007
NSK – vazby na evropské procesy
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Transkript prezentace:

Mezi Londýnem a Leuvenem – vybraná témata Věra Šťastná Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol2 Boloňský pracovní program Pracovní skupiny  Pracovní skupiny Zaměstnatelnost – U.K. – účast ČR – doc. Koubek, VŠCHT Skupina pro hodnocení naplňování priorit – Lotyšsko Sběr dat – spolupráce s EUROSTATEM a EUROSTUDENTEM  Koordinační skupiny Mobilita Soustavy kvalifikací – RE – účast ČR – dr. Šťastná, MŠMT Celoživotní učení Externí rozměr Boloňského procesu  Sociální rozměr – pracovní ani koordinační skupina nebyla ustavena konzultace pro sběr dat a pro mobilitu- za ČR prof. Matějů  Na národní úrovni – Národní tým a Bologna Experts

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol3 Boloňský pracovní program (1)  Pracovní/koordinační skupiny a konference/semináře  Zhodnotit situaci ve všech zemích- Bude organizováno nezávislé hodnocení Boloňského procesu (vedle tradičního „stocktaking ) podán projekt v rámci výzev EK ukončení v roce 2010  Udělat podrobnou inventuru v jednotlivých oblastech Boloňského procesu  Stanovit cíle do budoucna a vizi dalšího rozvoje EHEA po roce otevřený konzultační proces Soustředění na „technické“ aspekty Zahájení diskuse: „University between Market and Humanism“, Štrasburk

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol4 Boloňský pracovní program (2)  Role České republiky Pracovní/koordinační skupiny ? Konference pravděpodobně v rámci Beyond 2010 v ČR? Předsednictví BFUG v prvé polovině 2009 (souvisí s předsednictvím EU) – 2 zasedání BFUG v Praze Členství v užší skupině – BFUG Board (VII/2007 – XII/2009)  příprava Komuniké  příprava zprávy „Beyond 2010“ Konference ministrů v Lovani - duben 2009 – spolupředsedá český ministr/česká ministryně

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol5 ECTS  Konzultace týkající se aktualizace základních aspektů ECTS - ECTS Key Features- navázání na výstupy z učení, úroveň vzdělávání/učení a její deskriptory na národní úrovni Definice kreditu v souvislosti s výstupy z učení a studijní zátěží: „a quantified means of expressing the volume of learning based on the learning outcomes (associated with workload) achieved by an individual (average) learner at a specified level, linked to an appropriate national and international level/ cycle descriptor“ (Stephen Adam) členské země zaslaly EK své připomínky EK na základě těchto základních rysů bude rozpracovávat ve skupině 5 expertů a konzultantů „ECTS Guide“ a „Příručku“  Dokumenty budou BFUG předloženy ke konzultaci na březnovém zasedání BFUG v Lublani

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol6 Rámec kvalifikací - Soustavy kvalifikací  Rámec kvalifikací pro EHEA, Bergen 2005 – 3 cykly studia + v závislosti na národním kontextu možnosti dílčích kvalifikací (terciární vzděl.)-Bergen 2005  Rámec kvalifikací pro celoživotní vzdělávání (EU), v současné době schváleno EP Doporučení Rady– 8 úrovní, které pokrývají celé spektrum od elementárního vzdělání po doktorské  Sektorové soustavy projekty EK, Tuning projekt (více než 100 evropských VŠ-dlouhodobě podporován EK)  Institucionální – programové LO pro jednotlivé kvalifikace LO pro komponenty studijních programů  Národní soustava kvalifikací – např. Irský a Novozélandský – 10 úrovní, které pokrývají celé spektrum vzdělávání Skotský – 12 úrovní, které pokrývají celé spektrum vzdělávání a další…..  Česká republika – národní konference – velká zasedací místnost MŠMT, budova C

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol7 Registr Agentur zabezpečujících kvalitu – EQAR  Účel EQAR jasná a důvěryhodná informace o agenturách zabezpečujících kvalitu; zapojení zájmových skupin – VŠ, studenti, zaměstnavatelé, sociální partneři, ministerstva (pozorovatelé); Vstup pouze agentury, které splní předem daná kritéria – v souladu se Standards and Guidelines for Quality Assurance in EHEA – nezávislé hodnocení připravené na národní úrovni ; Splnění kritérií ENQA (Guidelines for national reviews of ENQA member agencies – schváleno výborem ENQA ) - členství v EQAR.  Cíle EQAR podpořit mobilitu studentů; zabránit v práci nedůvěryhodným agenturám; dát národním vládám možnost, aby si ponechaly výběr hodnotící agentury na vysoké škole (Dánsko); zlepšit kvalitu práce národních agentur a budovat mezi nimi vzájemnou důvěru.

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol8 Vnímání reforem ve vysokém školství  „Flesh“ Eurobarometr - rychlé šetření mezi učiteli VŠ EU27+ HR, IS,NO,TU  Asi učitelů, VŠ  Vzhledem k metodice velmi diskutabilní relevance údajů  Otázky 1- názory na reformu struktur a systém zabezpečení kvality 2 – otevření evropských VŠ 3 – financování a řízení VŠ 4 – důvěra v zapojení několika subjektů (several bodies) do reformního procesu

22. listopadu 2007Sněm Rady vysokých škol9  Informace na logna/ logna/  Děkuji vám za pozornost ☺