LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi 15 600 000 km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Hydrosféra.
Ledovce.
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
Litosféra Kamenný obal Země.
AMERIKA POVRCH.
Ledovcové tvary.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Exogenní geologické děje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
LEDOVCE.
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
KRYOSFÉRA (řec. kryos = chladný, ledový)
HYDROSFÉRA.
vypracovala: Andrea Borovcová
Největší alpský ledovec
Ledovce Jan Dušek.
Kryogenní pochody.
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
Riskuj OPAKOVÁNÍ O ZEMI.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TEST 05. Otázka číslo 1. Intruze je: a)proces výstupu magmatu na zemský povrch; b)proces diferenciace magmatu; c)proces průniku magmatu horninovým prostředím.
Großglockner (3798 m) pohled z jihu Rakousko
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Výškové stupně rostlinstva
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Ledovce.
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
CO DOKÁŽE EROZE….
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc
Ledovce.
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
GEOLOGICKÁ ČINNOST LEDOVCŮ
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
2. Tektonické poruchy zemské kůry (vrásy, zlomy)
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Transkript prezentace:

LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi 15 600 000 km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou pitné vody.

Ledové Doby V minulosti proběhlo více dob ledových (glaciálů). Odhaduje se, že za poslední 2 milióny let proběhla doba ledová 15 – 20x. Poslední doba ledová byla před 10 000 lety, kdy ledovce pokrývaly 1/3 zemského povrchu. Dnes pokrývají zhruba 11% zemského povrchu.

Co je to ledovec? Těleso složené ze sněhu a krystalů ledu. Velikost ledových mas kolísá od mohutných kontinentálních ledovců až k malým ledovcům, které pokrývají pohoří ve velkých výškách nebo leží ve vyšších zeměpisných šířkách.

PODMÍNKY PRO VZNIK LEDOVCE Podmínky: sníh mráz tlak ledové masy Vzniká akumulací sněhu a jeho přeměnou ve firn, který se v hloubce okolo 80 metrů mění v led.

Rozdělení ledovců Horské: vycházejí z firnovišť a karů, sestupují jako ledovcový splaz do údolí (Alpy, Himaláje, Kordillery) Pevninské: jsou mnohem větších rozměrů (největší je v Antarktidě), jejichž mocnost může být až několik tisíc metrů. Plošné: pokrývají vrcholové oblasti plochých hornatin (Skandinávie)

Horský ledovec a jeho části: Vyživovací oblast – sběrná pánev hromadícího se sněhu 2. Ledovcový splaz – hlavní část ledovce zasahující až pod hranici sněžné čáry

Složení ledovce Čelní moréna Boční moréna Čelo ledovce Ledovcové trhliny

Udržování hmoty ledovce

Pohyb ledovce Vliv gravitační síly Rychlost 30 – 300 m/rok Ledovcový skluz – pohyb po skalním podloží – deterze (obrušování) Vnitřní deformace – pohyb uvnitř ledovce, kdy se spodní vrstva pohybuje pomaleji než vrchní a vznikají trhliny. Výsledkem pohybu ledovce je údolí typického tvaru „U“.