KARBONYLOVÉ SLOUČENINY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aldehydy a ketony.
Advertisements

ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Ethery a sulfidy.
Hydroxyderiváty a sulfanylderiváty
Názvosloví.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Alkeny.
OXOSLOUČENINY KONCOVKA - AL ALDEHYDY KONCOVKA - ON KETONY CHINONY
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
„Co má rum společného s vínem?“
Alkoholy a Fenoly.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Alkoholy a fenoly.
Karbonylové sloučeniny
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Karbonylové sloučeniny
zástupci karboxylových kyselin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Karboxylové kyseliny látky, které obsahují ve své molekule - C - OH Názvosloví Alkan Alken Alkyn Aren + ová kyselina.
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
chemické vlastnosti ALDEHYDŮ
Karbonylové sloučeniny
Významné karboxylové kyseliny
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Karboxylové kyseliny.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aldehydy, ketony VY_32_INOVACE_24_478
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Výskyt a příprava karboxylových kyselin
ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník. ALDEHYDY A KETONY chemie 9. ročník.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Karbonylové sloučeniny
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
aneb co všechno je v přírodě kyselé?
Transkript prezentace:

KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Risk ALKOHOLY 1000 2000 3000 4000 KARBONYLOVÉ SLOUČENINY 1000 2000 3000 4000 ETHERY 1000 2000 3000 4000 KARBOXYLOVÉ KYSELINY 1000 2000 3000 4000

ALKOHOLY 1000 Otázka: Uveďte obecný vzorec alkoholů. Odpověď: Obecným vzorcem alkoholů je vzorec: R - OH

ALKOHOLY 2000 Otázka: Jaké využití má ethanol? Uveďte aspoň dvě. Odpověď: Ethanol se využívá pro výrobu léčiv a kosmetiky. Jeho další využití je v potravinářství (atmosféra pro zrání ovoce).

ALKOHOLY 3000 Otázka: Jak se dají alkoholy připravit? Odpověď: Alkoholy se dají připravit adicí vody na dvojnou vazbu alkenů (katalyzované například H2SO4). Některé alkoholy se získávají z přírodních zdrojů, např. ethanol kvašením cukrů.

ALKOHOLY 4000 Otázka: Hydroxylová skupina v molekule alkoholu je schopna reagovat s alkalickým kovem. Nazvěte produkt, který touto reakcí vzniká. Odpověď: Danou reakcí vzniká ALKOHOLÁT.

ALKOHOLY PRÉMIE Otázka: Alkoholy jsou v přírodě hojně zastoupeny ve formě esterů. Uveďte aspoň jeden příklad tohoto zástupce v přírodě. Odpověď: Příkladem mohou být tuky, vosky, pryskyřice, steroidy, sacharidy apod.

KARBONYLOVÉ SLOUČENINY 1000 Otázka: Uveďte obecný vzorec karbonylových sloučenin (aldehydů, ketonů). Odpověď: Obecné vzorce jsou: Aldehydy: Ketony:

KARBONYLOVÉ SLOUČENINY 2000 Otázka: Jak lze připravit aldehydy? Odpověď: Aldehydy se nejčastěji připravují oxidací primárních alkoholů. Další možností přípravy je oxidací alkynů.

KARBONYLOVÉ SLOUČENINY 3000 Otázka: Jak lze připravit ketony? Odpověď: Ketony se nejčastěji připravují oxidací sekundárních alkoholů.

KARBONYLOVÉ SLOUČENINY 4000 Otázka: Jaké použití má methanal (formaldehyd)? Odpověď: Metanal se používá především k desinfekci prostor. Využívá se také při výrobě plastů, hlavně bakelitu. Jeho vodný roztok se používá na uchovávání biologických preparátů (formalín).

KARBONYLOVÉ SLOUČENINY PRÉMIE Otázka: Jak lze odlišit aldehydy od ketonů? (myslí se tím použité činidlo) Odpověď: Odlišit se dají Fehlingovým činidlem (roztok síranu měďnatého CuSO4 v prostředí vinanu sodnodraselného a hydroxidu draselného NaOH) nebo Tollensovým činidlem (dusičnan stříbrný AgNO3 v prostředí amoniaku).

ETHERY 1000 Otázka: Uveďte obecný vzorec etherů. Odpověď: Obecným vzorcem etherů je vzorec: R 1 – O – R2

ETHERY 2000 Otázka: Pojmenujte danou sloučeninu Odpověď: Ethyl(methyl)ether nebo ethoximethan

ETHERY 3000 Otázka: Jaké využití mají ethery? Odpověď: Ethery jsou významnými rozpouštědly, vyšší ethery se používají například jako změkčovadla. Epoxid se používá jako dezinfekce nebo na výrobu epoxidových pryskyřic.

ETHERY 4000 Otázka: Jak lze ethery připravit? Odpověď: Ethery se stejnými uhlovodíkovými zbytky se připravují reakcí alkoholu působením kyseliny sírové. Ethery s různými uhlovodíkovými zbytky se připravují reakcí alkoholátů a alkylhalogenidů.

ETHERY PRÉMIE Otázka: Která ze sloučenin etherů se používá jako anestetikum? Odpověď: diethylether

KARBOXYLOVÉ KYSELINY 1000 Otázka: Uveďte obecný vzorec karboxylových kyselin. Odpověď: Obecný vzorec je R – COOH .

KARBOXYLOVÉ KYSELINY 2000 Otázka: Jaké využití má kyselina ethanová (octová)? Uveďte aspoň jedno. Odpověď: Kyselina octová se běžně používá v kuchyni jako ocet (8% roztok). Dále slouží jako konzervační látka a pro výrobu léčiv (ACYLPYRIN) a acetátové hedvábí.

KARBOXYLOVÉ KYSELINY 3000 Otázka: Jaké využití má kyselina methanová (mravenčí)? Uveďte aspoň jedno. Odpověď: Syntetická kyselina mravenčí se užívá k výrobě barviv, v gumárenském průmyslu a v koželužství při zpracování kůže, též jako přídatná látka do potravin pod označením E 236 (konzervační látka).

KARBOXYLOVÉ KYSELINY 4000 Otázka: Jak lze připravit karboxylové kyseliny? Odpověď: Kyseliny se dají připravit oxidací aldehydů popřípadě oxidací primárních alkoholů. Další možností je oxidace parafinů (dlouhých řetězců alkanů) nebo alkenů či dekarboxylace dvousytných kyselin.

KARBOXYLOVÉ KYSELINY PRÉMIE Otázka: Uveďte aspoň dva zástupce kyselin, které se běžně vyskytují v přírodě. Odpověď: V přírodě se běžně vyskytují: aminokyseliny (stavební kostra bílkovin), k. mravenčí (kopřivy, mravenci, vosy) , k. octová (vzniká při hynutí rostlin a živočichů), k. vinná, k. jablečná nebo k. šťavelová (v ovoci).