registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Advertisements

Výroba vína.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
VY_32_INOVACE_10_GAS_544_Sob
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
výroba piva – kvašení a dokvašování
VÝROBA VÍNA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou piva
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba vína II.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednice Vína originální certifikace Bakalářská práce Vedoucí práce bakalářské páce: Vypracoval: Doc.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Alkoholické nápoje - víno
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_TOS_080108 ROZDĚLENÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Víno dělíme, dle vinařského zákona, na tři základní typy: TICHÁ VÍNA, ŠUMIVÁ VÍNA, LIKÉROVÁ. obr. 1

VÍNA TICHÁ Podle obsahu cukru v hroznech a moštu. Tichá vína můžeme, na základě vinařského zákona, rozdělit do dvou základních skupin, respektive dle dvou základních parametrů. Podle obsahu cukru v hroznech a moštu. Podle obsahu zbytkového cukru ve víně.

DLE OBSAHU CUKRU V HROZNECH Cukernatost hroznů a moštů měříme normalizovaným moštoměrem a uvádíme ji ve stupních. Jeden stupeň NM° vyjadřuje 1 kg cukru ve 100 litrech moštu. Obsah cukru v moštu nám určuje, v jaké jakostní kategorii bude víno zařazeno.

JAKOSTNÍ KATEGORIE KATEGORIE CUKERNATOST Stolní víno 11° NM Zemské víno 14° NM Jakostní víno 15° NM Odrůdové Známkové Jakostní víno s přívlastkem Kabinetní víno 19° NM Pozdní sběr 21° NM Výběr z hroznů 24° NM Výběr z bobulí 27° NM Výběr z cibéb 32° NM Slámové víno Ledové víno

Stolní víno Je nejnižší kategorie vín, u kterých může být zvyšována cukernatost přídavkem sacharózy. Pro výrobu stolních vín slouží odrůdy moštové, ale také stolní a neregistrované. Na jeho etiketě nesmí být uváděna odrůda, ročník vína ani oblast, podoblast či viniční trať. Většinou jsou to vína lehká, méně extraktivní, určená k nenáročnému stolování.

Je v podstatě vyšší kategorií vín stolních. Zemské víno Je v podstatě vyšší kategorií vín stolních. Na etiketě může být uvedena odrůda pouze tehdy, je-li ve víně zastoupena minimálně 85 % podílem. Etiketa může obsahovat ročník vína a zeměpisné označení, odkud hrozny pocházejí. Jedná se o označení české zemské víno a moravské zemské víno. Zemská vína by měla odrážet charakter určitého vinařského území. Mohou se však vyrábět také z hroznů přívlastkových kategorií.

Musí být inspekcí zatříděno jako odrůdové nebo známkové. Jakostní víno Musí být inspekcí zatříděno jako odrůdové nebo známkové. Jakostní víno odrůdové smí být vyráběno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu, a to maximálně tří odrůd. Jakostní víno známkové pak smí být vyráběno ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu nebo smísením jakostních vín. Na etiketě jakostního vína je již název vinařské oblasti. Dále může obsahovat název vinařské podoblasti, obce či viniční tratě. Mošty pro výrobu jakostních vín mohou být docukřovány.

Jakostní víno s přívlastkem Vyrábíme pouze z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu maximálně tří odrůd, jejichž hrozny byly sklizeny ve vinicích jedné vinařské podoblasti. U jakostních vín s přívlastkem se nesmí žádnými způsoby zvyšovat cukernatost a tím jejich obsah alkoholu. Nesmí být konzervována chemickými látkami, pouze oxidem siřičitým. Na základě ověření odrůdy, původu a cukernatosti musí být víno zatříděno inspekcí jako jakostní víno s přívlastkem.

Jakostní víno s přívlastkem Podle naměřené cukernatosti jsou vína zatřiďována do kategorií. kabinetní víno (nebo-li kabinet) pozdní sběr výběr z hroznů výběr z bobulí výběr z cibéb ledové víno slámové víno

obr. 2

Jakostní víno s přívlastkem Výběr z cibéb Taková vína se získávají z přezrálých seschlých bobulí. Někdy se na etiketě můžeme setkat také s označením botrytický výběr. Tak se označuje víno v případě, že větší část sklizně hroznů je napadena botrytidou – ušlechtilou plísní nebo jsou sbírány jen napadené hrozny a bobule.

Jakostní víno s přívlastkem Ledové víno Hrozny pro výrobu ledového vína jsou sklizeny při teplotách – 7 °C a méně. V průběhu sklizně i zpracování zůstávají bobule zmrzlé. To je také důvodem, proč ke sklizni často dochází v časných ranních hodinách a hrozny se musí co nejdříve lisovat. Z bobulí je vytlačena koncentrovaná šťáva, zatímco voda zůstává zmrzlá v krystalcích ledu. Získaný mošt je velmi hustý a sladký. Výsledkem je vynikající aromatické sladké víno, které se plní do lahví s malým obsahem.

Jakostní víno s přívlastkem Slámové víno Toto víno se smí vyrábět jen z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň tří měsíců. Takové hrozny se zpracovávají nejpozději z celé sklizně, často až v březnu následujícího roku. Vyrobené víno má sytě žlutou barvu, výrazný buket a velký podíl zbytkového cukru. Výlisnost sušených bobulí, podobajících se rozinkám, je velmi nízká. Víno se proto pije velmi výjimečně a rovněž se plní do malých lahví.

obr. 3 obr. 4

Vína originální certifikace –VOC Nová kategorie zatřiďování vín na našem území. Odpovídá požadavkům jakostního vína, ale nepodléhá státnímu zatříďování SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce). Vyrábí se pouze z odrůd typických pro danou oblast. Zatříďování provádí sdružení vinařů – producent musí být členem. obr. 5

Vína originální certifikace –VOC VOC Znojmo pro odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a jejich cuvée. VOC Mikulov kam byly zařazeny odrůdy Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé, šedé a modré, Pálava a Svatovavřinecké. Každá z nich musí splňovat předepsanou barvu, vůni a chuť. Uznáno bylo také VOC Modré hory, pro červená vína odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal a jejich cuvée.

DLE OBSAHU ZBYTKOVÉHO CUKRU VE VÍNĚ Klíčovým pojmem je zbytkový cukr. Tento pojem označuje, množství cukru v gramech obsaženého v 1 litru vína. Jedná se o množství cukru, který po alkoholovém kvašení ve víně zůstal. Zbytkový cukr se objevuje ve vínech tichých i ve vínech šumivých. Při prezentaci hostu tento údaj nesmíme opomenout, jedná se o důležitý faktor ovlivňující zařazení vína do menu.

Suché do 4 g/l Polosuché 4,1-12,0 g/l Polosladké 12,1-45 g/l Sladké 45 a více g/l obr. 6

Použitá literatura KOPEČEK, Jiří a Vilém KRAUS. Setkání s vínem. Praha: Radix, 2012. ISBN 9788086031965.

Citace zdrojů obr. 5: Vína z Moravy, vína z Čech. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.wineofczechrepublic.cz/ovine/files/apelace12-sbornik-nahled.pdf