Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku Téma 11 – Klastry jako forma mezifiremní spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Projekt „Propojení VaV pro MSP v sasko-českém příhraničí“. Příklady dobré praxe úspěšných aktivit výzkumu a vývoje Tomáš Vlasák Projekt „Propojení VaV.
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Management napříč kulturami Katedra řízení podniku
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Marketingové řízení zahraničního obchodu Katedra řízení podniku Téma 11 – Klastry jako forma mezifiremní spolupráce

Hlavní problém Hlavním problémem malých a středních firem není jejich velikost, ale jedním z problémů českého podnikatelského prostředí je přetrvávající izolace firem. Podpora z evropských fondů se proto zaměřuje i na zakládání a rozvoj klastrů.

Klastr - definice Geograficky koncentrovaná seskupení nezávislých firem a přidružených institucí, která si navzájem konkurují, ale také navzájem kooperují, a jejichž vazby mají potenciál k upevnění a zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Forma organizace vztahů mezi oborově spřízněnými podniky. Toto chápání klastrů se uplatňuje např. jako nástroj při plánování průmyslové a regionální politiky. V klastru se mohou vyskytovat subjekty napříč odvětvími. Šíření znalostí, které zvyšují produkci inovací a výkonnost, by mělo probíhat intenzivněji v rámci klastru a mezi příbuznými odvětvími. Proto by specializace v klastru, ne v odvětví měla vést k větší výkonnosti.

Proč klastry? Partner pro spolupráci Řešení stejných problémů společně Cenné zkušenosti a znalosti Úspora nákladů

Společné cíle - Vytvořit všestranně výhodné partnerství firem, vysokých škol, výzkumných ústavů, samospráv a dalších institucí, které usiluje o: - podporu inovací a nových technologií - tvorbu a propagaci značky - podporu expanze stávajících firem - shromažďování informací o trhu - podporu a vytváření sítě mezi firmami - navazování a prohlubování mezinárodní spolupráce - propagace českých klastrů a konceptu rozvoje klastrů v České republice mezi zahraničními partnery - ve spolupráci s ostatními silnými partnery ovlivnit mezinárodní dění v oblasti obchodu, vzájemné spolupráce, vědy a výzkumu

Přínosy klastrů Pro firmy: Identifikace společných potřeb a celkový tlak na zlepšení, inovace, konkurenceschopnost firmy Společné rozvojové projekty Úspora nákladů Rozvoj lidských zdrojů Zvýšení inovací v oboru Zlepšení podnikatelského prostředí Přístup na nové trhy

Přínosy klastrů Pro veřejnou správu Cílená podpora firem Podpora perspektivních odvětví Specializace regionu Zatraktivnění regionu pro investory Zvýšení konkurenceschopnosti regionu Pro VŠ Znalost potřeb průmyslu Vzdělávání na míru Aplikovaný výzkum Zisk ze společných projektů VaV Transfer technologií Přístup k dalším zdrojům financování

Bariery pro vznik klastrů Nízká důvěra mezi podnikateli Neochota ke spolupráci Malá angažovanost VŠ Pasivní přístup manažera i členů klastru Nedostatek prostředků na dofinancování projektů – neochota spolufinancovat společné projekty Nízká znalost konceptu klastrů a nedostatečná zkušenost s klastry v českém prostředí

Podporované klastry v ČR

Mezinárodní projekty – ClusterCOOP Projekt ClusterCOOP je dalším z mezinárodních projektů administrovaných na Oddělení rozvoje spolupráce firem. Hlavním cílem je zajištění lepších podmínek pro rozvoj klastrů v regionu střední a východní Evropy. Projekt se zaměřuje především na pomoc klastrům lépe využívat jejich inovační kapacity, na zvýšení jejich konkurenceschopnosti a podporu vzájemné mezi klastrové spolupráce. Mezi klíčové aktivity ClusterCOOPu patří: 1) Zlepšování politického rámce pro podporu klastrů a klastrové spolupráce. 2) Identifikace možností rozvoje nově se vynořujících oborů založených na meziregionální klastrové spolupráci 3) Usnadnění výměny informací a podpora mezinárodní klastrové spolupráce Partneři projektu: Maďarsko: Ministerstvo hospodářství Maďarska – vedoucí partner projektu, MAG – Maďarské centrum rozvoje hospodářstvíMinisterstvo hospodářství MaďarskaMAG – Maďarské centrum rozvoje hospodářství Česká republika: Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvestMinisterstvo průmyslu a obchodu České republikyAgentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest Slovenská republika: Ministerstvo hospodářství Slovenské republiky, Slovenská inovační a energetická agentura – SIEAMinisterstvo hospodářství Slovenské republikySlovenská inovační a energetická agentura – SIEA Německo: INNO Germany AG, Itálie: Piemonte Region, Slovinsko: Univerzita v Lublani, Polsko: město Řešov

Mezinárodní projekty - Clusters CORD Hlavní zaměření projektu - Posílení spolupráce mezi klastry ze stejného odvětví avšak působící v jiném regionu, která povede k vytvoření alespoň 3 tzv. „metaklastrů“. Projekt se zaměřil na 10 klíčových průmyslových odvětví, jedná se o tyto oblasti:mobilita a logistika, ICT, automobilový průmysl a letectví, cestovní ruch, lékařské vědy, energetika a životní prostředí, výrobní technologie, dřevozpracující průmysl a zpracování potravin. Cíl projektu - Na základě této mezinárodní spolupráce přispět k rozvoji a zlepšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků, jejich sdružování do klastrů a tím podpořit i regionální rozvoj jednotlivých regionů. Co je to metaklastr? Metaklastr je skupina podobných organizací, zejména klastrů seskupených dohromady a sdílejících své zkušenosti a znalosti, aby bylo možné dosáhnout lepších výsledků v odvětví, ve kterém působí. Je to forma nadnárodní spolupráce založená na spolupráci klastrů stejných odvětví z různých regionů střední Evropy. Metaklastr může být také charakterizován jako strategická sít usilující o spojení individuálních cílů, které povedou k podpoře různých klastrů. V rámci projektu Clusters Cord se začala rozvíjet spolupráce v těchto oblastech: energie a životní prostředí, cestovní ruch, potravinářství, zdravotnictví, ICT.

Projekt ChemClust  Cílem projektu je zlepšení účinnosti regionálních rozvojových politik v oblasti inovací a klastrových politik pro chemický sektor prostřednictvím mezinárodní spolupráce a výměny nejlepších praktik.  V tomto kontextu je záměrem projektu iniciovat vzájemné učení se mezi regiony s většími či menšími zkušenostmi, aby se zlepšila kapacita a znalosti regionálních aktérů a celková výkonnost regionálního inovačního systému.  ChemClust také bude hledat možnosti, jak přispět k přechodu regionů od tradičních odvětví (objemové chemikálie) k novým oborům podnikání (nové materiály, biotechnologie apod.). Těmito aktivitami projekt ChemClust nepřímo podporuje podnikání a rozvoj nových oborů podnikání v chemickém sektoru s konkrétním zacílením na nové produkty a procesy, které jsou vysloveně založeny na znalostech a inovacích.  Mezi stanovené výsledky projektu patří dosažení nové kvality spolupráce mezi “chemickými regiony”. To obnáší jak výměnu odborných poznatků, transfer zkušeností a těch nejlepších praktik ve vztahu k regionálním politikám rozvoje klastrů a podpory inovací, tak hlubší spolupráci chemických klastrů.  ChemClust si rovněž klade za cíl rozvíjet v chemických klastrech prostředí přátelské k inovacím z hlediska legislativy a v této souvislosti bude spolupracovat na vhodných doporučeních jak na regionální, tak evropské úrovni.  Více viz Zpráva o potřebách ….

Klastry v centru pozornosti evropských strategií Linec, Konec června patřil v hornorakouském Linci konferenci o klastrech jako jednom z klíčových témat Strategie EU pro Dunajský region (EUSDR) a Výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci (RIS3). Dvoudenní mezinárodní konference „Posilování inovačních politik pomocí klastrů podél Dunaje“ se konala pod záštitou Evropské strategie dunajského prostoru a Evropského regionu Dunaj-Vltava (ERDV). Její program byl zaměřen na optimalizaci klastrové politiky, mezinárodní klastrovou kooperaci v dunajské oblasti a ERDV, priority a podmínky financování v EU v období a regionální inovační politiku založenou na inteligentní specializaci. Právě tento tematický záběr má své důležité opodstatnění. Propojuje totiž silné oborové stránky regionů reprezentované územními seskupeními firem a institucí – klastry s novou strategií EU pro nadcházející programové období 2014 – 2020, známé pod zkratkou S3 „Smart Specialisation Strategy. Toto propojení je aktuální právě nyní, kdy na základě Nařízení Evropské komise probíhá příprava tzv. RIS3 strategií (Research and Innovation Strategy for Smart Specialisation) ve všech regionech členských států EU. Více viz evropskych-strategii

Zlatý klastr 2013 Národní strojírenský klastr, o.s. (NSK) je dobrovolné sdružení organizací ve strojírenských a souvisejících oborech. Založen byl dne jako zájmové sdružení právnických a fyzických osob. Sdružuje strojírenské firmy a firmy navazující či vykonávající služby pro strojírenství. NSK propojuje velké firmy s jejich dodavateli, obslužnými a logistickými firmami a s odbornými institucemi zaměřenými na vědu a výzkum, marketing, rozvoj lidských zdrojů a terciární vzdělání. Funkce klastru Pozvednout strojírenství na poli inovací, vědy a výzkumu, rozvoje lidských zdrojů a vzdělání Zajišťovat odborníky ve strojírenství Vytvářet a optimalizovat dlouhodobě funkční a specializované dodavatelské řetězce Umožnit českým strojírenským firmám uspět v globální ekonomice Umožnit strojírenským firmám razantní investice do moderních technologií, strojů a zařízení Rozšiřovat spolupráci s českými technickými univerzitami Reprezentovat, podporovat a lobovat za zájmy strojírenských a souvisejících firem Hlavní cíl Zvýšení konkurenceschopnosti členů na domácích i zahraničních trzích Více viz

Slovo závěrem Vyhledávání spolupráce se zahraničními klastry, zapojování se do společných mezinárodních projektů a klastrových platforem, vytváření zázemí pro expandující členské firmy klastru v zahraničí či vznik silných oborových evropských metaklastrů je trend, který podporuje Evropská komise v rámci své klastrové politiky. Strategii internacionalizace by měla mít každá klastrová organizace a její naplňování je jedním z kritérií pro dosažení tzv. klastrové excelence, tj. hodnocení, které provádí Evropská komise v zájmu zvyšování kvality a efektivnosti řízení klastrových organizací a sítí. Děkuji Vám za pozornost, případné dotazy k výše uvedeným tématům ráda telefonicky či písemně zodpovím. Těším se na další setkání Ing. Naděžda Petrů tel