OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PČ_143_Kovy_Výroba a zpracování oceli
Mangan.
Ocel – složení, vlastnosti
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Prvky VIII.B skupiny – triáda železa
Výroba železa a oceli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
REDOXNÍ DĚJ.
Výroba železa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Železo.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Pč_143_Kovy_Výroba a zpracování oceli
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Železo Richard Horký.
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
Výroba kovů.
Inspiromat pro technické obory 2
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
VÝROBA OCELI Co má společného ? železo litinové klepadlo rez a
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název vzdělávacího materiálu Železo
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli.
Výroba železa a oceli - opakování
Transkript prezentace:

OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4 1) Vysvětli, co je to oxidace. 2) Vysvětli, co je to redukce. 3) Vysvětli, co to jsou redoxní reakce. 4) Vyčísli chemické rovnice a urči, která z reakcí je redoxní: a) C + PbO → Pb + CO2 b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4 5) Urči u redoxních reakcí z minulého cvičení, který prvek se oxiduje a který se redukuje. 6) Popiš z jakých surovin a v jakém zařízení se vyrábí surové železo. 7) Vysvětli, jak souvisí následující chemická rovnice s výrobou železa: Fe2O3 + 3CO → 2Fe + 3CO2 8) Co je to litina a k čemu se používá? Co je to struska a k čemu slouží?

Výroba oceli Většina surového železa se dále zpracovává na OCEL. Ocel se vyrábí ve specializovaném hutním provozu, který se nazývá ocelárna. Výroba oceli spočívá v odstraňování uhlíku a dalších příměsí (Si, Mn, P) z roztaveného surového železa. Tento proces nazýváme zkujňování. Zkujňování probíhá: 1) v konvertorech 2) v nístějových pecích

Třinecké ocelárny a železárny

Konvertor Skrz roztavené surové železo se prohání kyslík, který oxiduje přimíšené prvky na oxidy (např. P na P2O5), ty se pak buď vážou na vyzdívku konvertoru, nebo unikají v podobě plynů. Konventor – zařízení pro výrobu oceli

Nístějová pec K surovému železu se přidává rezavý železný šrot (obsahuje mnoho vázaného kyslíku) a směs se taví. Přimíšené prvky se pak tímto kyslíkem oxidují. Např. přimíšený uhlík je oxidován oxidem železitým a vzniká plynný oxid uhelnatý a železo: 3 C + Fe2O3 → 3 CO + 2 Fe Schéma nístějové pece

Zušlechťování oceli Na rozdíl od surového železa je ocel měkčí a je kujná. Její vlastnosti se dají měnit přidáváním některých kovových prvků (např. chromu, niklu, manganu, vanadu, titanu). Získávají se tak různé druhy ocelí. Příklady: - nerezová ocel ( obsahuje více než 12% Cr) užití – potravinářství, chirurgické nástroje - vanadová ocel (Fe (98,9%), C (1%), V (0,1%)) užití – automobilový průmysl - pružinová ocel ( Fe (98,9%), Cr (1%),C (0,4%)) užití – pružiny, holící čepelky (Kromě přísad se ocel také zušlechťuje dalšími postupy - - kalením, popouštěním nebo povrchovou úpravou.)

Použití oceli Ocelové polotovary jsou dále zpracovány ve válcovnách na drát, plech, nosníky, kolejnice, profily, které jsou široce používány v průmyslu, ve stavebnictví jako součást železobetonu nebo ke konstrukci skeletů výškových budov a věží (Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna), elektrárenských turbín, nádob jaderných reaktorů a mnoho mnoho dalších.