Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,"— Transkript prezentace:

1 Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
9. května 1181, Litomyšl Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Železo Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída:10.10, roč. Stručná anotace: Seznámení se základními vlastnosti železa, výskytem, výrobou a použitím.

2 Železo - Fe Výskyt, výroba, použití 6.2 nové učivo

3 Železo- Fe

4 ŽELEZO- Fe v přírodě Meteorit
Železo se v čisté podobě v přírodě vyskytuje jen velmi vzácně a to hlavně v meteoritech. Je obsaženo v horninách, kterým říkáme železná ruda Meteorit Magnetovec (Fe3 O4) Ocelek (FeCO3) Hnědel Fe2 O3 Krevel Fe2 O3

5 ŽELEZO-Fe výroba Železo se vyrábí v zařízeních, nazývaných vysoká pec.
Vysoká pec je stavba, která je vysoká 30 až 50 m. Z vysoké pece vytéká surové železo, ze kterého se získává litina. Dalším zpracováním se z litiny vyrábí ocel. Ocel je vlastně směs železa a dalších prvků – uhlíku, fosforu, manganu, chrómu atd. Vlastnosti oceli se mění podle množství příměsí.

6 ŽELEZO-Fe Zapiš si! Železo se vyrábí v zařízeních, nazývaných vysoká pec, která je vysoká 30-50m Z vysoké pece vytéká surové železo –litina. Dalším zpracováním se z litiny vyrábí ocel. Ocel je vlastně směs železa a dalších prvků – uhlíku, fosforu, manganu, chrómu atd. Vlastnosti oceli, jako tvrdost, pružnost atd., se mění podle množství příměsí. Nepříjemnou vlastností železa je, že rezaví - koroze. Železo proti korozi chráníme nátěrem.

7 ŽELEZO - Fe použití Zapiš si! Železo je všestranný materiál
Používá se na výrobu strojů a zařízení Různých nástrojů

8 Použité materiály Text je zpracován podle učebnice Chemie pro devátý ročník zvláštní školy, nakladatelství Parta ISBN a pracovního sešitu Chemie pro 9.ročník zvláštní školy, nakladatelství Parta Vysoká pec- Obrázky železné rudy- Meteorit- Meteorit přílet k zemi- Obrázek člověka - Chemie pro devátý ročník zvláštní školy- ISBN Koroze- obrázek.-nátěr a smirkování- Hasičské auto- Pluh- Nůž- Nádobí-


Stáhnout ppt "Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,"

Podobné prezentace


Reklamy Google