Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Farmakologie v produkci potravin
Advertisements

Vodiče elektrického proudu.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Nebezpečné chemické látky
Teorie hašení – Hasební látky
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Redoxní děje = oxidačně redukční
Označování chemických látek
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Nebezpečné vlastnosti látek
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
I.A skupina.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Voda a vzduch = základ života
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Nejdůležitější produkty organické chemie
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Voda a vzduch.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Bezpečnost práce v chemii
Jak specifikovat beton a další produkty
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Významné areny 1.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Látky karcinogenní, mutagenní a toxické pro reprodukci
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_490_Amoniak. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Využití solí Chemie 9. třída.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_Racek_ Kyslik
Ošetření dle ročního období
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
FILMADINE Vysoce přilnavý namáčecí přípravek na bázi přírodní molekuly
Zásady.
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
SLOUČENINY.
seminář a praktika z chemie
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Alkalické kovy.
Transkript prezentace:

Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly přes kůži. V zásadě všechny chemické sloučeniny mohou být při užití příliš velkého množství toxické - dokonce při požití velkého množství vody je z dlouhodobého hlediska škodlivé. Rovněž prakticky všechny syntetické léky jsou ve větším množství toxické, přičemž čím jsou účinnější, tím jsou toxičtější.

Toxicita pěnotvorných roztoků Tradiční příměsi v pěnidlech (tenzidy, etylénglykol, butyldiglykol,propylénglykol, alkylpolyglikozid, nonylalkohol) mohou způsobovat problémy z hlediska toxicity jejich rozkladných produktů. Často jsou rozkladné produkty přísad do pěniel toxičtější a stabilnější než jejich přísady. Největší toxické nebezpečí při aplikaci hasicích pěn hrozí rybám a vodním organizmům.

V porovnání s chemickými látkami a přípravky je toxicita pěnidel nízká V porovnání s chemickými látkami a přípravky je toxicita pěnidel nízká. Problémy vznikají sekundární toxicitou – rozkladné produkty mají dlouhou biologickou odbouratelnost v životním prostředí Proteinová pěnidla jsou přírodního původu, ale ve velkých koncentracích mohou jejich rozkladné produkty, jako je amoniak, toxicky působit v řekách na ryby. Tato pěnidla obsahují dále sloučeniny zinku, které jsou při vysokých koncentracích toxické a zároveň stabilní proti degradaci v životním prostředí.

Hasicí technologií šetrnou k ŽP jsou tlaková pěnotvorná zařízení se stlačeným vzduchem (CAFS-Compressed Air Foam Systém). Stlačený vzduch přidaný do proudu vodního roztoku snižuje spotřebu pěnidla a umožňuje větší dostřik pěny.

Toxikologické vlastnosti prášků Dosud nebyl prokázán toxický dopad hasicích prášků. Rozkladné produkty vznikající při hašení požárů rovněž nejsou nebezpečné a mají malou mobilitu v ŽP. Hasicí prášky při správném použití nepůsobí škodlivě na lidský organismuz. Hlavní složkou BC prášku je hydrogenuhličitan sodný (prášek do pečiva)-používaný v potravinářství. Stejné u BC prášků s obsahem draselných solí (hydrogenuhličitan draselný-KHCO3 a síran draselný-K2SO4) ABC prášky nejsou toxické, stejně jako BC prášky. U ABC prášků při hašení se může uvolňovat při vysokých teplotách malé množství amoniaku, které je pod toxickou hranicí. Lehké dráždění sliznice se může vyskytnout při hašení v uzavřených prostorech, větší účinek mají zplodiny hoření. Při hašení požárů kovových prášků může vzniknout nebezpečí nadýchání hasicího prášku třídy D (hlavní složky:chlorid sodný a chlorid draselný) a následné poškození zdraví narušením koncentrační rovnováhy draslíku a sodíku v lidském organizmu. Zabránit nadýchání většího množství prášku D a kontaktu s pokožkou, zejm. na otevřené rány a popáleniny.

Toxikologické vlastnosti oxidu uhličitého Hlavní účinek oxidu uhličitého je v tom, že způsobuje udušení, přičemž sám je velmi málo toxický. Při koncentracích od 3% obj. do 4% obj. ve vzduchu se zrychluje dýchání a může způsobit bolesti hlavy. Při koncentraci asi 20% obj. ve vzduchu následuje smrt za 20-30min. Koncentrace oxidu uhličitého 30% obj. a vyšší se používá ve stabilních hasicích systémech s úplným zaplavováním. Osoby, které se nadýchaly oxidu uhličitého, by měly být ihned vyvedeny na čerstvý vzduch, příp. lékařská pomoc.