Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0376 Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Alkoholy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aldehydy a ketony.
Alkoholy a fenoly.
Deriváty karboxylových kyselin
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
VY_32_INOVACE_10 - DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků: Hydroxyderiváty - Alkoholy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Digitální učební materiál
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
DERIVÁTY UHLOVODÍKU- HYDROXYDERIVÁTY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada: 11. Organická chemie Materiál: VY_32_INOVACE_OCHE.11 Vytvořený ve školním roce: 2013 Téma: ALKOHOLY- názvosloví, vlastnosti, zástupci Předmět a třída: CHEMIE, kvarta osmiletého gymnázia Anotace: Materiál je určen pro výklad učiva. Je potřeba PC s internetem, projektor, microsoft powerpoint. Autor: Ing. Magdalena Kučerová Klíčová slova: derivát, alkohol, methanol, kyslíkaté deriváty Ověřený dne:

DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY

OPAKOVÁNÍ CO JSOU deriváty uhlovodíků a jaké znáš? sloučeniny, kdy jeden nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků je nahrazeno jiným prvkem nebo skupinou prvků. Např. - halogenderiváty, alkoholy, ketony, aminy, nitrosloučeniny….

ALKOHOLY Co si představíš pod slovem „alkohol“ ? Jaké účinky mají alkoholické nápoje? Jaká je věková hranice pro koupi alkoholického nápoje? Máš zkušenost s alkoholem? Pozitivní nebo negativní? Patří alkohol mezi drogy? Vysvětli pojem „destilace“ Víš jaký je povolený limit alkoholu v krvi pro řidiče motorových vozidel? Obr.1

Díky alkoholu jde skladovat kde co………. Obr.2

ALKOHOLY Patří mezi KYSLÍKATÉ deriváty (obsahují kyslík). Jejich charakteristickou skupinou je skupina ─OH Pokud je skupina ─OH vázaná přímo na aromatický kruh, sloučenina se nenazývá alkohol, ale FENOL.

Názvosloví K názvu základního uhlovodíku přidáváme koncovku ─ol methanolCH 3 OH Pokud uhlovodík obsahuje více –OH skupin, přidáváme příslušnou předponu, která vyjadřuje počet –OH skupin, nesmíme zapomenout na číselné lokanty 1,2,3-propantriol CH 2 OHCHOHCH 2 OH Alkoholy mají velký praktický význam a proto se u nich setkáváme s triviálním názvoslovím methanol - dřevný líh 1,2,3-propantriol - glycerol

Vlastnosti, využití Nižší alkoholy jsou vysoce hořlavé bezbarvé kapaliny příjemné vůně, s vodou neomezeně mísitelné. Vyšší alkoholy jsou krystalické látky a ve vodě jsou prakticky nerozpustné. Poškozují CNS a na člověka mají omamný účinek. V přírodě jsou alkoholy velmi hojně rozšířeny, jak volné (hlavně jako produkt kvašení), tak vázané v mnoha organických sloučeninách. Využívají se hlavně jako rozpouštědla, alternativní paliva, v kosmetice, lékařství, výroba alkoholických nápojů, nemrznoucí směsi do motorů atd….

Zástupci Methanol (methylalkohol, dřevný líh) – CH 3 OH JE JEDOVATÝ !!!!!! Je toxický zejména pro zrakový nerv, již při požití 60ml může dojít k nenávratnému oslepnutí, větší množství může způsobit smrt. Je nebezpečný zejména pro děti, u kterých činí smrtelná dávka pouhých 8-10ml!!!!! Používá se jako rozpouštědlo, ale hlavně pro výrobu bionafty. Je i součástí palivových článků, což jsou energetické zdroje budoucnosti. Ethanol (ethylalkohol, líh) - CH 3 CH 2 OH Vzniká kvašením cukrů a ovocných šťáv ´, které je způsobeno přítomností kvasinek, průmyslově se vyrábí především kvašením bramborového škrobu. Používá se jako rozpouštědlo, jako ekologické palivo pro spalovací motory a k výrobě alkoholických nápojů.

Zástupci 1,2,3-propantriol (GLYCEROL) Kapalina sladké chuti, která se neomezeně mísí s vodou. Využití : v lékařství (čípky) v kosmetice (krémy, mýdla, zubní pasty) v potravinářství (žvýkačky, sladidlo do šlehaček a méně kvalitních vín, cukrovinky) při výrobě výbušnin- nitroglycerin 1,2,3-propantriol (GLYCEROL) Kapalina sladké chuti, která se neomezeně mísí s vodou. Využití : v lékařství (čípky) v kosmetice (krémy, mýdla, zubní pasty) v potravinářství (žvýkačky, sladidlo do šlehaček a méně kvalitních vín, cukrovinky) při výrobě výbušnin- nitroglycerin Obr.3

Úkoly 1.Jakým způsobem se vyrábí potravinářský alkohol? Stručně popiš postup včetně destilace. 2.Co je to denaturovaný líh a k čemu se využívá? 3.Jaký alkohol je vázaný v tucích?

POUŽITÁ LITERATURA ŠKODA, Jiří a Pavel DOULÍK. Chemie 8: pro základní školy a víceletá gymnázia : učebnice. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2006, 136 s. ISBN BANÝR, Jiří a Pavel BENEŠ. Chemie pro střední školy: obecná, anorganická, organická, analytická, biochemie. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1995, 160 s. ISBN INTERNETOVÉ ZDROJE 1.DITRI. Alkohol tester. In: Wikimedia [online]. Wikimedia Foundation [cit ]. Dostupné z: al7000.jpg 2.ANAGORIA. Naturkundemuseum Berlin Alkohol-Forschungssammlung. In: Wikimedia [online]. Wikimedia Foundation [cit ]. Dostupné z: kohol-Forschungssammlung_06_anagoria.JPG 3.BENJAH. Glycerol-3D-balls. In: Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: balls.png/800px-Glycerol-3D-balls.png