Pracovní jednání k problematice mléka 13. 08. 2012 Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
4. železniční balíček 1.
Nová směrnice o energetické účinnosti
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Zpráva o činnosti SK RVŠ 19. zasedání předsednictva RVŠ, 18. září 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Evropská občanská iniciativa
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Vodohospodářské aktuality
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Transkript prezentace:

Pracovní jednání k problematice mléka Praha Odbor živočišných komodit Ministerstvo zemědělství ČR

Implementace mléčného balíčku a reforma SZP po roce 2013

Mléčný balíček - legislativa: Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 261/2012, kterým se mění nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o smluvní vztahy v odvětví mléka a mléčných výrobků. Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 511/2012, o oznámeních týkajících se organizací producentů a mezioborových organizací a o smluvních jednáních a vztazích stanovených nařízením Rady (ES) č. 1234/2007 v odvětví mléka a mléčných výrobků. Implementace mléčného balíčku do národní legislativy – novela nařízení vlády č. 244/2004 Sb., o stanovení bližších podmínek pro uplatňování v odvětví mléka a mléčných výrobků v rámci společné organizace trhu s mlékem a mléčnými výrobky.

Mléčný balíček - cíle: Posílení vyjednávací pozice producentů v rámci dodavatelského řetězce Sdružování producentů (organizace) Společné vyjednávání producentů v rámci schválených organizací o vyšších objemech mléka – až 33 % národní produkce mléka a 3,5 % produkce EU Možnost zavedení povinných smluv pro dodávky mléka na území konkrétního členského státu dle jednotného evropského standardu Možnost regulace objemu dodávek sýrů s označením PDO/PGI Transparentnost na trhu s mlékem i po zrušení kvót – hlášení ze strany prvního odběratele

Novela nařízení vlády č. 244/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů: Pravidla pro společné vyjednávání producentů mléka – ANO Povinné smlouvy – NE Regulace objemů dodávek sýrů s označením PDO/PGI – NE Hlášení o dodávkách mléka ze strany prvního odběratele – ANO (v následující novele před zrušením režimu mléčných kvót)

Novela nařízení vlády č. 244/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů: Návrh novely nařízení vlády byl dne 25. června 2012 rozeslán do mezirezortního připomínkového řízení (34 povinných připomínkových míst + 21 odborných institucí a zájmových subjektů ). Dne 17. července 2012 proběhlo jednání na MZe k vypořádání zásadních připomínek Ministerstva vnitra a Úřadu vlády – odboru kompatibility. Jednotlivé připomínky byly akceptovány nebo vysvětleny. Novela nařízení vlády je připravena do vlády – po podpisu pana ministra ( ) bude materiál odeslán.

Reforma SZP po roce 2013 SZP pro období 2014 – 2020 bude politikou pro: 1)Zabezpečení potravin 2)Životní prostředí 3)Územní rovnováhu

Důvody navrhovaných změn v SZP: Konkurenceschopnost a udržitelnost evropského zemědělství Stabilizace trhů a cen Řízení rizik a krizí Sladění legislativy s Lisabonskou smlouvou Simplifikace SZP

Změny navržené v sektoru mléka – veřejné intervence Intervence by měly být součástí tzv. záchranné sítě v sektoru mléka. V budoucnu by veřejná intervence neměla být otevírána automaticky pro všechny komodity v určitém období, ale v závislosti na tržních cenách. Pouze u některých komodit bude intervence prováděna za pevnou cenu, a to pro určitá množství.

Změny navržené v sektoru mléka – soukromé skladování Režim soukromého skladování (využívaný v zemích EU u másla) již nebude standardním opatřením, ale pouze součástí záchranné sítě v rámci nové SOT. Změna v souladu s Lisabonskou smlouvou – Komise přijímá delegované akty, pokud se jedná o podmínky, kdy bude podporováno soukromé skladování určitých komodit.

Změny navržené v sektoru mléka – školní mléko Mléko do škol bude tvořit významnou část podpory zdravých stravovacích návyků mladé generace, nebude definováno jako podpora odbytu. Členské státy nově vytváří strategii využití programu Komise rozhoduje v rámci delegovaného aktu o tom, které výrobky budou způsobilé pro podporu ze zdrojů EU. Školní zařízení by měla nově mít povinnost zasílat informace o podpůrné roli programu.

Změny navržené v sektoru mléka – podpory Zrušení podpory odstředěného mléka a sušeného odstředěného mléka využívaného ke krmným účelům a ke zpracování odstředěného mléka na kasein a kaseináty z důvodů neúčinnosti těchto podpor. Vývozní náhrady by měly bát zachovány jako nástroj bezpečnostní sítě v sektoru mléka, která bude aktivována v případě, že to situace na trhu bude vyžadovat.

Změny navržené v sektoru mléka – režim mléčných kvót Ukončení režimu mléčných kvót k Diskuse o „soft landingu“, platbě dávky z přebytku či případné zachování kvót stále probíhají.

Shrnutí: Implementace mléčného balíčku nabízí nové možnosti pokud jde o společné vyjednávání producentů mléka a rovněž ohledně spolupráce v rámci dodavatelského řetězce, a to za předpokladu splnění podmínek daných evropskou i národní legislativou. Trvá plán ukončit režim mléčných kvót k Tržní opatření, jako jsou intervence, soukromé skladování či vývozní náhrady, se stávají záchrannou sítí. Důraz je kladen na podpůrné programy, jakým je např. „mléko do škol“.

Prostor pro Vaše dotazy