Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.19 Technologické procesy v potravinářství - filtrace Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:filtrace,filtry, porfiltr Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Je metoda dělení pevné látky od kapaliny či plynu pomocí porézní přepážky - filtru. Jako filtr slouží v laboratorní chemii nejčastěji filtrační papír, ale v určitých situacích lze jako filtr použít i látku nebo písek (např. v čističce odpadních vod). Tekutina = suspenze filtrem protéká, zatímco pevné částice filtr zachycuje. Obdobný mechanismus používají i některé živé organismy k získávání drobné potravy z vody.
Kádinka Filtrační papír – filtr Přefiltrovaná tekutina Cvičení v laboratoři Tekutina
Pórovitým materiálem neprojde pevná látka, ta se zde zachytí, zatímco kapalina nebo plyn jí projdou. Velikost a kvalita filtrace závisí na velikosti pórů filtru a na materiálu, ze kterého je filtr vyroben.
Filtrační papír Filtrační tkanina Filtrační desky Další filtrační materiál – písek, zemina,… S růstem tloušťky filtrační vrstvy se dokonalost filtrace zvyšuje. Filtr se zanáší kalovými látkami - výměna filtru, jeho vyčištění, pomalá filtrace – delší čas výsledku.
Filtrace piva – naplavovací filtrace Filtrace šťáv Filtrace při výrobě cukru Filtrace vzduchu – odstranění mikroorganismů, prachových částic.
Filtrační vložky jsou tvořeny procesem teplotní úpravy granulí křemíku. Pórovitost materiálu filtru je závislá na velikosti použitého zrna.
Filtrace potravinářských tekutin - filtrace pitné vody, minerálních vod, mléka a mnoho druhů nápojů. Filtrace kapalin v chemickém průmyslu - filtrace kyselých a alkalických kapalin, filtrace destilátů, filtrace v chemickém, rafinérském a petrochemickém oboru. Filtrace vzduchu při provzdušňování kapaliny. Filtrace plynů.
1. Vysvětli princip filtrace. Při filtraci se odděluje pevná látka rozptýlená v kapalině nebo vzduchu průchodem pórovitého materiálu. 2. Jaké je použití filtrace v potravinářství? Filtrace piva – naplavovací filtrace, filtrace šťáv, filtrace při výrobě cukr, filtrace vzduchu – odstranění mikroorganismů, prachových částic,… 3. Z čeho je porofiltr? Z granulí teplotně upraveného křemíku.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O porofiltr.html Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.