Alkalické akumulátory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Elektrochemické metody – galvanický článek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Akumulator.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
Konektory napájecího zdroje
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
Elektrolýza, galvanický článek
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Olověný akumulátor Obr. 1.
Chemické zdroje napětí – sekundární články
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Redoxní děje Elektrolýza
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Sběrnice Obr. 1.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Sekundární článek Akumulátor.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Zdroje proudu – akumulátory II
Druhy baterií a jejich využití
Primitivní počítadlo
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Galvanické články 2.
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Baterie a akumulátory Princip Rozdělení
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zdroje elektrického napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/9 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Malé Akumulátory Milan Lepš, Jaroslav Marek, 6. ledna 2011, Kladno 12. téma semestrálních prací.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zdroje napětí Tipy a specifikace.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Transkript prezentace:

Alkalické akumulátory Obr. 1

Schéma alkalického akumulátoru Kladná elektroda Sběrač náboje Zinková anoda Iontový oddělovač Oxid mananu Vnější plášť Expazní těsnění Ochranný kryt Záporná elektroda Obr. 2

Nejčastěji se používají akumulátory: NiCd – Nikl-kadmiové NiMH – Nikl-matalhydriové Li-Ion – Lithium-iontové Li-Pol – Lithium-polymerové Ni-Zn – Nikl-zinkové Akumulátory NiCd a NiMH mají napětí 1,2 V. Akumulátory Li-Ion a Li-Pol mají napětí 3,6 V. Akumulátor Ni-Zn má napětí 1,6 V. Akumulátor Zn-C má napětí 1,5 V.

NiCd akumulátor U akumulátoru NiCd může docházet k tzv. paměťovému efektu. Ten vzniká při opakovaném vybíjení (min. 50 –100 ×) na malou, ale vždy stejnou hloubku vybití. Podstatou jsou změny krystalové struktury záporné elektrody. Tento jev je vratný a snadno odstranitelný plným vybitím akumulátoru. Projevem paměťového efektu je vznik druhého vybíjecího stupně, což je náhlý pokles napětí akumulátorového článku zhruba o 50 až 100 mV, při tom nedochází k poklesu kapacity článku. Obr. 3

NiCd akumulátor Výhody NiCd Nevýhody NiCd Kladná elektroda je tvořena oxid-hydroxidem niklitým a záporná elektroda kadmiem. Jako elektrolyt je použit hydroxid draselný. Výhody NiCd Vysoká proudová zatížitelnost Odolnost vůči mrazu až do -15° C Rychlejší nabíjení Cena Nevýhody NiCd Malá kapacita Velká hmotnost Paměťový efekt Sklon k samovybíjení

NiMH akumulátor Výhody NiMH Nevýhody NiMH Jeden z nejpoužívanějších akumulátorů. Kladná elektroda je tvořena oxid-hydroxidem niklitým a záporná elektroda vodíkem vázaným v hydroxidu kovu. Jako elektrolyt je použit hydroxid draselný. Výhody NiMH Menší samovybíjení Velká kapacita Nevýhody NiMH Efekt líné baterie Pomalé nabíjení Cena

Lithiové akumulátory Tyto akumulátory postupně vytlačují alkalické akumulátory. Používají u většiny mobilních přístrojů, jako jsou digitální fotoaparáty, mobilní telefony, MP3 přehrávače, GPS navigace a další. Jejich obrovskou výhodou je velmi velká kapacita při malé velikosti. Další výhodou je, že se dají jednoduše vyrábět v libovolných tvarech a velikostech (platí pro lithiopolymerové akumulátory). Nevýhodou je použití vysoce reaktivního a vznětlivého lithia.

Lithiové akumulátory Kladná elektroda je tvořena oxidem lithno-kobaltitým, záporná elektroda lithiem vázaném v grafitu. Jako elektrolyt je lithiová sůl a organické rozpouštědlo. Výhody lithiových akumulátorů Vyšší kapacita než u NiMH Téměř žádný paměťový efekt Před nabíjením je není nutno vybíjet Relativně odolné vůči mrazu Nevýhody lithiových akumulátorů Vyšší výrobní cena Rychlé stárnutí článku (po cca 2 letech mají přibližně poloviční kapacitu)

Rozdělení akumulátorů podle tvaru Válcové (tužkové) AA (½AA) AAA (⅓AAA, ½AAA) A (⅔A, 4/5A, A, 4/3A) ostatní válcové (A f, Cs, C, D, F, SF, N, …) Prizmatické malé prizmatické Knoflíkové podle průměru (např. Ø 6,8 mm, Ø 11,5 mm, Ø 15,5 mm…) oválné Hranolovité

Otázky k opakování Popište rozdělení alkalických akumulátorů. Popište výhody a nevýhody NiCd akumulátoru. Popište výhody a nevýhody NiMH akumulátoru. Jaké napětí mají alkalické akumulátory?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. s. 78 Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-06-06] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alkali_battery_5.jpg Obr. 2 [cit. 2012-06-06] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alkaline-battery.svg Ostatní obrázky: vlastní