Teplo a chemické reakce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Advertisements

Chemické reakce a teplo
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Nebezpečné chemické látky
Chemická termodynamika
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
22.1 Vím, co jsou sloučeniny uhlíku.
CHEMICKÉ REAKCE.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Výpočty z chemických rovnic
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
Uhlí Vzniklo rozkladem odumřelých rostlin bez přístupu vzduchu v průběhu mnoha milionů let.
Paliva - energie fosilní paliva = pravěká zkamenělá (uhlí, ropa, zemí plyn)
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
TEPLO A CHEMICKÉ REAKCE
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
Změny při chemických reakcích
Chemický děj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_34.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Energetické suroviny 5. ročník
Chemická reakce a její rovnice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Alkany.
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Neobnovitelné (fosilní) zdroje energie zdroje energie Uhlí, ropa, zemní plyn.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Paliva Bašus,Buchtová,Plívová,Steiner 9.B. 1) Jaké vlastnosti musí mít látka, která je palivem? Musí hořet. Náklady na její výrobu musí být co nejnižší.
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák TERMOCHEMICKÉ REAKCE Lavoisier Laplace Hess Hoření, spalování Tepelná elektrárna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_21_3_PALIVA Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / ENERGIE.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Mají některé vlastnosti kovů a některé vlastnosti nekovů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vytápění Paliva.
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
Energetické suroviny 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Rozdělení chemických dějů
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

Teplo a chemické reakce Tepelnými změnami při chemických reakcích se zabývá termochemie.

Reakční teplo je množství tepla, které se při chemické reakci spotřebuje (reakce endotermická) nebo uvolní (reakce exotermická).

Endotermické reakce Například: při získávání páleného vápna z vápence při získávání kovů z rud při elektrolýze vody

Exotermické reakce Například: - Při získávání energie pro potřeby našeho každodenního života (spalování uhlí a zemního plynu pro výrobu el.energie a vytápění, spalování benzínu a nafty pro pohon dopravních prostředků apod.).

Exotermická a endotermická reakce

Molární reakční teplo Qm Molární reakční teplo chemické reakce je množství tepla, které se uvolní nebo spotřebuje při stechiometrickém průběhu chemické reakce. Hodnota Qm závisí i na skupenství reaktantů a produktů - značí se: s – pevné skupenství (solid) l – kapalné skupenství (liquid) g – plynné skupenství (gas) aq – vodný roztok (aqua)

Zapisujeme: Například: NaOH (aq) + HCl (l) → H2O (l) + NaCl (aq) Qm = - 56 kJ/mol u reakce exotermické (Qm je záporné) 2H2O (l) → 2H2 (g) + O2 (g) Qm = 572 kJ/mol u reakce endotermické (Qm je kladné)

Přímá a zpětná reakce Slučování vodíku a kyslíku za vzniku vody: 2H2(g) + O2(g) → 2H2O(l) Qm = -572 kJ/mol Rozklad vody elektrolýzou: 2H2O(l) → 2H2(g) + O2(g) Qm = 572 kJ/mol Molární teplo Qm je zde stejné až na znaménko.

Paliva Nejběžnějším zdrojem tepla pro činnost člověka jsou reakce probíhající při hoření paliv (např. hoření uhlí a zemního plynu). Běžná paliva jsou pevné, kapalné i plynné látky, které se používají k topení nebo pohonu různých motorů.

Paliva

Rozdělení paliv přírodní (uhlí, ropa, zemní plyn) vyrobená (koks, benzín, propan-butan atd.) pravěká (fosilní) – uhlí, ropa.. současná – dřevo.. Kvalita paliva se hodnotí podle výhřevnosti: h = Q/m [kJ/kg]

Přírodní a vyrobená paliva

Nejvýhodnější jsou plynná paliva nezanechávají pevné odpady méně poškozují životní prostředí dobře se dopravují (plynovody) snadno se zapalují a plynule hoří Všechna běžně používaná paliva jsou i důležitými chemickými surovinami, proto je místo spalování vhodnější jejich zušlechťování (= zpracování na jiné látky).

Výrobky z uhlí, ropy a zemního plynu

Opakování a procvičování Skolazaskolou.cz - kapitoly: „Které reakce jsou redoxní?“ „Z čeho získáváme energii?“

Použitá literatura M.Bílek, J.Rychtera:Chemie-krok za krokem M.Bílek, J.Rychtera:Chemie na každém kroku (MOBY DICK 1990,2000) P.Beneš,V.Pumpr, J.Banýr:Základy chemie 1, 2 (Fortuna Praha 1995,2000) W.Eisner a kol.:Chemie pro střední školy 1a,b,2a,b (z něm. orig.přel.B.Kratochvíl a kol., Scientia 1996, 1997, 1998, 2000) P.Ingram a kol.:Přehled učiva chemie (české vydání Svojtka & Co.,Praha 1999) J.Sejkora,J.Kouřimský:Atlas minerálů České a Slovenské republiky (Academia Praha 2005) Wikipedie – otevřená encyklopedie na Internetu Ann Newmarková: Chemie (z angl.orig. přel.P.Beneš,O.Beneš), Nakl. Dům OP Praha 1993