VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Machačný Termochemie 1.
Advertisements

Chemické reakce a teplo
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Kinetika chemických reakcí
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Chemická termodynamika
Chemická termodynamika
ZÁKLADY TERMODYNAMIKY
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Cesta přechodu systému z jednoho stavu do druhého 1) Chemická termodynamika - studuje energetickou stránku chemického děje, podmínky k ustanovení.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
OBECNÁ CHEMIE TERMOCHEMIE Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Fyzikální a analytická chemie
FS kombinované Chemické reakce
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Termochemie, reakční kinetika, Rovnováha
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Teplo a chemické reakce
TEPLO A CHEMICKÉ REAKCE
IX. Chemická THERMODYNAMIKA Jen stručně a zjednodušeně. Podrobnosti – učebnice obecné, příp. fyzikální chemie.
Termodynamika a chemická kinetika
Změny při chemických reakcích
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
Chemický děj.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Ovlivnění chemické rovnováhy
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA VE ZVRATNÝCH REAKCÍCH II
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Termodynamika materiálů 8. Chemická rovnováha jednoduchých reakcí pevných látek Jindřich Leitner  Jindřich Leitner.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
VÝPOČTY Z CHEMICKÝCH ROVNIC
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Látkové množství Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0109.
Chemické reakce Chemická rovnováha Termochemie.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
T ERMOCHEMIE – REAKČNÍ TEPLO, TERMOCHEMICKÉ ZÁKONY RNDr. Marta Najbertová.
Název vzdělávacího materiálu: Termochemie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
E-projekt: Chemie/Biologie
Avogadrův zákon.
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Výpočty z chemických rovnic
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Rozdělení chemických dějů
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie Reakční teplo, endotermická a exotermická reakce, standardní reakční enthalpie a její výpočet, termochemické zákony

Termochemie zabývá se chemickými reakcemi v jejichž průběhu se uvolňuje nebo spotřebovává teplo teplo, které se uvolní nebo spotřebuje při průběhu chemické reakce, se nazývá reakční teplo  Qr, kJ/1mol pokud se reakční teplo uvolní do okolí, jedná se o reakci exotermickou, pokud se při reakci teplo spotřebuje, jedná se o endotermickou reakci příklady:

Změna enthalpie při exotermické reakci, H  0 reaktanty, H1 energie se uvolňuje produkty, H2

Změna enthalpie při endotermické reakci, H  0 produkty, H2 energie se přijímá reaktanty,H1

probíhá-li reakce za konstantního tlaku nahrazujeme reakční teplo reakční enthalpií Hr, kJ/mol hodnota reakčního tepla/ enthalpie závisí na podmínkách, za kterých reakce probíhá

reakční enthalpie reakce, která probíhá za standardních podmínek se nazývá standardní reakční enthalpie H˚r teplota: t = 25 ˚C (T = 298 K) tlak: 101 325 Pa

pro výpočet standardní reakční enthalpie určité chemické reakce lze použít tabulkové hodnoty: a) standardní slučovací enthalpie H ˚sluč je to standardní reakční enthalpie reakce, při které vzniká 1 mol molekul látky přímo z prvků, standardní slučovací enthalpie prvků jsou nulové př.:

b) standardní spalná enthalpie H ˚spal je to standardní reakční enthalpie reakce, při které se spálí 1 mol molekul látek za vzniku vody a oxidu uhličitého př.:

vztahy pro výpočet standardní reakční enthalpie reakce: H˚r = (H ˚sluč) PRODUKTŮ - (H ˚sluč) REAKTANTŮ H˚r = (H ˚spal) REAKTANTŮ - (H ˚spal) PRODUKTŮ hodnota standardní reakční enthalpie reakce závisí na látkovém množství reaktantů, proto jsou vztahována na 1 mol reaktantu

výpočet standardní reakční enthalpie ze standardních slučovacích enthalpií látek výpočet standardní reakční enthalpie ze standardních spalných enthalpií látek výpočet standardní reakční enthalpie z termochemických rovnic (známe standardní reakční enthalpie reakcí zapsaných termochemickými rovnicemi)

Hessův zákon standardní reakční enthalpie reakce nezávisí na průběhu reakce, závisí pouze na počátečním a konečném stavu A + B AB H1 AB + B  AB2  H2 A + 2B  AB2  H3  H3 =  H1 +  H2

Laplaceův, Lavoisierův zákon – důsledek Hessova zákona K rozložení sloučeniny na prvky je nutno dodat stejné množství reakční enthalpie, jaké by se uvolnilo při jejím vzniku z chemických prvků.

Autor DUM: Mgr. Kateřina Kleslová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Kateřina Kleslová