Možnosti využití bramborového škrobu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Advertisements

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Úpravy krmiv.
Biopotraviny ve školním stravování
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Zpracovny nekovového odpadu
přehled základních technologii zpracování kovů
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie na úpravu pitné vody Eva Košarišťanová.
SACHARIDY.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Sacharidy.
Metody oddělování složek směsí
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
MOČOVINO-FORMALDEHYDOVÉ PRYSKYŘICE
VY_52_INOVACE_ZBP1_4964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4964VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Digitální učební materiál
Materiál používaný při dekorování keramiky
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Drtič.
Tepelné zpracování v praxi
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
VÝROBA ŠKROBU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
VÝROBA CELULÓZY (BUNIČINY) Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov, Jiráskova 888.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Potravinářské zbožíznalství
mák setý: charakteristika a pěstování
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Posklizňová úprava zrna
Škrob a výrobky ze škrobu
Potravinářské zbožíznalství
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Odlitky.
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Potravinářské zbožíznalství
Význam a výskyt sacharidů
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Možnosti využití bramborového škrobu

lilek brambor (Solanum tuberosum) základní surovina pro výrobu bramborového škrobu odrůdy vyšlechtěné pro výrobu škrobu musí splňovat základní kritéria – stabilní výnos nad 30t hlíz na ha; obsah škrobu vyšší než 17% (18%); odpovídající kvalita škrobu, která je charakterizována především velikostí škrobových zrn pro vysoký obsah kvalitního škrobu nutno dodržet určité agrotechnické požadavky (asimilační aparát co možná nejdéle, včasná výsadba kvalitní certifikované sadby, zajištění potřebné výživy především P, K, Mg, nepřehnojovat N, ochrana před škodlivými činiteli)

Postup při výrobě škrobu Dodávka brambor – od prvovýrobců Odhliňovač – odstraní se část hlíny nabalené na hlíze Vážení a vzorkování – slouží ke zjištění obsahu škrobu a znečištění (na základě těchto dvou faktorů se stanoví konečná cena za surovinu) Separování kamene a lehkých částic – brambory jsou unášeny proudem vody a sekcí praní jsou nejprve odstraněny těžší součásti než jsou brambory Praní brambor – uskutečňuje v pracích bubnech umístěných v nádržích s vodou

Struháky – čisté brambory v násypce nad struháky a jsou postupně dávkovány na struhadla (nože na rotačním válci) Odstředivá síta, separace zdrtků – rozstrouhané brambory čerpány do vypěračů vlákniny (sériově zapojená zařízení s rotačními síty); probíhá zde separace vlákniny od hlízové šťávy a škrobu – škrob je vymýván hlízovou šťávou z hlíz Cyklony (separátory hlízové šťávy) - hlízová šťáva odstřeďována ve dvou krocích: nejprve na hydrocyklech, kde se škrob zahušťuje a vytváří viskózní suspenzi Pásové filtry – v 2. kroku se vytváří hlízový koláč, přes který se odsává voda (97-98% hlízové štávy odstr.)

Hydrocyklony – zde probíhá poslední rafinace škrobu, škrob se separuje od zbývající hlízové šťávy promýváním a zahušťováním Vakuové filtry – suspenze se nejprve suší na rotujících válcích, voda odstraňována pomocí vakua, obsah vody sníží až na 36% Sušení a cyklony – konečné sušení teplotou 160°C, škrob obsahuje 20% vody, chlazen a transportován do sil Balení – do papírových pytlů nebo velkoobjemových vaků a skladován (výroba jen 3 – 4 měsíce v roce) (převzato z informačních stránek firmy Lyckeby Amylex)

Modifikace škrobu a jejich využití bramborový škrob lze dále zpracovávat (modifikovat) na různé škrobové deriváty, které mají široké uplatnění a to v závislosti na svých vlastnostech DEXTRINY – vznikají tepelně-chemickým zpracováním škrobu, jejich roztok je charakteristický svými lepicími a pojicími vlastnostmi dextriny se rozdělují na dva základní druhy: bílé a žluté bílé dextriny jsou méně degradované a jsou rozpustné ve vodě za studena částečně, rozlišují se podle procenta rozpustného podílu žluté dextriny – mají téměř vždy stoprocentní rozpustnost, rozlišují se podle viskozity roztoku

čím nižší je viskozita dextrinového roztoku, tím se dextrin více odbourává modifikované škroby mají široké použití především v papírenském a textilním průmyslu; vyrábějí se kationické škroby pro termochemickou konverzi, oxidované škroby a kationické oxidované škroby; kationické a oxidované škroby se vyrábějí v několika substitučních stupních a hladinách viskozity tyto vlastnosti jsou určující pro výběr do jednotlivých technologií

odvětví využití bramborového škrobu potravinářství papírenský průmysl textilní průmysl výroba lepidel farmaceutický průmysl ostatní technická odvětví prádelny zemědělství

potravinářství bramborový škrob – potravinářský výrobek, běžně se používá v domácnostech všeobecné široké použití v potravinářství (výrobky) v potravinářství používá také škrobový sirup, především maltodextrin ke slazení nápojů, další potravinářské výrobky bezlepková dieta – bramborový škrob slouží jako náhrada za obilný škrob; používá se bramborová mouka (hutná mouka se silnou bramborovou příchutí a aromatem) lihovarnictví - v minulém období brambory významnou surovinou pro výrobu kvalitního lihu; ekonomické a ekologické důvody vedly k náhradě obilím, melasou, kukuřicí; v současnosti brambory pro výrobu lihu velmi omezeně, spíše odpady ze zpracování brambor

příklady škrobů užívaných v potravinářství dextriny vznikají pražením škrobu. Pomáhají vázat koření a barviva na povrch potravin např. pražených ořechů. Stabilizují směsi a používají se jako zahušťovadla, např. kořenící a barvící směsi. Samovolně vznikají např. při pečení chleba, proto se v ČR nepovažují za přídatné látky. další modifikované škroby nejčastější modifikace škrobu se provádí zesítěním a stabilizací. využití jako náhrada za tuky a oleje, nejčastěji se používá maltodextrin, který vzniká slabou hydrolýzou bramborového škrobu. Používá se do zálivek salátů, zmrzlin, masných výrobků, mléčných výrobků. fosfát škrobu – získává se reakcí škrobu s H3PO4. Používá se jako zahušťovací látka a stabilizátor, zejména ve zmražených pokrmech, protože mu neškodí zmrazení a následné rozmrazení. Další druhy modifikovaných škrobů se používají zejména jako stabilizátory a zahušťující látky za různých podmínek, popř. jako emulgátory. Zesítění – zesílení existujících H můstků a vznik nových. Škrob je odolnější proti teplotám a mechanickému namáhání. Stabilizace – vnášení jiných funkčních skupin.

ukázka chleba pro bezlepkovou dietu vyrobený z bramborového škrobu

papírenský průmysl použití pro povrchové klížení papíru (škrobový roztok se připravuje termochemickou nebo enzymatickou degradací) lepení papírových sáčků a pytlů, použití dextrinových lepidel pro výrobu papírových trubic, lepení kartonáže, výroba papírových lepicích pásek, lepení etiket využití modifikovaných škrobů – kationické škroby se používají do hmoty, protože posilují vznik mezivlákenných celulózních vazeb; zlepší se tak pevnostní vlastnosti papíru nebo lepenky za sucha; zlepšují technologické vlastnosti směsi při výrobě papíru

škroby pro povrchové aplikace: povrchové klížení – škroby zvyšují pevnost povrchu, snižují povrchové prášení a zlepšují tiskové vlastnosti škroby pro natírání – zlepšují potiskovatelnost papíru

textilní průmysl šlichtování, tužení např. dextrin pro finální úpravu tkanin, tužení stuh apod. v textilním průmyslu se používají především modifikované škroby s různými vlastnostmi podle požadavků jednotlivých operací (přípravářšké i zušlechťovací) šlichtování je příp. operace, kdy se zlepšují vlastnosti vláken pro následné tkaní (pevnost, ohebnost) výběr vhodného škrobu pro výrobu šlichtovacího roztoku je dán určitými vlastnostmi (pojivá schopnost, rychlost šlichtování apod.)

apretace je jedna z finálních úprav, účelem je zlepšit vlastnosti textilních výrobků (omak, nemačkavost, celkový vzhled, savost) výběr škrobu opět podle požadovaných vlastností ve finální operaci

farmaceutický průmysl výroba lepidel škrobová lepidla uplatňuje se především dextrin – výroba tekutých lepidel dextrin se používá buď samostatně nebo ve směsích s adhesivy farmaceutický průmysl acetylester oxidovaného škrobu – Acetamyl – používá se pro obdukci tablet

ostatní technická odvětví zahušťování, pojicí přísada (směsí na vodní bázi) slévárenský průmysl – specifické použití má žlutý dextrin jako pomocné pojivo do bentonitových formovacích směsi – zlepšení plastičnosti a spěchovatelnosti, zvýšení otěruvzdornosti forem dále se dextrin používá při výrobě žáruvzdorné keramiky, brusných kotoučů, zápalek apod., opět jako pojivo využití nachází též jako zahušťovadlo do barev a nátěrových směsí na vodní bázi

prádelny výroba plastů tužení prádla Katamyl – škrobící prostředek na prádlo, kationický škrob, který má silnější vazbu molekul škrobu na vlákno, neboť má kladný náboj, zatímco vlákno záporný. Oproti Solamylu dvakrát účinnější. výroba plastů nová možnost využití bramborového škrobu s výrazně ekologicky pozitivním dopadem výroba biodegradabilních plastů (sáčku, tácků, tašek apod.) lze je snadno kompostovat; možnost zkrmování (problém jiného znečištění – úvaha) problémem je nepříznivá cena vzhledem ke konvenčním plastům, další hospodářská omezení – daně, výrobní kvóty… legislativní nepřipravenost

zemědělská odvětví kopolymerát polyakrylonitril může přijmout vodu až do 100 násobku své hmotnosti. Kromě pěstování sazenic se osvědčuje i v semenářství. Použití k obalování osiv pomáhá ve fázi klíčení udržet vodní režim osiva a doplňovat potřebné živiny v případě, že je obohacen o hnojiva a ochranné prostředky. přípravek Flokulant Probio K používá se při zpracování prasečí kejdy. Při výrobě se přidává ke kejdě sláma v poměru 0,3:1. Při přidání škrobového přípravku je možno napojit na slámu až 14-ti násobek kejdy a zároveň při výrobě nevzniká žádná kapalina, což má výrazný ekologický efekt.

informační zdroje www.agris.cz – zemědělský portál Agris www.vubhb.cz – Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod www.lyckeby.cz – firma Lyckeby Amylex Vývoj nových typů modifikovaných škrobů pro potravinářské a technické účely; Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod; 1993 Dr. Tereza Vrbová; Víme, co jíme? Aneb: Průvodce „éčky“ v potravinách; Nakladatelství EcoHouse 2001