Doprava a její vliv na životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Advertisements

Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Dvořák Radek 9.A.
VY_32_INOVACE_03 - ZDROJE ENERGIE
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Terciér – Obslužná sféra
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
Příprava nové dopravní politiky ČR
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Vysoká cena ropy mnoha lidem způsobuje značné problémy. U autodopravců nebo jiných firem, které jsou závislé na vysoké spotřebě paliv, může vysoká cena.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Vliv dopravy na životní prostředí
Hybridní pohon Vojtěch frajt
Spalovací motory vznětové
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Tepelné stroje -motory
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vznětový a zážehový motor
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Magazín o budoucnosti dopravy
ZEMNÍ PLYN Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA VZTAH.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
1. 2 VÝZKUMNÉ CENTRUM JOSEFA BOŽKA Katedra elektrických pohonů a trakce K ČVUT Praha ELEKTROMOBILY A HYBRIDNÍ ELEKTROMOBILY Díl II Prof. Ing. Zdeněk.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
SPALOVACÍ MOTORY.
AUTOR : PATRIK MAHNERT SŠ EDUCHEM A.S. OKRUŽNÍ 128 MEZIBOŘÍ
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Hybridní káry Slovem "hybridní" se rozumí kombinace několika zdrojů energie pro pohon jednoho dopravního prostředku.
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Elektromobil automobil na elektrický pohon jako zdroj energie
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Vznětový motor Přemysl Opálka, David Šebestík, Michal Laška, Vu Thi Bao Ngoc, Klára Helešicová.
Raketový motor Simona Coubalová C2B.
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
POLOHA TĚŽIŠTĚ AUTOMOBILU
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
Krajina a životní prostředí
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
ALTERNATIVNÍ POHONY AUTOMOBILŮ Miroslav Kubíska
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
FYZIKA 3 VZNĚTOVÝ MOTOR ZŠ HejniceZ. Hyxa. Vznětové (Dieselovy) motory Palivo – motorová nafta Vznětový motor se vyrábí pouze ve čtyřdobé verzi, místo.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceZákladní.
Znečištění vzduchu dopravou
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Iveta Niederlová VY_32_INOVACE_13_17_dopravní prostředky 8
Tepelné motory - proudové a raketové motory
Transkript prezentace:

Doprava a její vliv na životní prostředí Základní škola Mohelnice, Vodní 27, 789 85 Mohelnice  Doprava a její vliv na životní prostředí Kliparty Technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí   Šimon Švub, VIII. B 

Doprava Rozlišujeme 4 základní druhy dopravy: Silniční Železniční Automobil, motocykl… Železniční Vlak, tramvaj, metro… Vodní Loď, vor, ponorka… Letecká Letadlo, vrtulník, padák… http://files.popuvky.webnode.cz/200000914-af7edb2eb2/D%C3%A1lnice-D1.jpg http://www.zelpage.cz/news_n/otrokovice.jpg http://test.visitbohemia.cz/img/dop/pi-11-13b.jpg http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/original/Jun2009/519263.jpg?d41d

Klady dopravy Schopnost dopravy přepravovat materiál a zboží Zabezpečení dopravy do určitého místa regionu Požadovaný stupeň rychlosti dopravy Časová jistota dosažení cíle, např.: četnost dopravních spojů Schopnost vytvářet síť http://cs.wikipedia.org/wiki/Doprava http://www.rsd.cz/sdb_intranet/sdb/img/mapy/cr_500vrst.jpg

Zápory dopravy produkce odpadu hluk a vibrace nehody zábor půdy (zabere se město silnicí) znečištění ovzduší, vody a půdy http://i.lidovky.cz/11/093/lngal/HLM18f23c_vyfuk.jpg http://img9.rajce.idnes.cz/d0903/5/5458/5458247_9a98b3233403eb03eb17d98fefa60645/images/03_NEHODA_CHRAST_PODLAZICE_21092011.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Panensk%C3%BD_T%C3%BDnec,_silnice_7.JPG

JAKÝMI PROSTŘEDKY SNÍŽIT VLIV DOPRAVY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ?

Lambda sonda Vstřikování paliva Biopaliva Alternativní zdroje pohonu Udržitelná doprava

Lambda sonda Je to kyslíkový senzor umístěný ve výfukovém potrubí automobilů se zážehovým motorem. Určuje správný směšovací poměr paliva a vzduchu, který je důležitý pro snížení škodlivých emisí ve výfukových plynech. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Lambda_sond_till_volvo240_etc.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Lambda_sonda

Vstřikování paliva Je způsob přípravy směsi paliva se vzduchem pro spalovací motory. Spočívá ve stlačení dávkovače paliva přes malý otvor - trysku vstřikovače do prostoru motoru. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Inline_EDC_pump.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Vst%C5%99ikov%C3%A1n%C3%AD_paliva Vstřikovač proudového leteckého motoru Řadové vstřikovací čerpadlo vznětového motoru

Biopaliva Bionafta – výroba z jakéhokoliv rostlinného oleje Bioethanol – vyrábí se technologií alkoholového kvašení z biomasy Butanol – získává se komerčně z fosilních paliv. Bioplyn – vyskytuje se přirozeně v mokřadech, sedimentech a v trávicím ústrojí (přežvýkavci) http://tovar.topshopping.sk/uploads/product/image/20/578660/_vyr_47bioalkohol-uni-1l.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Bioethanol http://cs.wikipedia.org/wiki/Biopalivo http://www.gerotop.cz/images/potrub%C3%AD%20pro%20bioplyn.jpg

Alternativní zdroje pohonu Elektromobily – jsou na trhu už dlouhou dobu. Bohužel zájem o ně není velký – kvůli krátkému dojezdu. Hybridní pohon – mají dva motory, spalovací a elektromotor. Vodíkový pohon – dal by se označit za palivo budoucnosti. http://i.lidovky.cz/09/072/lngal/BAT2c64b9_hydrogen_bmp.jpg http://vedmakalouskova.tripod.com/hybrid.htm http://aa.ecn.cz/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/elektromobil_cez2.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Honda_Civic_Hybrid_Racecar.JPG

Elektromobil Škoda, 1944

Udržitelná doprava Je to doprava, která se snaží minimalizovat dopad na životní prostředí a využívá spíše obnovitelných zdrojů. Chůze Jízda na kole Veřejná doprava

Kvíz Jak se nazývá způsob přípravy směsi paliva se vzduchem pro spalovací motory? a) vstřikování paliva b) vstřikování vzduchu c) vysávání paliva Jak se nazývá kyslíkový senzor umístěný ve výfukovém potrubí? a) sonda lambáda b) sonda lambda c) sonda lombda Co se vyrábí z jakéhokoliv rostlinného oleje? a) bionafta b) bioethanol c) bioplyn Kde se přirozeně vyskytuje bioplyn? a) v mléce b) v pampeliškách c) v mokřadech Co by se dalo označit jako palivo budoucnosti? a) hybridní pohon b) vodíkový pohon c) elektrický pohon 1a 2b 3a 4c 5b

Děkuji za pozornost! Šimon Švub

Zdroje http://files.popuvky.webnode.cz/200000914-af7edb2eb2/D%C3%A1lnice-D1.jpg http://www.zelpage.cz/news_n/otrokovice.jpg http://test.visitbohemia.cz/img/dop/pi-11-13b.jpg http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/original/Jun2009/519263.jpg?d41d http://cs.wikipedia.org/wiki/Doprava http://www.rsd.cz/sdb_intranet/sdb/img/mapy/cr_500vrst.jpg http://i.lidovky.cz/11/093/lngal/HLM18f23c_vyfuk.jpg http://img9.rajce.idnes.cz/d0903/5/5458/5458247_9a98b3233403eb03eb17d98fefa60645/images/03_NEHODA_CHRAST_PODLAZICE_21092011.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Panensk%C3%BD_T%C3%BDnec,_silnice_7.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Lambda_sond_till_volvo240_etc.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Lambda_sonda http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Inline_EDC_pump.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Vst%C5%99ikov%C3%A1n%C3%AD_paliva http://tovar.topshopping.sk/uploads/product/image/20/578660/_vyr_47bioalkohol-uni-1l.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Bioethanol http://cs.wikipedia.org/wiki/Biopalivo http://www.gerotop.cz/images/potrub%C3%AD%20pro%20bioplyn.jpg http://i.lidovky.cz/09/072/lngal/BAT2c64b9_hydrogen_bmp.jpg http://vedmakalouskova.tripod.com/hybrid.htm http://aa.ecn.cz/img_upload/e6ffb6c50bc1424ab10ecf09e063cd63/elektromobil_cez2.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Honda_Civic_Hybrid_Racecar.JPG Kliparty, vlastní zdroje Česká televize (ČT2)