Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dvořák Radek 9.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dvořák Radek 9.A."— Transkript prezentace:

1 Dvořák Radek 9.A

2 Popis ČD České dráhy jsou národní železniční společnost v České republice. Skupina České dráhy zahrnuje České dráhy, a.s. a její dceřiné společnosti včetně ČD Cargo, a.s. V Česku je dominantním dopravcem v osobní i nákladní železniční dopravě. Skupina ČD je s 25 tisíci zaměstnanců jednou z největších českých firem jak podle počtu zaměstnanců (ještě v roce 2010 největší), tak podle konsolidovaných tržeb.

3 Klíčoví lidé Generální ředitelé Českých drah, a. s. Dalibor Zelený
Petr Kousal Josef Bazala, přešel do dceřiné společnosti ČD Cargo Petr Žaluda Daniel Kurucz, od 21.února >

4 Osobní železniční doprava
České dráhy a SŽDC tradičně rozlišují kategorie vlaků (spojů) pro přepravu cestujících: osobní vlak (Os), spěšný vlak (Sp), rychlík (R) a expresní vlaky. Expresní vlaky (vlaky vyšší kvality) se rozlišují na expres (Ex), Intercity (IC, mezi něž patří i vlaky s obchodním označením SC, SuperCity), EuroCity (EC) a EuroNight (EN). Tradiční osobní vlaky k vidění po celé ČR.

5 Vozový park ČD ČD nově vlastní jednotky ČD RailJet, které vyrábí rakouská společnost Siemens. ČD RailJet se postupně nasazují na spoje EC na trase Praha hlavní nádraží -> Wiener Neustadt Hbf. ČD celkem objednalo 7 jednotek. Od Österreichische Bundesbahnen (ÖBB, rakouský národní dopravce) si ČD pronajali více systémové lokomotivy 1216, zvané Taurus. RailJet patří mezi nejmodernější vlaky Českých drah.

6 ČD RailJet ČD Taurus ČD Taurus

7 Korporátní nátěr ČD mají svůj vlastní lak, který je označen názvem Najbrt. Lak je pojmenován podle autora studia Najbrt Aleše Najbrta.

8 Lak ČD Cargo Vychází z laku Českých drah z Najbrtu, ale od ČD se liší.

9 PESA POLAND ČD si nechali u polského výrobce PESA Poland zrekonstruovat vozy na rychlíkové spoje na trase Brno – Olomouc a Kolín – Ústí. Dále si nechali vyrobit motorové jednotky řady 844 zvavé RegioShark.

10 ŽOS Vrútky I u slovenských kolegů si ČD nechali zrenovovat vozy. Jedná se o bistro vozy řady ARmpee, které jsou složené z 1. vozové třídy a bistro oddělení.

11 Pars nova Šumperk V Šumperku si ČD nechali zrekonstruovat vozy pro zlepšení dálkových spojů. Jedná se o velkoprostorový vůz Bdmpee a servisní vůz řady Bbdgmee.

12 ŠKODA Plzeň Samozřejmě i u Škody Plzeň si ČD nechali zhotovit nějaké vlaky jako jsou: RegioPanter a elektrická lokomotiva 380.

13 Zdroje


Stáhnout ppt "Dvořák Radek 9.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google