Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 10: DIVERZITY MANAGEMENT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
MARKETING A MANAGEMENT
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Marketingové prostředí
Ruská federace x WTO a OECD
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Komunitní a otevřená škola
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Model transkulturní péče
Tržní prostředí.
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 12: DIVERZITY MANAGEMENT VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Předmět: STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 12: DIVERZITY MANAGEMENT VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Model struktury strategického managementu
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Regionální politika EU v období
Marketingový plán podniku
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Ekonomika malých a středních podniků
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Úvod, základní principy a cíle
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Transkript prezentace:

Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 10: DIVERZITY MANAGEMENT VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Téma 10: DIVERZITY MANAGEMENT

OBSAH A PODSTATA DIVERZITY MANAGEMENTU Podstatou diverzity (různorodosti) je uznání a oceňování rozdílů mezi lidmi Překlad: Diversity management = řízení diverzity, řízení různorodosti či rozmanitosti. Diversity management (DM) proces směřující k vytváření a prosazování pozitivního pracovního prostředí = ocenění podobností i rozdílností lidí; možnost uplatit lidský potenciál a maximální přínos ke strategickým cílům firmy; vytváří podmínky pro proces adaptace – oboustranné přizpůsobování se osob z různého kulturního a sociálního prostředí; je to nástroj podnikového vedení = firma akceptuje a respektuje odlišnosti = využití jako pozitivum k dosažení úspěchu firmy; odraz sociálních aspektů v podniku, vzájemného porozumění mezi lidmi a zodpovědné spoluexistence ve společnost; Diverzita uznání a ocenění rozdílů mezi lidmi z hlediska věku, gendru, fyzických schopností, společenského statusu, etnické příslušnosti, náboženství; není pouze personálním problémem – projevuje se v interní i externí komunikaci, marketingu i obchodu; možnost všem jedincům uplatnit rozdílné pohledy, schopnosti, kreativitu.

VÝZNAM DIVERSITY MANAGEMENTU určitá nadstavba = vliv na kulturu podniku, využívání k naplnění mise a vize firmy, efektivní plnění stanovených cílů. důležitá součást řízení lidských zdrojů a jejich strategického rozvoje Demografický trend snižování počtu obyvatel v produktivním věku = hrozba ekonomické krize; zapojení nevyužitých pracovních rezerv = negativní vliv stereotypů, konzervativních postojů a předsudků potenciální vliv rasistických a antisemických sil; Nutnost: objektivního posuzování pravidel rovných příležitostí odbourávání diskriminace a předsudků; Diskriminace pracovní = zavrhování lidí vzhledem k: pohlaví, rodinné situaci, zdravotnímu omezení, věku, fyzickým či charakterovým vlastnostem. Velký problém

SOUČASNOST: NUTNOST, POTŘEBA TRADIČNĚ zajišťování legislativních opatření pro vytváření rovné příležitosti akce na podporu znevýhodněných skupin obyvatel na trhu práce; D M SOUČASNOST proaktivní podoba = různorodé pracovní prostředí je pro firmu výhodou. politicko ekonomický rámec podnikání; sociální úroveň lidí v daném regionu; kvalifikovanost, vzdělanost a technickou úroveň ; legislativu v daném regionu; hodnotový řebříček, zvyklosti a tradice cílové země. Nutnost znát: rozhodující je postoj vrcholového vedení a vlastníků – ti formulují závazné strategie a postupy v aktivitách firmy; nutnost a schopnost domluvit se v jiném jazyce; znát a mít potřebné interkulturní kompetence. Realizace DM ve firmě

ÚROVNĚ DIVERZITY Diverzitu je nutno chápat jako jeden z rozhodujících trendů řízení lidských zdrojů ve 21. století Úrovně diverzity Základní (primární) dimenze: vliv na pracovní uplatnění člověka, obsahuje zjevné znaky = pohlaví, věk, rasu, etnickou příslušnost, mentální a tělesné charakteristiky, sexuální orientaci. Sekundární dimenze: důležité postavení při utváření hodnot, očekávání a zkušeností lidí; ekonomických status, rodinný stav, mateřský jazyk, mobilita v zam., vojenská zkušenost, náboženství, geografická příslušnost; Osobnost člověka = osobní styl jednání a chování každého jednotlivce. Interní dimenze = vnitřní znaky (člověk je obtížně může změnit) = rasa, národnost, pohlaví, sexuální orientace, věk, zdravotní stav. Jiné členění diverzity Externí dimenze = bydliště, osobní zvyky, způsoby trávení volného času, náboženská orientace, vzdělání, pracovní zkušenost, vzhled, partnerský a rodičovský vztah. Organizační dimenze = funkční zařazení, pracovní náplň, příslušnost k odborům, jiným spolkům, služební stáří

VÝHODY UPLATŇOVÁNÍ DIVERZITY Diverzita ve firmě = posílení iniciativy zaměstnanců prezentace různých názorů, způsobů práce a řízení, využívání mnoha jazyků a kultur, zejména jejich stylu řešení problémů; ekonomické – dobré vzájemné vztahy = kvalitativní posun kultury podniku, rozvoj strukturálního i organizačního kapitálu = posílení konkurence schopnosti firmy. Programy diverzity: školení ve firmě zaměřené na podporu diverzity; mentoring a koučink; speciální vzdělávací programy inkluze = smysl naplnění integrace osob různých kultur, porozumět jejich zvláštnostem, rozvíjet vztahy přátelství, analyzovat možné příčiny bariér a jejich eliminace; vyhodnocování účinnosti jednotlivých programů DM. Další možné přínosy: zvyšování schopnosti efektivní komunikace v kulturně odlišném prostředí; vyšší adaptabilita, sebejistota, připravenost na jednání; aktivní předcházení konfliktům a nedorozuměním z odlišného způsobu komunikace; zlepšení míry inovace, kreativity a motivace zaměstnanců; efektivní řízení kulturně spíšeného týmu = zlepšení reputace firmy.

PŘÍNOSY DIVERZITY vyrovnání nepříznivého demografického vývoje; Společnost: vyrovnání nepříznivého demografického vývoje; prevence ekonomického kolapsu – důvod klesající porodnosti Jednotlivec: zvýšení možnosti uplatnit se na pracovním trhu; bez ohledu na národnostní, věkové, zdravotní, rodinné odlišnosti. Firma: různorodost jako konkurenční výhoda; různorodost týmů = vyšší produktivita, lepší pracovní aktivita; rozšíření sortimentu a služeb pro menšinové a dosud opomíjené skupiny zákazníků; pozitivní odraz na růstu organizačního výkonu = vyšší zisky firmy; řízení diverzity = samostatná manažerská disciplína. Řízení lidských zdrojů profesní orientace = význam a důležitost různorodosti v této oblasti; osobnostní rysy, schopnosti, zkušenosti = různý přístup k řešení úkolů; jednotlivé fáze projektů vyžadují různé dovednosti; spolupráce lidí s různými životními i pracovními zkušenostmi, odlišným zázemím, znalostmi či zájmy = velká výhoda pro firmu. Cíle řízení různorodosti vytvořit inkluzivní firemní klíma = rozvoj pracovního potenciálu lidí; možnost optimálně reagovat na potřeby dodavatelů i zákazníků

SOUČASNÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE Většina zaměstnavatelů = není důvod se koncepty diverzity a různorodosti zabývat. Určitá výjimka = dceřiné společnosti velkých nadnárodních firem. Silná neznalost přínosů diversity managementu – řízení různorodosti ve firmě. Realita. Srovnání platů mužů a žen: průměrný rozdíl mezi mužem a ženou je až 26%. zhoršuje se se zvyšujícím vzděláním a zastávanou pozicí. V manažerské sféře vydělávají ženy pouze 55% toho co muži i když mají odpovídající zkušenosti a praxi. značné rezervy politiky integrace národnostních menšin; malé zkušenosti se soužitím s etnicky a národnostně odlišnými spoluobčany = nahrává xenofobii a rasismu. Zkušenosti Negativa: teroristické útoky posledních let značně nabouraly světovou víru v myšlenku multikulturalismu; obecný nedostatek etiky, nízký respekt k zákonným normám; aktuální otázka celé Evropské unie; pozitivní i negativní stránky = promítají se i do podnikového prostředí; populace ČR stárne = příliv nových lidí by měl být vítán, ale = nízká kvalifikace příchozích = neznalost řeči, velké kulturní odlišnosti. Přistěhovalectví:

SOUČASNOST EVROPSKÉ UNIE Proces evropské integrace za poslední desetiletí= neschopnost Evropské unie regulovat,„tlumit“ destruktivní živelnosti modelu globálního kapitalismu. Zklamání z činnosti nadnárodních institucí = = návrat domácích politických elit, návrat národního šovinismu. důsledek rizika Možnost rozmělnění potenciálu EU do několika center: Berlín, Paříž, Londýn Část Unie bude usilovat o prohloubení kooperace s Ruskem = negativní tlaky v Pobaltí a Polsku = protiruský sentiment se stane důležitou součástí zahraniční politiky tohoto regionu Zesílení separatistických požadavků některých evropských regionů: Belgie = Valoni a Vlámové; Itálie = rozpad na tři státy; Španělsko = Kastílie a Aragonie x Katalánsko; Baskidsko Velká Britanie = Skotsko, Welšané, Irové; nárůst politického extremismu v NSR Turecko se bude reislamizovat = zhoršení vztahů s Izraelem a prohloubení vztahů s Íránem; poroste jeho vliv na Balkáně = kontroverzní momenty (nezávislé Kosovo) = výbušný balkánský kotel

ODRAZ SEVEROAFRICKÝCH RIZIK V EVROPĚ změny v sociální struktuře v zemích Evropské unie Nárůst migrace Libye = byla hlavní tranzitní zemí uprchlíků z Afriky = Kaddáfího „vydírání“ států jižní Evropy; ubývání původních obyvatel evropských států = nutnost využívat přistěhovalců; poroste potřeba technicky vzdělaných absolventů – mladí lidé v EU spíše humanitní vzdělání; nárůst problémů soužití různých etnik = nacionalismus a evropská identita versus technická vyspělost imigrantů; Demografický vývoj regenerace plodnosti = nezájem státu ani občanských sdružení; dítě přestalo být smyslem života; nepřináší okamžitý ekonomický zisk možný nárůst profitu politických sil „krajní pravice“ = jejich názory se mohou stát součástí hlavního politického proudu (např. některé oblasti na severu Čech; možná potřeba orientace stávajících pravicových i levicových stran na voliče mezi neevropskými přistěhovalci; Možná perspektiva na jedné straně nacionalismus a volání po národní identitě Výsledek: paradoxní potřeba nových pracovních sil k udržení tempa ekonomiky

ODRAZ SEVEROAFRICKÝCH RIZIK V EVROPĚ energetická bezpečnost nutnost diverzifikace dodávek fosilních paliv do Evropské unie. míra využívání energie z obnovitelných zdrojů. míra využívání jaderné energie Snaha snížit závislost na dodávkách z Ruska Fosilní paliva Projekt jižního koridoru – plynovod Nabucco – problémy s Íránem – v případě útoku USA a Izraele – může zablokovat Hormúzský průliv = 10% spotřeby USA, ale 25% spotřeby Evropy. Problémy bilaterální spolupráce některých států EU s Ruskem – projekty Nord Stream (Německo) a South Stream. Ostatní zdroje Fotovoltaika, větrné elektrárny = náhrada fosilních paliv – v dohledné době málo reálné Biopaliva = nepříliš dobrá energetická bilance; = možný nárůst nedostatku potravin a vody

Jeden z velmi vážných důvodů, které významným způsobem podněcují potřebu aktivit posuzování různorodosti: rozdílný přístup k: filozofickému a náboženskému pojetí světa jiné hierarchii hodnot a řazení priorit Vše jako souhrn etnických, sociologických, politických a ekonomických vztahů a náboženských imperativů

MOŽNÁ BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA ČR Mezinárodní vliv na možný vznik krizových situací Bezpečnostní politika v podmínkách České republiky Dopad vlivu schengenského prostoru - volný pohyb osob i na naše území Probíhající ekonomické reformy – negativní dopad na obyvatele i imigranty. Zahraniční teroristické skupiny pod rouškou a „ve jménu“ svého vyznání se mohou mstít za některé neuvážené výroky politiků ČR. Imigranti = chudáci, ale také teroristé, krimi živly Nespokojenost imigrantů z arabských zemí žijících na území ČR Nepokoje, fanatismus, násilí Výzva V. Havla (7.3.2011) k vojenskému zásahu v zemi, kde vládne „šílený zločinec a vrah“. Nutné snížení životní úrovně domácích obyvatel Nenávist vůči přistěhovalcům = nárůst nebezpečí etnických konfliktů Bělehrad 1999 Kábul 2001 Bagdád 2003