CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
REAKCE ANIONTů Praha – město našeho života
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
SOLI RZ
Typy chemických reakcí
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Chemické vlastnosti nerostů
Kovy alkalických zemin
Přírodovědné praktikum Sacharidy 9. ročník
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Elektrochemická řada napětí kovů
LABORATORNÍ PRÁCE Organická analýza PaedDr. Jiřina Ustohalová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Technicky významné kovy
FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI NEROSTŮ
Systematická mineralogie Sulfidy
Systematická mineralogie Prvky 1
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Systematická mineralogie Halogenidy
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Jak vznikají soli.
Chemické vlastnosti nerostů Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Jan Novák Číslo a název klíčové aktivity: Interní číslo: nevyplňovat.
FYZIKA 7. ROČNÍK RYCHLOST Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Systematická mineralogie Prvky 2
Systematická mineralogie Uhličitany
Škola:. Základní škola Kladruby
Chemické vlastnosti nerostů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
Systematická mineralogie Oxidy - hydratované
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Další vlastnosti nerostů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Chemické rovnice a reakce v praktické výuce chemie
Pětiminutovky z anorganické chemie
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogie.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Třídění podle chemického složení
Přehled chemických vzorců
Transkript prezentace:

CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ PŘÍRODOPIS 9. ROČNÍK CHEMICKÉ VLASTNOSTI NEROSTŮ Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Chemické vlastnosti nerostů Chemické složení nerostů je základem jejich třídění do soustavy nerostů. Jsou to skupiny prvků (kovy, nekovy) a sloučenin (sulfidy, halogenidy, oxidy, uhličitany, křemičitany, sírany).

Rozpustnost ve vodě Z předložených nerostů (sůl kamenná, křemen, zlato, pyrit) vyberte rozpustné ve vodě. Rozpustné – sůl kamenná Nerozpustné – křemen, zlato, pyrit (časem se na povrchu mění na hnědel)

2. Reakce s kyselinami a roztoky hydroxidů většina nerostů se rozkládá křemen, zlato, platina – odolné

Úkol: Pozorujte reakci nerostů s kyselinou chlorovodíkovou Pomůcky: stojan, kahan, zkumavky, držák Chemikálie: kyselina chlorovodíková, vápenná voda Přírodniny: kalcit, křemen, siderit Postup: 1. Do zkumavek se zředěnou kyselinou chlorovodíkovou vložte úlomky nerostů. 2. Pozorujte, zda s ní reagují za studena nebo po mírném zahřátí. 3. Unikající CO2 dokažte vápennou vodou. Namočte tyčinku do vápenné vody a pak ji přiložte k ústí zkumavky (vzniká bílá sraženina).

Závěr: Odpovězte na následující otázky: Který nerost reagoval s kyselinou za studena? kalcit 2. Který nerost potřeboval k reakci s kyselinou zahřát? siderit 3. Který nereagoval vůbec? křemen 4. Průběh chemické reakce zapište pomocí rovnice: Kalcit – uhličitan vápenatý CaCO3 + 2HCl CO2 + H2O + CaCl2 Siderit – uhličitan železnatý FeCO3 + 2HCl CO2 + H2O + FeCl2

3. Rozklad při vyšších teplotách Úkol: Pozorujte změny nerostů při zahřívání Pomůcky: zkumavky, držák, kahan Přírodniny: sádrovec, křemen, kalcit Postup: 1. Žíhejte ve zkumavkách postupně nerosty. 2. Pozorujte změny. Závěr: Ze sádrovce se uvolňuje voda. Kalcit se rozkládá na oxid vápenatý a oxid uhličitý. Křemen se nemění.

Zdroj: VALIŠ, J.; ĎUROVIČ, V.; FEDIUOKVÁ, E.; KOČÁREK, E.; Přírodopis pro 8. ročník ZŠ. 6. vyd. Praha: SPN, 1992. ISBN 80 – 04 – 26325 – 9. s. 30 – s. 31; s. 33.