Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTERY.
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Chemické prvky-nekovy č.1
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Kyselý déšť.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Síra – 16S Patří do VI. A hlavní podskupiny a třetí periody
Chalkogeny Richard Horký.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Síra.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Shrnutí teoretických poznatků
Složky krajiny a životní prostředí
SULFIDY Ec.
CH_102_Prvky_Uhlík a síra
nejdůležitější minerály
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Síra Autor: Mgr
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Klára Hamšlágerová sexta A
Marie Jouglíčková Monika Placatová
NEKOVY SÍRA.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Krajina a životní prostředí
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Uhlík, síra, fosfor.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.
Síra.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MOLYBDEN.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Transkript prezentace:

Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál

Základní Informace Značka: S / Atomové číslo: 16 Chemický prvek: nekov Barva: žlutá Skupina: chalkogeny Výskyt: hojně zastoupen v přírodě

Legendy & Mýty Síra nepatří zrovna k typickým minerálům, kterým by byla přisuzována nějaká výjimečná či zázračná vlastnost. Nepatří ani ke kráskám minerálového pole, namísto toho pro své široko rozsáhlé vlastnosti byla oblíbena již ve starověké Číně. 

Pyrotechnika  Ve starověké Číně sloužila síra jako jedna ze složek střelného prachu. Jako součást různých výbušnin a zábavní pyrotechniky se síra používá dodnes, i když po vynálezu dynamitu význam těchto směsí značně poklesl.  

Síra sopečného původu Síra se jako čistý chemický prvek objevuje v oblastech s bohatou vulkanickou činností.

Výskyt  Hlavní oblast těžby síry je Polsko, Povolží, Kazachstán, Itálie a USA. - Sulfidy: sfalerit (sulfid zinečnatý), pyrit (disulfid železa), galenit (sulfid olovnatý). - Soli - Sírany: Síran vápenatý (CaSO4 - sádrovec) - Kyseliny: Kyselina sírová (H2SO4) - Horniny biologického původu: uhlí a ropa - Oxidy: nekontrolovatelným spalováním síry unikají do ovzduší oxidy siřičité i sírové - Vulkanická činnost: při erupci sopky

Kyselé deště  Ekologickým problémem je vzrůstající obsah oxidů síry v atmosféře jako důsledek lidské činnosti, především ve spojení s energetikou a vytápěním, neboť se v poměrně velkém množství vyskytuje v uhlí. Tyto oxidy reagují s vodní parou obsaženou ve vzduchu za tvorby kyseliny siřičité a sírové a dostávají se zpět na zem ve formě kyselých dešťů. Po vsáknutí do půdy pak mění její pH na kyselejší, což negativně ovlivňuje růst řady rostlin. Typickým příkladem je vymírání jehličnatých lesů v Krušnohoří a v Krkonoších. SÍRA

Další použití… Chemický průmysl (vulkanizace kaučuku) Textilní průmysl (bělení) Potravinářství (dezinfekce – síření) Stupeň tvrdosti síry: 2 – (dá se rýpat nehtem)

MSM   MSM (methylsulfonyl methan) je zdrojem organické síry. Síra je v našem organismu potřebná pro zdraví většiny tkání. Je obsažena v kůži, vlasech, nehtech, šlachách, vazech i svalech…

Síra pro krásu a zdraví organismu Síra je nezbytná pro tvorbu inzulínu. Není tedy překvapením, že MSM pomáhá při mnoha onemocněních a je důležitý pro zdravý mladistvý vzhled. MSM je přírodní složkou mnoha druhů čerstvého ovoce, zeleniny, mořských živočichů a masa. Největší koncentrace MSM je v mléce, vajíčkách, červené paprice, cibuli, česneku, čočce, slunečnicových semínkách, sójových bobech, zelí, brokolici a růžičkové kapustě.

Následující nemoci mohou být pozitivně ovlivněny užíváním potravinového doplňku MSM: Akné Alergie Artritida – zánět kloubů Astma Bolesti svalů, křeče Diabetes (cukrovka) Chronická únava Lámavé vlasy a nehty Lupenka Migrény Poškození kůže a stárnutí kůže

KONEC