Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_298_Mer Druh učebního materiáluPrezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_298_Mer
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví PředmětZPV Ročník2. Název tematické oblasti (sady)Ekologie Název vzdělávacího materiáluPotravní vztahy Anotace Prezentace slouží jako obrazová i textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o stavbě a funkci ekosystému, zdůrazňuje sluneční záření jako prvotní zdroj energie. Navazuje na prezentaci Vztahy organismu a prostředí. Vysvětluje potravní vztahy mezi organismy a klíčová slova této problematiky. Zhotoveno, (datum/období)7. května 2013 Ověřeno23. května 2013
Biotické podmínky života vytváří pro dané jedince vhodné prostředí – niku, ve kterém se optimálně vyvíjí a rozmnožují. Prvotním zdrojem pro život je sluneční energie, kterou pohlcují zelené rostliny. Ty pak produkují organické látky, které jsou součástí potravy živočišných organismů.
Potravní vztahy mezi organismy jsou spojeny do složitých potravních řetězců. Zelené rostliny jsou producenti – produkují organické látky, potřebné pro jiné organismy. Živočichové jsou konzumenti – živí se rostlinami či jinými živočichy.
Konzumenti se člení: 1.řádu - býložravci- živí se jen rostlinnou potravou – např.: larvy hmyzu, vysoká lesní zvěř, zajíci, drobní korýši Vyšší řády - masožravci: 2. řádu - hmyzožraví ptáci, drobné ryby 3. řádu - drobné šelmy a dravci, malé dravé ryby 4. řádu - větší šelmy a dravci, velké dravé ryby.
Dalším typem organismů jsou: rozkladači – destruenti - rozkládají těla uhynulých rostlin a živočichů/mrtvá těla producentů a konzumentů/žížaly, bakterie, houby, roztoči Příklad: Osení, zelená píce zajíc, divoký králík, srnec liška, vlk
„Přesun látek i energie obsažené v chemických vazbách organických látek mezi rostlinami, býložravci, masožravci a rozkladači (bateriemi, houbami, roztoči, žížalami) se nazývá potravní řetězec“ (BRANIŠ, 2002, s. 53). Jedná se tedy o přesun živin mezi producenty, konzumenty a rozkladači.
Potravní řetězce, které začínají od zelených rostlin, se nazývají pastevně kořistnické (pastevní) - výsledkem jsou složité organické látky (stavební látky těl). Na ně navazují rozkladné (dekompoziční) řetězce – to je rozklad složitých organických látek mrtvých těl organismů až na jednoduché anorganické látky.
Použitá literatura: BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 3. vyd. Praha 4: Informatorium, spol. s r.o., s ISBN RAJCHARD, J., et al. Ekologie III. 1. vydání. České Budějovice: KOPP, 2002, s ISBN KVASNIČKOVÁ, D. Základy ekologie. 3. vyd. Praha 1: Fortuna, s ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.