Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_05_PVP_286_Mer Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Hana Merclová VY_32_INOVACE_05_PVP_286_Mer

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Obchodní akademie, Hotelnictví PředmětZPV Ročník2. Název tematické oblasti (sady)Ekologie Název vzdělávacího materiáluBiosféra Anotace Prezentace slouží jako textová podpora výuky a přispívá k prohloubení znalostí o globálních ekosystémech. Objasňuje soužití rostlinných a živočišných společenstev na Zemi. Dotýká se druhové i územní ochrany v rezervacích. Souběžně lze použít obrazovou prezentací Biomy. Zhotoveno, (datum/období)23. února 2013 Ověřeno16. května 2013

3

4 „ Hlavní společenstva, v nichž se vyvinul systém potravních (látkových a energetických) vazeb, nemohou existovat nejen bez sluneční energie, ale ani bez dalších faktorů prostředí – vody, půdy, živin atd. Souhrn živých a neživých složek, které se vyskytují v určité době a v určitém prostoru a mezi nimiž dochází ke koloběhu látek a toku energie bez výrazné závislosti na okolí, se nazývá ekosystém.“ (BRANIŠ, 2002, s. 159 )

5  1. Vodní ekosystémy - se rozdělují na:  a. ekosystémy mořské  b. ekosystémy sladkých stojatých vod ( rybníky,močály,jezera)  c. ekosystémy tekoucích vod (potoky,řeky)  d. ekosystémy brakických vod ( řeky ústí do moří, kde se mísí voda sladká a mořská) V jmenovaných vodních ekosystémech žijí typické rostlinné a živočišné organismy (CVRČEK, 1993).

6  velmi rozmanité „Pro ekosystémy na souši jsou rozhodující abiotické podmínky  teplota prostředí, - životní děje mohou podle dosavadních poznatků probíhat v teplotním rozsahu od -200 do 300 °C. Slunce je nejen zdrojem tepla, ale i světla. Světelné záření je nezbytným zdrojem energie pro klíčový životní proces na Zemi - fotosyntézu rostlin.“(BRANIŠ, 2002, s. 21 )  vlhkost,  střídání podnebných podmínek,  kvalita půdy.

7 Ekosystém stejného charakteru (např: poušť, tundra, opadavý les, step).  Pestrost jednotlivých biomů je ovlivněna i vzdáleností od světových oceánů. Přímořské oblasti mají více vláhy oproti suššímu vnitrozemí.

8 Hlavní ekosystémy Země (biomy) Mezi typické biomy na Zemi patří:  - polární oblasti, tundra, lesotundra, tajga (oblast jehličnatých lesů),  - oblast opadavých smíšených a listnatých lesů, lesostep, step,  - polopoušť a poušť,  - stepní ekosystém (prérie, savany ).

9 Příklad:  „Česká republika náleží do oblasti biomu listnatých a smíšených lesů mírného pásu.  Téměř celé území, na němž se naše republika rozkládala, bylo pokryto lesy.  Asi 65 % dřevin bylo listnatých. Dominantní dřevinou byl buk a dub.  Dnes pokrývají lesy povrch naší republiky pouze z jedné třetiny a listnaté lesy zaujímají jen asi 23 % z celkové plochy porostlé lesem.“ (BRANIŠ, 2002, s. 95 )

10  Ochrana druhová - týká se vzácných ohrožených druhů zvířat a rostlin.  Ochrana územní/ekosystémová - jedná se o zachování jedinečných, člověkem nedotčených území. V chráněných oblastech - rezervace, působí orgány státní správy: jejich úkolem je zajišťovat ochranu a řídit - vstupy osob - soupis a sčítání rostlinných i živočišných druhů - sběr a lov - budování komunikací

11 Použitá literatura: BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí. 3. vyd. Praha 4: Informatorium, spol. s r.o., 2004. s. 203. ISBN 80-7333-024-5. RAJCHARD, J., et al. Ekologie III. 1. vydání. České Budějovice: KOPP, 2002, s. 197. ISBN 80-7232-191-9. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google