Fytoremediace Pavel Lukeš, Bi-Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_375.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
List autor: David Hainall.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Partiční koeficient Kow Awater  Aoctanol
Potravní pyramida.
VÝŽIVA ROSTLIN.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
technologie využití biomasy
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Charakteristika ekosystému
Rostlinná produkce a prostředí
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
MECHOROSTY Stavba rostliny Tobolka s výtrusy Štět Lístky Lodyžka
Pionýrů 400, Frýdek-Místek
Heterocykly.
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z.
Téma : Nízkoenergetický dům konstrukční možnosti domu konstrukce s izolací kontaktní Vypracoval: Ing. Wasserbauer Radek.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Rostliny - význam a jejich dělení.
KAPRAĎOROSTY VY_52_INOVACE_B1 – 32 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podmínky života na Zemi
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_365.
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Drtič.
Život rostliny Lenka Kraváčková.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Kukuřice setá (Zea mays)
Cizorodé látky v potravním řetězci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravní pyramida, potravní řetězec
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Trvalá pletiva. Rostlinná pletiva (dělení) Podle schopnosti dělení rozlišujeme: Meristematická (dělivá) – umožňují růst Trvalá – vznikají činností dělivých.
Pedosféra.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Energie ohně.
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Stavba rostlinného těla
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rostliny - význam a jejich dělení.
Využití přiměřených technologií, příklady využití alternativních zdrojů energie a bezodpadových technologií.
Transkript prezentace:

Fytoremediace Pavel Lukeš, Bi-Z

Fytoremediace Definováno jako technologie využívající zelené rostliny k fixaci, akumulaci a rozkladu nebezpečných kontaminantů z vody, půdy a vzduchu Tyto rostliny pomocí svých detoxikačních metabolických procesů jsou schopny toxické látky přeměnit na méně toxické či netoxické.

Nevýhody Toxické látky zůstávají v rostlině v pletivech či buňkách Některé látky rostlina nedokáže přeměnit, ty se pak v rostlině hromadí a likvidují se při dalším zpracování rostliny po sklizni Možnost šíření potravním řetězcem Listy s akumulovanými látkami mohou odpadávat a látka se může uvolňovat do prostředí Malé množství druhů se schopností fytoremediace Tento proces probíhá pomalu Není úplné a pouze do hloubky kořenů

Výhody Postupy obvykle levné (10-100 x levnější) Nevyžadují energii Použití běžných agrotechnických postupů Není nutné odstranění půdy Dobře přijímáno veřejností

Výběr rostliny Pří výběru rostlin hraje roli zejména nárůst biomasy ( čím více, tím větší schopnost akumulace) Schopnost dekontaminovat od konkrétní látky Schopnost akumulovat látky do nadzemní části rostliny – snazší sklizení

Rostliny příklady Mrkev obecná - absorbuje ddt Dýně - absorbuje dibenzofurany Tolice vojtěška - absorbuje chlorované organické sloučeniny Vodní hyacint, okřehek - těžké kovy z vody Luskoviny - těžké kovy Bez černý - těžké kovy Psineček obecný – těžké kovy Další: konopí seté, penízek rolní, jitrocel kopinatý,metlice trsnatá, kukuřice

Zdroje http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=1242 http://www.michalhorak.com/portfolio/lmbb/fytoremediace/index.html http://www.petrsoudek.eu/fytoremediace.html