Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky ve stravování dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Minerální látky a stopové prvky
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční aspekty osteoporózy Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Nutriční aspekty osteoporózy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Osteoporóza Nutriční strategie v prevenci osteoporózy aneb chvála mléka

Prevence: zUdržování ideální hmotnosti (nadváha i podvýživa výrazně zvyšuje riziko). zStřídmost v konzumaci alkoholu a kávy. zVyvážená strava = zejména dostatek Ca, vit. D, vit. C.

zZvýšený příjem Ca v době růstu, gravidity a kojení. zDodržování pitného režimu (vhodné min. vody Magnesia či Mattoni) zPřiměřený přísun Na (zvyšuje exkreci Ca ledvinami).

zVyvážená strava, zajišťující doporučný denní přísun vápníku a u starších lidí doplněná v zimních měsících suplementací vitamínem D, má nezastupitelné místo v dosažení a udržení kvalitní kostní hmoty a je nezbytnou součástí léčby osteoporózy a zlomenin.

Léčba:  Redukce tělesné hmotnosti s přiměřeným svalovým tonusem.  V indikovaných případech hormonální substituce. zZajistit dostatečný příjem vápníku. Dospělý člověk by měl mít denní příjem asi 800 mg denně, aby udržel neztrátové hospodaření vápníkem.

 U nemocných s lehčí formou osteoporózy se doporučuje dávka 1600 mg denně a většinou se pro dosažení této dávky musí používat potravinové doplňky nebo léčebné preparáty. U závažnějších forem osteoporózy je doporučená denní dávka 2000 mg.  Vstřebávání vápníku z potravin je také ovlivněno množstvím přijaté potravy. Při rozložení stravy s vysokým obsahem vápníku na více menších porcí je jeho vstřebávání vyšší!

 Přiměřený příjem vitamínu D  Vyvážený příjem vitamínu C - extrémní příjem vitamínu C (nad 500mg denně) snižuje ukládání Ca ! zDostatečný musí být i příjem plnohodnotných bílkovin, aby byl dostatek stavebního materiálu pro organickou složku kostní tkáně (nadbytečný příjem by však svými kyselými metabolity napomáhal rychlejšímu odbourávání kostí). zVyvážený příjem vlákniny – extrémní příjem snižuje vstřebávání všech minerálů a většiny vitamínů.

zŽádné potraviny nejsou vysloveně zakázány, ale doporučuje se omezený příjem potravin s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (špenát, rebarbora, rybíz, angrešt) a fytátu (černý chléb, celozrnné pečivo). zObě tyto látky pevně váží vápník ve střevě a vytvářejí s ním nerozpustné sloučeniny.

Nejzávažnější prohřešky ve stravování: zNedostatek vápníku. zNedostatek vitamínu D. zExtrémní příjem vitamínu C (snižuje vstřebávání Ca). zExtrémní příjem vlákniny (snížení vstřebávání všech minerálů). zNadměrný přívod živočišných bílkovin navozuje negativní bilanci Ca a úbytek kostní hmoty.

Vhodné je použití některých potravinových doplňků:  minerály a vitamíny podílející se na metabolizmu pojivové tkáně – Ca, P, Mg, vit.C (nezapomínat, že podíl Ca : Mg by měl být 2 : 1) zsuplementace borem = stopový prvek, který zasahuje do metabolizmu Ca, P a Mg. zantioxidanty

zvojtěška – obsahuje vitamíny (A, C, D, E, K) a minerály (Ca, Cu, Fe, Mg, Zn) potřebné pro stavbu kosti, působí detoxikačně zmumio = derivát z rostlin pozitivně ovlivňující regeneraci kolagenu zpupalkový olej – jeho kyselina gama linolová pozitivně ovlivňuje syntézu prostaglandinů zpycnogenol = obchodní název pro výtažek z kůry borovic s antioxidačními účinky, působí pozitivně na obnovu kolagenu

Příjem látek, které jsou stavebním materiálem pro zdravou chrupavku a o nichž se předpokládá, že mohou zpomalit její degeneraci: zželatina, aspik  dietních doplňky vyrobené z kolagenu – např. Geladrink, Geladezert.

 preparáty ze žraločí chrupavky, která obsahuje velké množství minerálů – jsou velmi diskutované, avšak zatím nejsou výsledky podávání dostatečně průkazné a ověřené, ačkoliv v reklamních letácích se dočtete opak.

Vápník zJe nejlépe vstřebáván z mléka a mléčných výrobků. zNa jeho obsah nemají vliv ani technologické úpravy - stejné množství v čerstvém nebo trvanlivém mléce, nízkotučném i plnotučném. zZe zakysaných výrobků se lépe Ca vstřebává

zDodávání Ca suplementy: yúčinnost absorpce je vyšší, pokud se podává s potravou a dávka je rozložena na více denních dávek ysuplementace se odráží spíše v periferním skeletu yčím vyšší je věk, tím horší jsou adaptační mechanizmy na nedostatek Ca

Čtvrt litru mléka dodá tělu: z71% B12 z34% vápníku z30% jódu z27% B2 z21% fosforu z13% A z11% bílkovin z10% zinku, hořčíku

zživočišné zdroje: rybičky v konzervě s kostmi, losos, makrely, drůbeží játra, vejce, máslo zrostlinné zdroje: špenát, hrášek, rebarbora, mandle, sez. semínka, fazole, soja, tofu, brokolice zpotravinové doplňky Další zdroje vápníku

Faktory ovlivňující negativně vstřebávání vápníku: zNadměrné solení = zvýšené vylučování Ca močí zNadměrný příjem kofeinu zNadměrný příjem bílkovin zNadměrný příjem rafinovaných potravin (nerovnováha mezi Ca a P)

Rizika při nadbytku vápníku: zzhoršené vstřebávání hořčíku zledvinové kameny zkalcifikace měkkých tkání zporuchy srd. rytmu

Vitamín D - vitamín slunce a rybího oleje zJe klíčovým prvkem pro vstřebávání vápníku. zDobrým zdrojem jsou tučné ryby, vejce. zJeho nadbytek má prokazatelně škodlivé účinky - ukládání Ca v ledvinách, zvýšená oxidace lipidů (riziko kancerogeneze)