Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
Zdroje financování projektů - dotace Ing. Vladimír Dobeš, M. Sc. Ing
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
Globální granty Olomouckého kraje na léta Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Aktuální informace o připravované.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
OPŽP – výroční konference
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka OPŽP – výroční konference Akcelerační.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Operační program životní prostředí
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty - aktuální stav Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravský kraj
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP

Aktuálně vyhlášené výzvy, OPŽP 2007- 2013 LXIV. výzva Příjem žádostí od 2. února do 19. března 2015 Alokace 1,75 mld. Kč Pouze individuální projekty Datum ukončení realizace projektu 31. 12. 2015 Žádosti s předpokládaným ukončením realizace po roce 2015 nebudou akceptovány

Podporované aktivity v LXIV. výzvě Prioritní osa 3 – alokace 500 mil. Kč Podoblast podpory 3.1.1 - Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE pro výrobu tepla, elektřiny a kombinované výroby tepla a elektřiny Oblast podpory 3.2 - Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry Prioritní osa 4 – alokace 800 mil. Kč Oblast podpory 4.1 - Zkvalitnění nakládaní s odpady Prioritní osa 6 – alokace 450 mil. Kč Oblast podpory 6.2 - Podpora biodiverzity (20 mil. Kč) Oblast podpory 6.3 - Obnova krajinných struktur (30 mil. Kč) Oblast podpory 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny (200 mil. Kč) Oblast podpory 6.6 - Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků hornické činnosti a hodnocení neobnovitelných přírodních zdrojů včetně zdrojů podzemních vod (200 mil. Kč)

Harmonogram LXIV. výzvy

Výzvy v OPŽP 2014 – 2020, ZMĚNY Harmonogram výzev schvalován Monitorovacím výborem v rámci tzv. Strategického realizačního plánu na rok dopředu Žádosti předkládané prostřednictvím IS MSC 2014+ Využití finančních nástrojů Výzvy jsou nastaveny tak, aby bylo zajištěno plynulé čerpání s ověřením splnění milníku roku 2018 Strategické řízení výzev: poskytování informací o výzvách pro žadatele předem, v dostatečné míře a dostatečném časovém předstihu vytvořen Plán výzev do roku 2018 připravován Strategický realizační plán pro každý rok vypisovány především soutěžní výzvy s nastavenou bodovou prahovou hranicí a předem jasně stanovenou finanční alokací

Harmonogramu výzev a výzvy Harmonogram zohledňuje následující aspekty: Novinky pro žadatele: Metodické nastavení Legislativní závazky Stanovené cíle Personální kapacity Dopady na ekonomiku Načasování Transparentnost (informace v dostatečném předstihu) Předvídatelnost (schvalování plánu výzev rok dopředu) Zjednodušení (MSC2014+) Snížení administrativní zátěže (zjednodušení žádosti) Větší odpovědnost žadatelů (např. ZD) Zjednodušení pro žadatele a příjemce podpory: jednoduchost a srozumitelnost dokumentace jeden dokument navazující řídicí dokumentace pro žadatele a příjemce (spojení Implementačního dokumentu a Pravidel pro žadatele a příjemce, zrušení Směrnice MŽP) transparentní pravidla pro příjemce z pohledu nutnosti plnění milníků implementace projektu revize povinných příloh projektových žádostí a podkladů pro RoPD(vyžadováno povinné minimum, které zaručí kvalitu a efektivitu projektu) Lepší osvěta při veřejných zakázkách: pro veřejné zakázky malého rozsahu vzorové dokumenty ex-ante kontrola zadávací dokumentace a ex–post kontrola výběrového řízení pouze u projektů nad 200 mil. Kč  u ostatních projektů pouze ex-post kontrola výběrového řízení katalog nejčastějších pochybení v oblasti veřejných zakázek Hodnocení projektů: zvýhodnění projektových žádostí ve vysokém stupni připravenosti projektu důraz na kvalitativní stránku projektu a co největší ekologický přínos, nikoli jen technické řešení důslednější přístup k posuzování projektu a ukončení administrace v případě neplnění podmínek

Plánované výzvy OPŽP 2014+ v roce 2015 Vyhlášení výzev ve všech prioritních osách V rámci uveřejněného harmonogramu budou vyhlášeny výzvy včetně grantových schémat za celkem 24,149 mld. Kč Velký důraz na kvalitu žádostí První vyhlášení již v březnu 2015 pro prioritní osy: 1 Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní 3 Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Úplný harmonogram uveřejněn na www.opzp.cz

Harmonogram výzev 2015

Děkuji za pozornost. Lucie Pudivítrová Odbor fondů EU, MŽP Ministerstvo životního prostředí České republiky, Vršovická 65, 100 10 Praha 10, tel.: +420 267 121 111 Lucie.Pudivitrova@mzp.cz n www.opzp.cz n zelená linka 800 260 500 n dotazy@sfzp.cz